De voordelen van biologisch eten voor je gezondheid

“Je moet gezond eten”, iets wat je steeds vaker hoort tegenwoordig. Biologisch eten is een van de opties die vaak genoemd wordt om gezonder te eten. Gezond eten is ook super belangrijk, zowel voor jou als moeder als voor het kind. Maar wat is dan precies gezond eten en wat zijn de voordelen van biologisch eten op de gezondheid?

Voordelen gezond eten voor moeder en kind

Gezond eten is essentieel voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Het geeft ze de voedingsstoffen die ze nodig hebben om te groeien, te leren en te spelen. Voor een zwangere vrouw is het ook super belangrijk om gezond te eten. Tijdens de zwangerschap heeft het lichaam van de moeder extra voedingsstoffen nodig om de groei en ontwikkeling van de baby te ondersteunen. Een voedingsrijk dieet geeft de moeder voldoende essentiële voedingsstoffen om aan deze behoeften te voldoen.

Gezonde voeding kan daarnaast de kans op complicaties tijdens de zwangerschap verkleinen. Denk hierbij aan pre-eclampsie, zwangerschapsdiabetes en vroeggeboorte. Bovendien kan een gezond dieet de moeder helpen om een gezond gewicht te behouden tijdens de zwangerschap, wat kan bijdragen aan een gezonde bevalling en een sneller herstel na de bevalling.

Lees meer over de voordelen van gezonde voeding in het moederschap: Echte voeding voor je zwangerschap

Dit klinkt allemaal heel leuk natuurlijk. En biologisch eten wordt vaak gezien als gezond eten. Maar is dit wel zo? En waarom dan eigenlijk?

Wat is biologisch eten?

Biologisch eten wordt geteeld zonder het gebruik van synthetische pesticiden, meststoffen of genetisch gemodificeerde organismen (GMO's). Het wordt geproduceerd met behulp van natuurlijke methoden die gericht zijn op het behoud van biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid en dierenwelzijn. Er worden ook geen antibiotica of groeihormonen gebruikt bij de dieren die biologisch vlees of zuivelproducten leveren.

Maar waarom zou je dan kiezen voor biologisch eten? Ten eerste is het beter voor het milieu. Biologische boeren gebruiken minder energie en produceren minder afval dan conventionele boeren. Daarnaast zorgen ze voor het behoud van de biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid, wat op lange termijn gunstig is voor de voedselvoorziening.

Ook kan biologisch eten ook bijdragen aan het dierenwelzijn. Biologische boeren hanteren strengere regels op het gebied van dierenwelzijn dan conventionele boeren. Dieren hebben meer ruimte en krijgen natuurlijk voedsel en geen antibiotica of groeihormonen.

biologisch eten
Ontvang 9% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

De voordelen van het biologische eten voor de gezondheid?

Hierboven staan al een aantal voordelen van biologisch eten voor de gezondheid zoals geen gebruik van synthetische pesticiden, meststoffen of genetisch gemodificeerde organismen (GMO's). Maar dat is zeker niet het enige voordeel! Zo hebben biologische producten vaak meer voedingsstoffen dan niet-biologische producten. Dit komt doordat de bodem waarop het voedsel wordt geteeld veel rijker is aan mineralen en andere voedingsstoffen. Hierdoor krijg je meer gezonde voedingsstoffen binnen en zul je je beter voelen.

Biologische vleesproducten bevatten vaak ook meer gezonde vetzuren, zoals omega-3 vetzuren, dan niet-biologische vleesproducten. Dit komt doordat de dieren natuurlijk voedsel krijgen en meer ruimte hebben om te bewegen. Deze gezonde vetzuren dragen bij aan een gezond hart en hersenfunctie.

Lees hier meer over de voordelen  van Omega 3: Gezonde vetten in balans

De nadelen van het biologische eten?

Over het algemeen zijn er weinig nadelen van het eten van biologisch voedsel voor de gezondheid. Maar er zijn toch wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo zijn biologische producten zijn over het algemeen duurder dan niet-biologische producten. Biologische producten zijn ook niet altijd even goed verkrijgbaar als niet-biologische producten en zijn vaak minder lang houdbaar.

Hoewel er enkele nadelen zijn verbonden aan het eten van biologisch voedsel, wegen deze over het algemeen niet op tegen de voordelen voor de gezondheid. Het is belangrijk om te kijken naar de voordelen en nadelen van biologisch eten en een persoonlijke afweging te maken. Uiteindelijk is een gezond en gevarieerd dieet, ongeacht of het biologisch is of niet, de beste manier om gezond te blijven.

biologisch eten
Ontvang 15% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Biologisch eten tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger bent, is het extra belangrijk om goed op je voeding te letten omdat wat je eet direct invloed kan hebben op de gezondheid van jou en je baby. Biologisch eten tijdens de zwangerschap kan een goede keuze zijn, omdat biologisch geteelde voedingsmiddelen over het algemeen minder pesticiden en kunstmest bevatten dan conventioneel geteelde voedingsmiddelen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat biologisch geteelde voedingsmiddelen niet noodzakelijkerwijs gezonder zijn dan conventioneel geteelde voedingsmiddelen. Het is nog steeds belangrijk om een gevarieerd dieet te volgen dat rijk is aan voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen.

Als je besluit om biologisch te eten tijdens de zwangerschap, zorg er dan voor dat je een evenwichtig en gevarieerd dieet volgt en raadpleeg eventueel een diëtist voor advies.

Hoe herken je biologisch eten?

Ben je overtuigd om biologisch te eten? Dan moet je wel het biologische eten herkennen. Het eerste waar je op moet letten is het biologisch keurmerk. In Nederland is het Europese keurmerk voor biologische landbouw te herkennen aan het groene blad met de sterren. Dit keurmerk wordt alleen toegekend aan producten die aan de Europese richtlijnen voor biologische landbouw voldoen. Er zijn ook andere keurmerken, zoals EKO en Demeter, die aanvullende eisen stellen bovenop de Europese richtlijnen. Door te letten op deze keurmerken kun je er zeker van zijn dat het product dat je koopt biologisch is.

biologisch eten

Een andere manier om biologisch voedsel te herkennen is door te kijken naar de ingrediëntenlijst. Als de ingrediënten biologisch zijn, staat dit meestal vermeld op het etiket. Als er bijvoorbeeld staat dat het product biologische tomaten bevat, kun je er zeker van zijn dat de tomaten op een biologische manier zijn geteeld.

Het is ook een goed idee om te kijken waar het product vandaan komt. Biologische producten zijn vaak afkomstig van lokale boeren of producenten. Als je het product rechtstreeks van de boerderij of op een lokale boerenmarkt koopt, kun je er vaak vanuit gaan dat het product biologisch is. Door te kiezen voor lokale producten steun je ook nog eens de lokale economie.

Ben je volledig overtuigd om biologisch eten te gaan kopen bij de lokale boeren? Bij Opnaardeboer.nl  staat een hele lijst met biologische boeren  en biologische boerderijwinkels . Toch naar de boerderij maar liever niet biologisch? Kom dan naar een boerderijwinkel bij jou in de buurt!
Deze blog is geschreven door Youri van Op naar de boer.
Vorige
Vorige

De menstruatie cyclus

Volgende
Volgende

Afvallen na zwangerschap