Ik heb een diastase

Zo het woord is er uit. Deze pre- en postnataal trainer heeft 3,5 jaar na haar laatste bevalling nog steeds een diastase. Of de diastase ooit nog volledig zal herstellen? Ik vraag het me af. Vind ik dit vervelend. Ja soms wel. Als het me tegenhoudt om verder te groeien in mijn sport Crossfit of als ik weer eens last van mijn rug heb. Toch kan ik hier prima mee leven, als ik mijn belasting goed afstem op mijn belastbaarheid. Ook word ik steeds gemotiveerd door de vooruitgang die ik nog steeds boek.

Wat is een diastase

Een diastase heeft iedere vrouw aan het einde van haar zwangerschap en herstelt bij de meeste vrouwen vanzelf. Een diastase wordt vaak gezien als een wijking van de buikspieren, doordat de buik tijdens de zwangerschap groeit. Toch is dit niet helemaal waar. In de meeste gevallen wijken de buikspieren niet direct, maar wordt de peesplaat, de linea alba die in het midden van de buik ligt opgerekt. Tijdens je zwangerschap merk je hier niet zoveel van. Behalve dat je buik een punt kan vormen op het moment dat de spanning op de peesplaat te groot wordt. 

diastase.jpeg

Te veel spanning op de linea alba wordt veroorzaakt door teveel druk of trekkracht. De groeiende baarmoeder met het kindje drukken van binnenuit op de buikspieren, waardoor de diastase ontstaat. Een diastase kan echter ook ontstaan door krachttraining, hard hoesten of niezen. In alle gevallen wordt de buikdruk zo hoog dat de linea alba en/ of de buikspieren dit niet meer aankunnen en worden opgerekt. 

Vraag jij je af of je een diastase hebt? Bekijk dit filmpje en check het bij jezelf.

Wil je meer lezen over een diastase? Lees dan: Een diastase

Een diastase voorkomen

Een diastase voorkomen tijdens je zwangerschap is lastig. Zoals eerder gezegd hebben alle vrouwen een diastase aan het einde van de zwangerschap. Wel heb je invloed om de ernst van de diastase en de snelheid van herstel. Dit geeft overigens nooit de garantie dat je diastase ook snel zal herstellen of dat je hier geen verdere klachten van ondervindt. Neem mij als voorbeeld.

In het herstel is de buikdruk heel belangrijk. Blijf doorademen bij alles wat je doet, zo houd je de buikdruk laag. Til niet te zwaar, nies en hoest terwijl je je buikspieren aanspant en voorkom dat je buik een punt vormt. 

Herstellen van een diastase

Bij veel vrouwen herstelt de diastase vanzelf. Rust nemen in de eerste weken na de bevalling is hierbij het belangrijkste. Daarnaast zijn er oefeningen die je vanaf je kraambed kunt doen om je buikspieren weer gecontroleerd te leren gebruiken.

Na een aantal weken kun je langzaam je buikspieren weer gaan trainen. Start niet meteen met sit-ups en planken. Blijf ten alle tijden doorademen en houd de vorm van je buik goed in de gaten.

Wil je veilig trainen kies dan voor mijn Online of Outdoor Trainingen (Son & Breugel/ Eindhoven)

IMG_6367.jpg

Op deze foto zie je mijn buik. Als ik een crunch doe. Je ziet een punt ontstaan in het gedeelte boven mijn navel. Deze oefening is op dit moment nog te zwaar voor mij.

Probeer dit voor jezelf uit bij verschillende oefeningen en ontdek zo wat je nog wel kunt. 

Zware krachttraining

Als crossfitter doe ik graag aan zware krachttraining. Heel veel gaat goed, maar toch loop ik nog steeds tegen beperkingen aan. Zware squats gaan bijvoorbeeld nog niet. Ik kan de druk in mijn buik niet laag genoeg houden. Ondanks dat ik hier veel aandacht aan besteed, kom ik maar met kleine stapjes vooruit. 

Soms ga ik mijn grens over en moet ook ik het bekopen. Vaak uit zich dit in lage rugpijn. Mijn buikspieren ondersteunen mijn rug te weinig. Zodra ik te veel doe en mijn buikspieren worden moe, dan voel ik de pijn in mijn rug. 

Toch kan ik prima leven met een diastase. Ik heb twee fantastische jongetjes en ik schaam me er dan ook helemaal niet voor dat mijn lichaam nog sporen van een zwangerschap of bevalling heeft. Ik ben er juist trots op. Trots op wat mijn lichaam voor elkaar heeft gekregen en trots op wat ik, met diastase, allemaal nog wel kan. 

Vorige
Vorige

Echte voeding voor je zwangerschap

Volgende
Volgende

Zwangerschapssymptomen