Zwangerschapssymptomen

Ben je zwanger of niet? De eerste weken na conceptie is het spannend. Testen kan immers nog niet, maar misschien voel je al wel de eerste symptomen van een zwangerschap. 

Bij mijn eerste zwangerschap heb ik de symptomen lang verward met darmklachten. Hier was ik al langer bekend mee. Bij de tweede zwangerschap wist ik het echter meteen. De zwangerschapstest was meer een formaliteit. Hoe ik dit wist? Ik voelde de eerste symptomen van de zwangerschap meteen!

Zwangerschapstest

Welke zwangerschapssymptomen jij gaat ervaren, dit kan heel verschillend zijn. Het eerste echte symptoom is het uitblijven van je menstruatie. Soms kun je wel wat bloed verliezen. Dit zal echter niet vergelijkbaar zijn met een normale menstruatie. 

Met het uitblijven van je menstruatie kun je een zwangerschapstest doen. Sommige testen kunnen eerder worden gebruikt, maar zijn daarmee wel minder betrouwbaar. Dit heeft te maken met de hoeveelheid HCG (een zwangerschapshormoon) in je bloed. Zodra je zwanger bent stijgt dit hormoonlevel exponentieel. Rond 4 weken zwangerschap is het level hoog genoeg om door de testen te worden gevonden. 

Vals positief testen zal niet snel gebeuren. Dit is alleen mogelijk als je vervroegd in de overgang bent of bij bepaalde medische aandoeningen (zie hieronder). Je loopt vooral een risico op een vals negatieve test, als je te vroeg test. Je urine kan bijvoorbeeld sterk verdund zijn, als je veel water hebt gedronken. De concentratie HCG gaat hiermee omlaag, waardoor de test het niet herkent. Om dit te voorkomen wordt vaak geadviseerd om te testen in de ochtend, je urine is dan meer geconcentreerd. 

Met het uitblijven van je menstruatie ben je al 4 weken zwanger, aangezien er gerekend wordt vanaf je laatste menstruatie. Die eerste weken krijg je een soort van cadeau. 

Wist je dat: een zwangerschapstest na de 16 weken vals negatief kan zijn, doordat de HCG waarden flink zijn gedaald?


Medische aandoening waardoor je vals positief kan testen

  • Urineweginfectie

  • Eierstokcysten en/of eierstokkanker

  • Kanker in de blaas, nieren, long, karteldarm, borst, lever of maag

  • Hypofyse problemen of aandoeningen die de hormoonspiegels beïnvloeden (hoewel deze zeldzaam zijn, komen ze wel voor)

  • Bloed of witte bloedcellen in de urine als gevolg van nier aandoeningen of infecties

  • Resterende hCG in je systeem van een eerdere geboorte, miskraam, abortus, dieet injectie programma's of vruchtbaarheidsbehandelingen

  • Tumoren die hCG produceren (nogmaals, dit is zeldzaam, maar kan gebeuren met zaken als ovarium kiemceltumoren en zwangerschap trofoblastziekte)


BabyBaby

Zwangerschapssymptomen

Rond de 4 weken zwangerschap kun je een zwangerschapstest doen ter bevestiging. Toch kun je al eerder symptomen ervaren. Zo werden mijn borsten meteen na de conceptie  gevoelig en voelden ze opgezet. Ook voelde ik mij al heel snel vermoeider dan anders. Ik denk dat alle vrouwen die ooit zwanger zijn geweest wel kunnen bevestigen dat de vermoeidheid tijdens de eerste maanden van je zwangerschap, een vermoeidheid is die nergens mee te vergelijken valt. Bij een tweede zwangerschap herken je dit meteen!

Gevoelige borsten en vermoeidheid zijn vroege symptomen van een zwangerschap. Andere symptomen die vanaf conceptie al kunnen ontstaan zijn: misselijkheid of afkeer van bepaalde voeding, stemmingswisselingen, vaker plassen, opgeblazen gevoel, vreetbuien, hoofdpijn.

Deze symptomen zijn allemaal toe te leiden naar een zwangerschap, zeker als deze tegelijk aanwezig zijn. Toch kunnen een aantal symptomen ook een andere oorzaak hebben. Rondom je menstruatie kun je immers ook last van stemmingswisselingen, hoofdpijn of een opgeblazen gevoel hebben. Daarnaast hoef je niet van alle symptomen last te hebben. Dit verschilt van persoon tot persoon. Een vroege zwangerschap herkennen is hierdoor bij een eerste zwangerschap vaak niet mogelijk. Bij een tweede zwangerschap weet je veel beter wat je moet voelen, waardoor het makkelijker te herkennen is.

