Afvallen na zwangerschap

Tijdens je zwangerschap ga je aankomen. Dit is een feit. Aankomen tijdens je zwangerschap is juist heel gezond, voor jou en je baby. Het zorgt voor de nodige reserves na de bevalling. Een slimmigheidje van de natuur die je kindje helpt om de eerste dagen te overleven. Deze dagen heeft je baby nodig om te leren drinken uit de fles of uit de borst. Een beetje reserve helpt ook mama aan de benodigde voeding reserves om de borstvoeding goed op gang te laten komen en te herstellen. Toch kunnen heel veel vrouwen niet wachten tot de kilo’s eraf vliegen. Maar is dit eigenlijk wel een goed idee?

Afvallen na zwangerschap

In veel gevallen vliegen de eerste kilo’s er vanzelf af in de eerste week na je bevalling. Vaak heb je in de laatste weken van je zwangerschap veel extra vocht vast gehouden. Deze plas je nu vanzelf weer uit. Ook als je een infuse hebt gehad tijdens je bevalling, heb je veel vocht in je lichaam. (Je kindje overigens ook). Ook dit raak je binnen een paar dagen makkelijk weer kwijt. Hier hoef je eigenlijk niets voor te doen. 

Na mijn tweede bevalling was ik nog bijna 20 kg zwaarder dan voor mijn zwangerschap. De eerste 6 kg was ik na enkele dagen al kwijt. 

Afvallen zou in de eerste weken na je bevalling helemaal niet belangrijk hoeven te zijn. Herstellen van je bevalling en genieten van je kindje, zijn veel belangrijker. Rust en gezonde voeding helpen je het beste in deze weken. Zeker als je borstvoeding wilt geven. heeft je lichaam alle energie hiervoor nodig. Veel vrouwen vallen daardoor vanzelf ook af. Sommige vrouwen zitten dan ook na enkele weken weer op hun oude gewicht, bij andere duurt het helaas wat langer.

Bewegen na bevalling

Na enkele dagen of weken kom je vanzelf meer in beweging. Bekkenbodem oefeningen en wandelen zijn de belangrijkste oefeningen voor je herstel, gecombineerd met ademhalingsoefeningen om ook je buikspieren weer aan het werk te zetten. 

Bewegen is nu niet de manier om af te vallen. Je bent nog steeds aan het herstellen. Je lichaam heeft tijd nodig. Het herstelproces zelf vraagt al om veel energie. Het is niet gek als je wel afvalt in deze periode. Zonder dat je hier echt aandacht aan besteed. 

De rol van voeding

Naast beweging speelt voeding een grote rol in de energiebalans. Jouw gewicht wordt voor 80% bepaald door je voeding. Strikt genomen val je af als je minder kcal binnen krijgt als dat je verbruikt. Een lastige som, die eigenlijk nooit exact te berekenen valt. Er spelen heel veel factoren mee. Beweging, spiermassa, herstel van je bevalling, borstvoeding, hormonen, maar het vermogen van je lichaam om voedingsstoffen op te nemen. 

Over het algemeen geeft jouw hongergevoel prima aan of jij voldoende binnen krijgt, als je gezond eet. Start daarom met een gezonde basis, zodat jij voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt. Vul dit aan met gezonde vetten en voldoende eiwitten. 

Lees hier meer over een gezond basisdieet: Een gezond dieet (geschreven voor zwangeren maar prima toe te passen na je bevalling.)

afvallen na zwangerschap
Ontvang 15% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Voeding en borstvoeding

Geef je borstvoeding, dan heb jij een extra behoefte aan voedingsstoffen. Jij moet immers ook je kindje van voedingsstoffen voorzien. Je kindje neemt wat het nodig heeft. Wil je voldoende voor jezelf en je herstel overhouden, dan heb je wat extra’s nodig. Met name eiwitten zijn belangrijk voor het aanmaken van nieuwe lichaamscellen tijdens je herstel. Maar ook van gezonde vetten, vitaminen en mineralen kun je wel wat extra’s gebruiken.  

