Zwangerschapsverlof - Tijd voor rust en ontspanning

Het moment waar ik naar uitkeek, maar ook tegenop zag: het zwangerschapsverlof. Fijn om even niets meer te hoeven, lekker met de voetjes omhoog te zitten, wachten tot je kindje eindelijk gaat komen. Maar ook het moment dat je bevalling wel erg snel dichterbij komt. Nu je niet meer werkt, heb je alle tijd om jezelf zenuwachtig te maken voor het moment dat je echt moeder gaat worden. Misschien slaat de twijfel en onzekerheid wel toe. “Ga ik wel een goede moeder zijn?” Een dubbel gevoel, het zwangerschapsverlof is echt geen lange luxe vakantie. Het zwangerschapsverlof is wel een periode om bewust van te genieten. 

zwangerschapsverlof
Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Ideaal gezien zou je al vanaf 32 weken (7 maanden) zwangerschap met verlof gaan. Zo heb je voldoende tijd om je fysiek en mentaal voor te bereiden op je bevalling en het moederschap. Helaas leven we in een andere realiteit. Zonder medische redenen krijg je niet zomaar al zo vroeg verlof. Je hebt de keuze om 4-6 weken voor de uitgerekende datum te stoppen met werken. Wanneer je stopt heeft ook invloed op je bevallingsverlof. Eerder stoppen betekent eerder weer gaan werken. Wat ook niet ideaal is, want eigenlijk wil je het eerste half jaar na je bevalling zo min mogelijk werken. Dan is 10 weken bevallingsverlof wel erg weinig. Gelukkig zijn de regels omtrent ouderschapsverlof in de maanden hierna wel steeds verder uitgebreid, ook voor papa. Zo krijgen jullie beide extra tijd om te herstellen en te genieten van elkaar. 

Lees meer over de regels omtrent het zwangerschaps- en bevallingsverlof.

Zwangerschapsverlof is een stapje terug nemen

Genieten van je zwangerschapsverlof start met rust en ontspanning. Kies ervoor om echt een stapje terug te doen, de tijd te nemen om uit te rusten en naar binnen te keren. 

Ik zie nog zoveel vrouwen die dit niet doen. Vrouwen die door blijven gaan in de rat-race van het gewone leven. Nog een paar uurtjes doorwerken, de laatste hand aan de babykamer leggen of alle dagen vol plannen met afspraakjes met vriendinnen. Weet dat je werk echt wel doorgaat zonder jou, je baby prima kan slapen in een kamertje dat nog niet helemaal af is en de gezelligheid van je vriendinnen heel fijn is maar ook veel energie vraagt. Energie welke je nu eindelijk even mag opsparen. Energie om je bevalling en de eerste heftige weken van het moederschap door te komen. Jij bent toe aan je welverdiende rust. Rust om echt te kunnen ontspannen en jezelf zo voor te bereiden om te bevalling. 

Bewuste beleving

Het zwangerschapsverlof is bedoelt om je voor te bereiden op je bevalling en het moederschap, fysiek en mentaal. De laatste loodjes wegen het zwaarst. Je baby maakt nog een laatste groeispurt door, zwangerschapskwaaltjes komen steeds vaker opzetten. Rust en ontspanning helpen je deze dagen door te komen. Veel zwangerschapsbuiken groeien juist in deze weken extra hard. Een teken dat de rust je goed doet. Neem het er gewoon lekker van. Kies er bewust voor om je terug te trekken en lekker te cocoonen in je eigen vertrouwde omgeving. Neem de ruimte om je terug te trekken in jezelf. Dit helpt je om mentaal en fysiek tot rust te komen en geeft je kindje de ruimte om de laatste ontwikkelingen door te maken. Leef deze weken bewust in het moment. Ga lekker naar buiten en geniet van het zonnetje en de natuur. Schrijf je gedachten van je af in een dagboek. Luister naar ontspannende muziek of verhalen in een podcast. Mediteer, volg een yoga routine of maak een rustige wandeling. Alles met aandacht voor het moment, je gevoel en je kindje. Vanuit deze verbinding met jezelf en je kindje, kun jij de bevalling vol vertrouwen tegemoet zien. 

Sociale contacten

Het gemis van sociale contacten tijdens je zwangerschapsverlof is veel vrouwen niet vreemd. Veel vrouwen voelen zich eenzaam tijdens het verlof. Het is ook een hele grote overgang van een druk werkend bestaan, de hele dag mensen om je heen, naar thuis zitten terwijl iedereen aan het werk is. Veel vrouwen plannen hun verlof vol met sociale activiteiten. Met name de weekenden en avonduren zitten overvol. 

Het is natuurlijk helemaal niet verkeerd om nog snel even met je vriendinnen af te spreken. De eerste periode van het moederschap, zal vooral in het teken staan van je kindje, tijd voor vriendinnen zal echt anders zijn. Houd echter wel je energie in de gaten. Sociale activiteiten moeten je vooral energie geven en zorgen voor ontspanning. Een hele avond op een feestje staan tussen de dansende mensen, uren in de auto zitten om die ene vriendin nog even te zien, ik weet niet of dit handig is. Rust en ontspanning moeten voorop staan tijdens je verlof. Kies bewust voor activiteiten en afspraken die dit niet in de weg staan. Geniet oprecht van de momenten die je wel nog plant. 

De aanstaande bevalling

Je hebt verlof, je bevalling komt steeds dichterbij. Grote kans dat je al een bevallingscursus of voorlichting hebt gevolgd. Je weet dus ongeveer wel wat je te wachten staat. Afhankelijk van de informatie die je hier hebt gekregen ga jij ontspannen richting je bevalling of roept de bevalling juist extra stress op. Het belangrijkste dat je moet weten voor je naderende bevalling is dat deze het beste zal verlopen als jij je goed kunt ontspannen. Merk je dat je veel spanning voelt naar de bevalling toe, ga dan op onderzoek uit waar deze spanning vandaan komt. Ben je bang voor de pijn, onzeker of je de bevalling wel aankunt of kijk je op tegen het moederschap? Schrijven of praten over je gevoelens, mediteren, het helpt om te achterhalen wat de oorzaak van je gevoel is. Alleen al weten waar je gevoel vandaan komt, kan een hele opluchting zijn en helpen om meer te ontspannen. En soms kom je erachter dat een simpele oplossing je kan helpen om de stress kwijt te raken. 

Zelf werd ik steeds een beetje zenuwachtiger naar gelang de bevalling langer uitbleef. Met name de onzekerheid wanneer de bevalling zou gaan beginnen, vond ik stressvol. Gelukkig was dit meteen verdwenen zodra mijn vliezen braken. Ik ontspande direct, ik wist nu immers wat ik kon verwachten en kon me volledig overgeven aan dit proces. 

Het zwangerschapsverlof is een waardevolle periode richting het moederschap. Gun jezelf de rust en neem de ruimte om gewoon even te zijn. Leef in het moment, leg jezelf vooral geen druk op. Ontspan! Op naar een mooie start van het moederschap, voor jezelf en je kindje.

Vorige
Vorige

Buikband zwanger

Volgende
Volgende

Herinner jij je babytijd?