Blog
Hier lees je meer over mijn visie op: zwanger en moeder zijn - mindset en motivatie - bewegen, voeding & ontspanning. Daarnaast bespreek ik mijn eigen ervaringen en nodig ik andere moeders uit om hun verhaal te delen.
Ben je op zoek naar een selectie van mijn beste artikelen? Deze vind je hier!
Voeding tijdens de zwangerschap
Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten tijdens je zwangerschap. Voeding is een belangrijk onderdeel van een gezonde en gelukkige zwangerschap. Zoals de meeste vrouwen wel weten mag je niet alles eten. Daarom is het van belang om inzichtelijk te hebben wat wel en niet mag qua voeding, zodat de baby zich op een gezonde manier kan ontwikkelen. Lees hier meer over gezond eten tijdens de zwangerschap.
De menstruatie cyclus
Dat vrouwen geen mannen zijn weten we allemaal wel. Toch is een groot deel van de gezondheidszorg ontwikkeld op basis van de man. Medicatie, leefstijladviezen, mannen staan aan de basis van de meeste onderzoeken. Heel vaak is het effect van een behandeling bij mannen anders dan bij vrouwen. In veel gevallen is dit niet positief, al kan dat natuurlijk wel. De oorzaak: de hormoonhuishouding van vrouwen werkt compleet anders dan die van mannen. Dit betekent dat wij vrouwen anders moeten omgaan met onze gezondheid, mentaal en fysiek.
De voordelen van biologisch eten voor je gezondheid
“Je moet gezond eten”, iets wat je steeds vaker hoort tegenwoordig. Biologisch eten is een van de opties die vaak genoemd wordt om gezonder te eten. Gezond eten is ook super belangrijk, zowel voor jou als moeder als voor het kind. Maar wat is dan precies gezond eten en wat zijn de voordelen van biologisch eten op de gezondheid?
Afvallen na zwangerschap
Tijdens je zwangerschap ga je aankomen. Dit is een feit. Aankomen tijdens je zwangerschap is juist heel gezond, voor jou en je baby. Het zorgt voor de nodige reserves na de bevalling. Een slimmigheidje van de natuur die je kindje helpt om de eerste dagen te overleven. Deze dagen heeft je baby nodig om te leren drinken uit de fles of uit de borst. Een beetje reserve helpt ook mama aan de benodigde voeding reserves om de borstvoeding goed op gang te laten komen en te herstellen. Toch kunnen heel veel vrouwen niet wachten tot de kilo’s eraf vliegen. Maar is dit eigenlijk wel een goed idee?
Buikband zwanger
De spieren in je Core, met name buik- en rugspieren, ondersteunen je steeds groter wordende buik tijdens je zwangerschap. Hoe groter je buik wordt, hoe verder je buikspieren uitgerekt worden. Langzaam wordt het steeds lastiger om deze goed aan te spannen. Grote kans dat je rugspieren steeds zwaarder belast worden. Lage rugklachten en bekkenklachten tot gevolg. Het dragen van een buikband kan een oplossing zijn.
Zwangerschapsverlof - Tijd voor rust en ontspanning
Het moment waar ik naar uitkeek, maar ook tegenop zag: het zwangerschapsverlof. Fijn om even niets meer te hoeven, lekker met de voetjes omhoog te zitten, wachten tot je kindje eindelijk gaat komen. Maar ook het moment dat je bevalling wel erg snel dichterbij komt. Nu je niet meer werkt, heb je alle tijd om jezelf zenuwachtig te maken voor het moment dat je echt moeder gaat worden. Misschien slaat de twijfel en onzekerheid wel toe. “Ga ik wel een goede moeder zijn?” Een dubbel gevoel, het zwangerschapsverlof is echt geen lange luxe vakantie. Het zwangerschapsverlof is wel een periode om bewust van te genieten.
Herinner jij je babytijd?
Ooit dacht men: een embryo of foetus heeft geen brein, dus het voelt en weet niets. Nog maar 50 jaar terug werden baby’s dan ook geopereerd zonder verdoving. "Gelukkig weet je daar allemaal niets (meer) van" wordt soms nog steeds gezegd bij een babyonderzoek zoals de hielprik. Langzamerhand is het besef gekomen dat gebeurtenissen in de zwangerschap levenslang impact hebben. Ook al weet je dat misschien niet eens bewust. Als de overheid een campagne voert: een kansrijke start met prenatale begeleiding, is er wel wat veranderd.
Baby’s hersenen
De hersenen van je baby starten met ontwikkelen vanaf het moment dat je zwanger bent. Deze ontwikkeling gaat door tot in het 25e levensjaar. De eerste periode van de zwangerschap is hierbij heel belangrijk. Hier wordt de basis gelegd voor de rest van het leven. De juiste voeding helpt je kindje aan voldoende voedingsstoffen voor een optimale start. Aangezien jij, als moeder tijdens de zwangerschap, de voedingsbron van je kindje bent, heb jij ook invloed op de hersenontwikkeling van je kindje.
Een miskraam is niet niks!
Een miskraam, veel te weinig wordt hier over gepraat. Toch krijgen heel veel vrouwen een miskraam, gemiddeld zo’n 25.000 per jaar. 10-15% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam, boven de 40 jaar loopt dit op naar de 20%. Een moeder die geen miskraam heeft gehad, is eerder een uitzondering dan de regel. Het gebeurd immers minstens 1 op de 3 vrouwen en die worden uiteindelijk niet eens allemaal moeder. Een miskraam is een natuurlijke gebeurtenis, in de meeste gevallen ontstaan door een aanlegstoornis van de foetus. Gelukkig zegt en miskraam niets over de kans op een volgend miskraam. En ik kan het weten. Tussen mijn twee kinderen heb ook ik twee keer een miskraam gehad.