Herinner jij je babytijd?

Ooit dacht men: een embryo of foetus heeft geen brein, dus het voelt en weet niets. Nog maar 50 jaar terug werden baby’s dan ook geopereerd zonder verdoving. "Gelukkig weet je daar allemaal niets (meer) van" wordt soms nog steeds gezegd bij een babyonderzoek zoals de hielprik. Langzamerhand is het besef gekomen dat gebeurtenissen in de zwangerschap levenslang impact hebben. Ook al weet je dat misschien niet eens bewust. Als de overheid een campagne voert: ‘een kansrijke start met prenatale begeleiding’, is er wel wat veranderd.

Meerdere geheugensystemen

Nu is bekend dat er 2 geheugensystemen zijn: een wetend en een lerend brein. Het wetende brein regelt allerlei processen en voert programma's uit die er zijn ingelegd. Zo hoeven we maar weinig te weten over hormonen, hoe de groei precies gaat, hoe de placenta groeit en voedt en wat de beste moedermelk samenstelling is. Dat weet het lichaam zelf well. Dat intern programma is gericht op een uiteindelijk resultaat: een super gezonde evenwichtige volwassene.

Het lerend brein is gericht op de buitenwereld, hoe je je daarin beweegt. Het slaat externe info op en leert je bewust om te gaan met je lichaam. Zo heb je al automatisch voor je geboorte leren duimzuigen. Maar heb je die reflex nog als tiener, dan heb je wel een probleem. De primaire reflexen uit het natuurlijk wetende brein, moeten nu bewust ingezet kunnen worden of nagelaten. Dat heet dan: het doven van de primaire reflexen.

Lees hier meer over Primaire Reflexen: Reflex Integratie Therapie - MNRI

De taal van het geheugen

Geluid voortbrengen kun je al meteen na je geboorte, dit hoef je niet te leren. Het spreekgedeelte moet wel geoefend worden in een gesproken taal. Die informatie komt van buitenaf. Het geluid van de taal heb je al gehoord, maar de betekenis nog niet helemaal begrepen, laat staan het uitspreken ervan. Dat duurt nog wel even. Dus de vraag: ‘Weten we onze babytijd te herinneren’ kunnen we beantwoorden met: voor de helft. Want het wetende brein kent wel geluid, de klank van woorden. Een klank heeft een positief of negatief effect. Zo hebben koester woordjes taalkundig geen betekenis, maar gevoelsmatig heel veel. Dat zit hem vooral in de klank en het gevoel erbij. Als je iets gevraagd wordt, gebruik je jouw denken en spreken met een taal. Van de periode dat je de taal nog niet gebruikte, heb je er dus ook geen woorden voor. Maar het andere geheugen heeft wel de ervaring, hoe het voelde, opgeslagen.

De uitspraak dat je vroegste herinneringen teruggaan tot 2-3 jaar, is zo beter te begrijpen. Voor die tijd konden we immers geen taal gebruiken. 

babytijd
Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Het is bijzonder zinvol om voor de geboorte al met je kind te praten, te zingen en te troosten. Aangezien het babybrein nooit meer zo snel groeit, stimuleer je met je contact miljoenen positieve verbindingen. Dat geldt zeker niet alleen moeders. Als vader heb ik mijn oor letterlijk te luisteren gelegd en hun reacties gehoord op mijn stem. Hun moeder voelde de beweging naar de stem toe heel duidelijk. Mijn kinderen herkenden trouwens onmiddellijk na hun geboorte mijn stem!

Het Reset gesprek

Een Reset gesprek is een gesprek waarin je terug gaat naar een, vaak negatieve, gebeurtenis uit de babytijd of de zwangerschap. In het gesprek wordt de gebeurtenis besproken en opnieuw ervaart, maar dan op de manier zoals deze het interne programma bedoeld is. 

In een Reset gesprekken over prenatale gebeurtenissen kun je via alleen de taal geen informatie verwachten. Maar het andere geheugen heeft wel gevoelservaringen opgeslagen. Met een speciale vraagtechniek krijg je prenatale gebeurtenissen alsnog in taal uitgedrukt. Hierbij gaat het om hoe het toen voelde en hoe het toen was. Die combinatie is heel belangrijk in een Reset gesprek. We gebruiken tegelijkertijd beide geheugensystemen in één gesprek.

Resetten is anders dan de psychologische benadering

In een psychologisch gesprek worden met name vragen gesteld aan het lerende brein, het wetende brein wordt niet aangesproken in haar eigen taal, de taal van het gevoel. In een Reset gesprek wordt bijvoorbeeld naar ervaringen uit de tijd voor je geboorte gevraagd.

Vanaf dag 1 werkt het ervaringsgeheugen. Met een speciale vraagtechniek krijg je antwoorden uit dat geheugen. Overigens zonder bijzondere rituelen, heel nuchter dus.

Heb je herinneringen aan trauma’s

Ook bij trauma geldt dat je dit voor een deel herinnert. Je weet de impact ervan wel, maar je hebt er geen taalkundig verslag van. Maar pas als je er ook een verslag van hebt, kun je de belangrijke 2e stap doen, de impact positief veranderen.

Vanwege ons interne liefdevolle positieve programma kunnen we dat programma wel weer activeren in een Reset gesprek. Dus al had je bijvoorbeeld een vreselijke bevalling, jouw gevoel en dat van je kind verandert positief en direct. Voor een wat complete Geboorte Reset heb je hoogstens 2-3 gesprekken nodig. Dit is totaal niet belastend. En wat een verschil maakt dat! Zowel voor je kind als voor jou en de vader.

Reset gesprekken worden ook wel Emotionele Hulp Bij Bevallingen genoemd. Hier lees je meer over EHBB: EHBB - Een oplossing voor een geboortetrauma

Balsem voor ouders

Zo gaat dit ook met gebeurtenissen uit de tijd voor de bevalling, gebeurtenissen die toen veel impact hadden. Na een Reset-gesprek wordt dit een hele geruststelling. Als een helende balsem op een schrijnende wond, die daardoor kan genezen. Zo heb ik mijn boek hierover ook genoemd: Balsem voor ouders. Hierin worden 20 veelgestelde vragen vanuit dit nieuwe standpunt opnieuw beschouwd.

Zoals:

  • Herinneringen uit de moederschoot

  • Volmaakte ouders bestaan niet

  • Hoe maak je verantwoord plezier in je zwangerschap

  • IVF en het blije alternatief

  • Hechtingsproblemen; wat nu?

  • Moeilijke kinderen, wat moet je ermee?

  • Alleen geboren meerlingen.

  • Hoe maak je veilig ruzie tijdens de zwangerschap. 

    De publicatie vertelt bij elke vraag wat Reset hier voor je kan doen.

Meer weten? Je bestelt het boek hier: Balsem voor Ouders

Of liever het eBook?

P.I.E.P.

Tenslotte, als een waardevolle en unieke aanvulling op het programma, van Best9Moms geef ik seminar over de 20 Richtlijnen als ultieme voorbereiding op je zwangerschap en geboorte. De inhoud is deels de door KcKz en KNOV erkende bijscholing voor Kraamverzorgenden en verloskundigen, maar voor iedereen begrijpelijk. Verwacht geen praktische of medische tips, maar wel een nieuw begrip hoe  jij je emotioneel voorbereidt. 

Deze blog is geschreven door Randy Schmidt van Nucleus College. Meer over Randy en zijn werk lees je hier: Nucleus College. 
Vorige
Vorige

Zwangerschapsverlof - Tijd voor rust en ontspanning

Volgende
Volgende

Baby’s hersenen