Lees hier meer over: Zwangerschapsmisselijkheid

Zwangerschapssymptomen in het eerste trimester

Zodra je weet dat je zwanger bent, vallen de eerste symptomen van je zwangerschap vaak veel meer op. De puzzelstukjes van vage klachten uit de eerste weken vallen op hun plek. Het wordt zo ook makkelijker om toe te geven aan de symptomen en om hiermee om te gaan. Weten dat je zwanger bent, zorgt dat je de vermoeidheid en misselijkheid makkelijker kunt accepteren. Waardoor je sneller voldoende rust neemt en je best doet om voldoende te eten. 

Symptomen als vermoeidheid en misselijkheid gaan de eerste weken alleen maar erger worden. Vaak ligt de piek rond de 9-12 weken zwangerschap. Het hormoon HCG piekt in deze weken. Na de 12 weken, in het 2e trimester, daalt het HCG level weer waardoor de zwangerschapssymptomen ook verminderen. 

Zwangerschapssymptomen in het tweede trimester

Het tweede trimester is vaak het trimester waar je het meeste van kunt genieten. De ergste vermoeidheid en misselijkheid zijn verdwenen, uitzonderingen daargelaten. Je zwangerschap wordt steeds zichtbaarder, je buikt begint immers echt te groeien nu. En jij hebt voldoende energie voor je dagelijkse bezigheden. 

Langzaam kun je wel last krijgen van bekkenklachten. Vaak valt hier nog goed mee om te gaan. Op tijd rust nemen en voldoende bewegen helpen je hierbij. 

Zwangerschapssymptomen tijdens het derde trimester

Vanaf 27-28 weken wordt je zwangerschap steeds zwaarder. Het extra gewicht dat je draagt zorgt dat alle dagelijkse bezigheden steeds zwaarder worden. Je groeiende buik beperkt daarnaast je longinhoud tot uiteindelijk 25% van de normale grootte. Je wordt daardoor kortademig en kunt je benauwd voelen. Zware inspanningen zijn hierdoor niet prettig meer. Sporten kan uiteraard nog steeds, alleen dan op een rustiger tempo en met voldoende rust. 

Bekkenklachten nemen vaak ook toe in het 3e trimester. Geen reden om stil te zitten, vaak maakt dit de klachten juist erger. Neem wel voldoende rust. Ga gedurende de dag regelmatig 10 min op je rug liggen (bank of bed) en wissel vaak van (zit)houding. Zo geef je je bekken voldoende rust om de dag door te komen. 

Je groeiende buik zit ook steeds meer in de weg tijdens het slapen. Daarbij drukt het gewicht van je baarmoeder ook nog eens op je blaas, waardoor je vaker naar het toilet moet. Nachtelijk plassen en een oncomfortabele houding, zorgen voor gebroken nachten, zelfs nu je kindje nog niet geboren is. Kijk of je gedurende de dag regelmatig een dutje kunt doen, om wel voldoende rust te nemen. 

De laatste weken van de zwangerschap zijn het zwaarste. Hier valt niet aan te ontkomen. Voldoende rust en beweging helpen je het beste door deze dagen heen. Vraag hulp waar jij dit nodig hebt. Ondanks dat je misschien last hebt van nesteldrang, hoef je echt niet meer zelf je huis schoon te maken of de was op te hangen. Heb je hier de energie voor, prima. Maar kost het teveel energie of ervaar je klachten? Je partner, moeder of de buurvrouw willen je echt wel helpen. Aan jou om je grenzen te bewaken en aan te geven waar je hulp bij nodig hebt. Een mooie oefening. Want de eerste weken na je bevalling ben jij fysiek ook niet in staat om je huishouden en de boodschappen zelf te doen. Ook na je kraamweek kun je hierbij wel hulp gebruiken. 

Hulp nodig bij de warme maaltijd? Organiseer een Rondje Koken.

Zwangerschapssymptomen bij iedereen anders

De klachten die jij ervaart tijdens je zwangerschap verschillen van de klachten van andere vrouwen. Dit is niet te vergelijken. Net als dat het onmogelijk is om klachtenvrij je zwangerschap door te komen. Het is vooraf niet te voorspellen hoe je zwangerschap gaat verlopen en welke symptomen jij gaat ervaren. Vergelijken met anderen heeft hierdoor ook niet zoveel zin. Het kan je eigenlijk alleen maar onzeker maken. 

Ervaar jij klachten die je belemmeren in je dagelijkse bezigheden? Denk hierbij aan bekkenklachten of urineverlies. Zoek hulp. Je verloskundige kan je vaak tips geven of ze kan je doorverwijzen naar een lokale specialist, zoals een bekkenfysiotherapeut. Het is namelijk helemaal niet nodig om met deze klachten rond te blijven lopen. Soms lijken klachten bij een zwangerschap te horen en nemen vrouwen ze voor lief. Zonde want vaak is er wel iets aan te doen, zodat je minder beperkt wordt in jouw dagelijkse leven. 

 
Vorige
Vorige

Ik heb een diastase

Volgende
Volgende

Sporten tijdens zwangerschap is essentieel