Buikband zwanger

De spieren in je Core, met name buik- en rugspieren, ondersteunen je steeds groter wordende buik tijdens je zwangerschap. Hoe groter je buik wordt, hoe verder je buikspieren uitgerekt worden. Langzaam wordt het steeds lastiger om deze goed aan te spannen. Grote kans dat je rugspieren steeds zwaarder belast worden. Lage rugklachten en bekkenklachten tot gevolg. Het dragen van een buikband kan een oplossing zijn. 

Wat doet een buikband tijdens zwangerschap?

Een buikband is een soort zwachtel rondom je zwangere buik. De buikband ondersteunt je spieren, zodat zij minder hard hoeven te werken. Vergelijk het met een knie of enkelband, welke je draagt na een blessure. De band zorgt voor ondersteuning, zodat je spieren en pezen minder belast worden en je dus minder snel door je knie of enkel zakt. Eigenlijk gebeurd er tijdens je zwangerschap hetzelfde met je buikspieren. Je groeiende buik rekt je buikspieren op, waardoor deze zwakker worden en moeilijker aan te spannen zijn. Een buikband ondersteunt, zodat jij weer meer belastbaar bent. 

Wanneer gebruik je een buikband tijdens zwangerschap?

Een buikband is bedoeld om je buikspieren te ontlasten tijdens je zwangerschap. Het is geen wondermiddel, maar helpt je wel door de zware dagen heen. Het verhoogd de belastbaarheid van je buikspieren, waardoor jij langer je dagelijkse werkzaamheden kunt blijven doen. Met name fysieke activiteiten houd je langer vol. Denk hierbij aan wandelen, de was ophangen of je peuter tillen. Rug- en bekkenklachten zijn hierdoor minder aanwezig. 

Ontstaan je bekkenklachten echter door veel stil zitten, bijvoorbeeld tijdens je werk? Een buikband gaat dit niet oplossen. Vaak werkt het juist als je meer in beweging bent. Sta iedere 30 min even op, wandel een rondje of draai even met je heupen. Deze kleine onderbreking van het zitten, houd je spieren soepel en voorkomt klachten. 

Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Belasting en belastbaarheid

Bekkenklachten ontstaan niet alleen doordat je je bekken te veel belast. Bekkenklachten ontstaan vaak juist door teveel inactiviteit. Je spieren moeten je bekken stabiel houden, hiervoor hebben ze voldoende kracht en uithoudingsvermogen nodig. Deze bouw je alleen op of behoud je juist als je in beweging komt. Zit je veel stil? Draag dan liever geen buikband. Zo ontlast je juist de spieren die wel wat beweging kunnen gebruiken om sterk genoeg te blijven. 

Om klachten te voorkomen tijdens je zwangerschap is het belangrijk om het juiste evenwicht te vinden tussen belasting en belastbaarheid. Put je spieren niet teveel uit, want dan geven ze je te weinig stabiliteit. Blijf wel in beweging, zodat je kracht en conditie behoud voor voldoende stabiliteit. 

Soms heb je geen keuze en moet je in beweging blijven. Je staat of loopt veel voor je werk of je hebt al een peuter in huis rondlopen. Een buikband helpt je nu om langer je dagelijkse bezigheden vol te houden. Maar vergeet daarnaast niet om ook voldoende rust te nemen. Niet alleen je buikspieren hebben het zwaar, ook je bekkenbodemspieren welke je een stuk minder ontlast met een buikband. Ga regelmatig even languit op de bank of op bed liggen. Alleen zo komen je buik- en bekkenbodem spieren echt te rust. 

Draag je buikband bij voorkeur niet de hele dag. Merk je dat je moe wordt of ga je sporten? Dit is een mooi moment om je buikband wel te dragen. Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik nauwelijks een buikband nodig gehad. Bij mijn tweede zwangerschap heb ik het derde trimester wel een buikband gedragen. Ik had meer last van mijn bekken en dit gaf de ondersteuning die ik nodig had om mijn werk te blijven doen. In het laatste weken heb ik de buikband zelfs de hele dag gedragen. Dit gaf mij de mogelijkheid om nog achter mijn zoontje van bijna 3 aan te blijven lopen. 

De buikband na de bevalling

Belly Binding of een buikband is een manier om je buik- en bekkenbodem na de bevalling extra steun te geven. Een mooie manier om mobilier te zijn in de eerste periode na de bevalling. Er zitten echter wel nadelen aan! De buikband werkt als een zwachtel, het ondersteund je spieren, maar traint ze niet. Je spieren zullen door de ondersteuning minder hard hoeven te werken bij je dagelijkse bezigheden. Het helpt je dus niet herstellen, het geeft alleen meer rust. Herstellen doe je nog steeds door training, zie ook mijn kraambed oefeningen of kies voor postnatale training. Het daadwerkelijke herstel kan hierdoor zelfs langer duren.

In de volgende situaties kan belly binding of een buikband wel helpen:

  • Je hebt al een peuter rondlopen in huis en daardoor til je al snel na je bevalling twee kinderen en ben je fysiek een stuk actiever. Een belly bind kan je lichaam dan wat extra steun geven op de momenten dat je dit nodig hebt.

  • Dit is niet je eerste zwangerschap en je spieren, ligamenten en bindweefsel voelen meer opgerekt en instabieler aan dan na je eerste bevalling. Een belly bind kan ook dan je lichaam van extra steun voorzien.

  • Je wil na je zwangerschap je buikwand helen of hebt een flinke diastase en wil je buikwand meer ondersteuning bieden.

  • Je hebt een keizersnede gehad en wil het litteken en je buik wat steun geven, zodat je litteken sneller geneest en soepel blijft.

  • Je bekkenbodem heeft veel te verduren gehad tijdens je bevalling en je voelt dat je daar extra steun nodig hebt.

Na mijn bevallingen heb ik geen buikband meer gedragen. Ik heb wel veel rust genomen, door lekker op bed te gaan liggen. Ik merkte dat vooral mijn bekkenbodem het wel zwaar had, maar dat mijn buikspieren vrij snel weer meer kracht kregen. Volledig herstellen van buik- en bekkenbodemspieren kan lang duren. Neem hier echt de tijd voor. Rust in combinatie met training helpen je hierbij. Een buikband kan, met name in de eerste week, wel extra rust geven. Kies je voor een buikband na je bevalling? Bouw het dragen van de buikband wel af na de eerste week. Zo geef jij je buikspieren de ruimte om langzaam weer sterker te worden en goed te herstellen. 

Na 6-8 weken zijn je buik- en bekkenbodem spieren meestal voldoende hersteld om langzaam meer in beweging te komen. Start met hersteltraining, bij voorkeur onder begeleiding van een postnataal trainer. Vaak kun je dan na 2-3 maanden weer zelfstandig aan de slag. (Wacht na een keizersnede enkele weken langer, zodat de wond van binnenuit goed kan genezen.)

Vorige
Vorige

Wat is het beste voor je kinderen: bij elkaar blijven of uit elkaar gaan?

Volgende
Volgende

Zwangerschapsverlof - Tijd voor rust en ontspanning