Echte voeding voor je zwangerschap

Wat je nog niet wist over voeding tijdens je zwangerschap..

Zwanger worden is een heel groot en belangrijk besluit, waarvoor mensen vaak bewust kiezen. Een spannende tijd breekt aan. Vanaf dat moment kijk je uit naar een positieve zwangerschapstest, die een nieuwe levensfase inluidt. Je lichaam moet klaar zijn om 9 maanden lang een goed nest voor jullie kind te vormen. Maar voordat het zover is moet je zorgen dat alle essentiële nutriënten voldoende voorradig zijn. Eigenlijk ben je dus te laat als je pas op het moment dat de test positief is het roer omgooit, zoals velen doen. De voorraden zoals bijvoorbeeld omega-3 vetzuren moeten goed gevuld zijn omdat je kindje ervan gaat snoepen om de hersenontwikkeling goed te laten verlopen. 

Voedingsstoffen te kort 

Uit recent onderzoek blijkt dat voedingsstoffen die het meest ontbreken voor de zwangerschap vitamine A, B12, B6, zink, selenium, ijzer DHA, jodium en choline zijn. Als je zwanger bent, vraagt jouw lichaam en je kindje om een hogere dosis van bepaalde voedingsstoffen en suppletie. Cravings is een signaal van ons lichaam dat we een tekort hebben aan essentiële vitamines en mineralen. Hoe meer koolhydraten je eet, vooral geraffineerde koolhydraten hoe minder micronutriënten je huidige voedingspatroon bevat (dus vitamines en mineralen) en hoe groter de kans op zwangerschapscomplicaties. 

Geen garanties 

Met een zwangerschap zijn er geen garanties, maar er zijn veel dingen die je kunt doen om het zo gemakkelijk mogelijk te maken, zodat je baby alles krijgt wat hij nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen. Het is belangrijk om je lichaam te voeden in plaats van te vullen. Wat je eet en drinkt is extra belangrijk. De juiste suppletie is van belang om je kindje tijdens deze periode optimaal te ondersteunen en om zelf met veel energie te genieten van je zwangerschap. Hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe minder kans op complicaties zoals zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsdementie, mom brains, bandenpijn of extreme vermoeidheid. 

Koolhydraten, eiwitten en vetten 

Koolhydraten zijn te vinden in een breed scala aan voedingsmiddelen, zowel gezond als ongezond. Ze komen van nature voor in bijna alle plantaardige voedingsmiddelen, maar ze zijn het meest geconcentreerd in granen, knolgroenten, fruit en peulvruchten. Koolhydraten zijn de enige macronutriënten die je bloedsuikerspiegel aanzienlijk verhogen. Het is verstandig om tijdens de zwangerschap dit goed in de gaten te houden en te begrijpen hoe dit voedsel gerelateerd het kan zijn. Dit betekent niet dat alle koolhydraten uit je voedingspatroon moet worden vermeden, alleen dat de inname van koolhydraten in combinatie met eiwitten en vetten beter is voor je bloedsuikerspiegel. 

BabyBaby

Eiwitten zijn letterlijk de bouwsteen van het menselijk leven. Elke cel in je lichaam bestaat uit eiwitten en je hebt de aminozuren in eiwitten nodig om nieuwe cellen te bouwen. Het eten van een brede selectie van eiwitbronnen is een verstandige keuze. Eiwitten zijn van nature zeer vullend en helpt de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Dit is handig om in gedachten te houden als je merkt dat je weinig energie hebt, een schommelde bloedsuikerspiegel, vaak honger hebt of trek in eten hebt. Dit zijn veelvoorkomende signalen dat je mogelijk niet genoeg eiwitten binnenkrijgt. Het komt neer op; eiwitinname moet verhogen tijdens de zwangerschap. Kwaliteit en variatie zijn belangrijke overwegingen.

Gezonde voeding zwangerschap

Cholesterol 

Niks is minder waar om tijdens je zwangerschap veel vet te eten. Als je nagaat dat je brein van baby ongeveer uit 60% vet bestaat. Er is veel behoefte aan cholesterol, choline en omega-3. Cholesterol zelf speelt een sleutelrol in de ontwikkeling van je baby, die nodig is voor de hormoonsynthese. Choline is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen, het ruggenmerg en het zenuwstelsel. Twee grote eieren voorziet al in bijna de helft van de dagelijkse behoefte aan choline van een zwangere vrouw. 

Omega-3 

Omega-3 en met name DHA in het bijzonder speelt een fundamentele rol in de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen. Omega-3 vetzuren zijn essentieel wat betekent dat je lichaam ze niet zelf aan kan maken en dat je deze omega vetzuren binnen moet krijgen via voeding en heel belangrijk, in een juiste verhouding. Hoewel vis een van de beste dingen is die je kunt eten gaat mijn voorkeur wel uit naar een zuiver hoogwaardig supplement. Dit heeft te maken met dat de vis tegenwoordig zware metalen en kwik bevatten en dus niet zo slim om dit in grote hoeveelheden te consumeren.

Een goede omega-3/omega-6 ratio is van essentieel belang voor een gezonde zwangerschap, een gezonde ontwikkeling van de baby maar ook voor zowel emotioneel en mentaal herstel voor de moeder. Hoge dosering DHA is nodig voor cel ontwikkeling, minder ontstekingen, minder depressieve gevoelens zowel in de zwangerschap als ook na de bevalling. Helaas consumeren de meesten van ons veel te veel omega-6 uit plantaardige oliën (bewerkte zaad oliën) die de plaats hebben ingenomen van traditionele vetten in onze voeding.

Vitamine D 

Een goede vitamine D status zorgt er ook voor dat de kans kleiner wordt op eventuele stofwisselingsziekte, autisme, astma, allergieën, luchtweginfecties of op latere leeftijd diabetes type I bij je baby. Zorg voor een minimale vitamine D bloedwaarde van 125 nmol/l hebt, maar het liefst nog een stuk hoger. Immers pas bij een waarde van boven 125 nmol/l in je bloed zit er vitamine D in je borstvoeding en dat is interessant natuurlijk.

Vitamine K2 helpt om het overtollige calcium naar de botten te transporteren. Vitamine K2 werkt hierbij nauw samen met vitamine D3. Vitamine D3 zorgt voor een goede opname van calcium in het lichaam en vitamine K2 zorgt ervoor dat het niet achterblijft in de zachte weefsels zoals de bloedvaten, maar in de botten wordt opgenomen waar het hoort. In combinatie met vitamine K2 kun je veilig een hogere dosering vitamine D innemen.

Ebook zwanger!

Als mama en voedingsdeskundige stelde ik een ebook samen speciaal voor mommy’s to be. Een must read voor iedereen met een kinderwens, of je nu in een medisch traject zit of al zwanger bent. Na het lezen weet je hoe optimale voeding eruit ziet, je meer energie kunt krijgen en wegwijs in de zwangerschapssupplementen, want dit gaat net iets verder dan alleen foliumzuur. 

Je bestelt het Ebook hier: Gezond zwanger raken & zijn



Deze blog is geschreven door: Maud van der Meer, voedingsdeskundige gespecialiseerd in kinderwens, zwangerschap & herstel. Meer informatie over Maud en haar werk vind je op haar website of volg Maud op Instagram
Vorige
Vorige

Hardlopen na bevalling

Volgende
Volgende

Ik heb een diastase