Hormonen weer in balans

In de periode na je bevalling gebeurd er veel in je lichaam. Je hormoonhuishouding is op zoek naar een nieuwe balans. Een balans die pas echt terug kan komen, nadat je stopt met het geven van borstvoeding. Dit is geen reden om niet te beginnen of snel te stoppen met borstvoeding. Maar wel iets wat invloed heeft op jouw humeur, energie en gewicht. Het is goed om dit te beseffen. 

Vanaf 3 maanden na je bevalling of zodra je stopt met borstvoeding geven kun je actief aan de slag met het herstellen van je hormoonhuishouding. Met name stressmanagement en een gezonde balans in je bloedsuiker helpen alle andere hormonen om ook in balans te komen.

Hoe je dit aanpakt? Dat leer ik je in de workshop: Leven met je cyclus

Natuurlijk is dit veel makkelijker gezegd dan gedaan. Nu je bevallen bent, staat je hele leven op z’n kop. Terug naar je oude leven, met alle bijbehorende gewoonten, het kan niet meer. Je leefstijl zal daarom ook nooit exact hetzelfde zijn. Met name je slaapritme, beweegpatroon en ruimte voor ontspanning zullen nooit meer hetzelfde zijn. Hetgeen waar jij de meeste controle over hebt, is je voedingspatroon. Meteen de factor met de grootste invloed op je gewicht. Toch is dit niet een garantie dat jij binnen no-time je oude gewicht weer terug hebt. De stelregel: 9 maanden zwanger, 9 maanden herstellen, geldt eigenlijk als minimum. Geef je borstvoeding, reken dan vanaf het moment dat je stopt met het voeden van je kindje. 

Zelf was ik na 9 maanden weer terug op mijn oude gewicht, na beide zwangerschappen. Hierbij merkte ik dat dit bij de tweede zwangerschap makkelijker ging. Terug naar mijn oude ritme was hier natuurlijk ook makkelijker. Ik zat al in het ritme van het moederschap. Een nieuwe balans vinden met een tweede kindje was een stuk makkelijker dan met een eerste kindje. Toch was dit het enige wat er nodig was om terug te komen op mijn oude gewicht. Ik geloof dan ook niet in crashdiëten of strenge sport regimes om af te vallen. Natuurlijk werkt dit wel. Maar wat doe je als je hiermee stopt? Hoe zorg je dat de kilo’s niet terug komen? Met Healthclub leer ik je een nieuwe leefstijl aan die je wel volhoudt, zonder grote aanpassingen in je huidige ritme.

Meer info: Healthclub

Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Focus op het proces van gezonde gewoontes

Ik geloof ook niet zo op het getal van de weegschaal. Dit vertelt je weinig tot niets over je gezondheid en al helemaal niet hoe jij je voelt. Ook niet als jij dit omrekent naar een BMI. Focus je op het proces en op je gevoel. Als jij vol energie zit en geniet van het moederschap, dan is het leven toch goed. Je gewicht hierbij is een stuk minder belangrijk. Gezonde gewoontes zorgen voor voldoende energie, bewuste aandacht helpt je genieten van het moederschap. Meer heb je niet nodig!

Het opbouwen van gezonde gewoontes kost tijd, tijd waarin het resultaat misschien ook even uitblijft. Focus je op het proces, iedere dag een klein beetje beter. 1% gezonder iedere maand, brengt je op de lange termijn verder dan 3 weken fanatiek sporten of een maand op crashdieet. Dit zorgt eerder voor een gebrek aan energie en weinig ruimte om te genieten. En heb je eindelijk je streefgewicht bereikt, dan voel jij je daar vaak nog steeds niet lekker bij. Je hormoonhuishouding is van slag en herstellen van je zwangerschap verloopt langzaam. Voor mij is dit het niet waard, voor jou wel? 

Afvallen na je zwangerschap, hopelijk lukt het je om hier niet te veel waarde aan te hechten. Geniet vooral van het moederschap. Probeer ondertussen nieuwe gezonde gewoontes op te bouwen of terug te pakken op je oude gezonde routines. Zo komt dat gewicht vanzelf weer terug naar je oude vertrouwde gewicht, ook al kan dit even duren.

Vorige
Vorige

De voordelen van biologisch eten voor je gezondheid

Volgende
Volgende

Wat is het beste voor je kinderen: bij elkaar blijven of uit elkaar gaan?