Baby’s hersenen

De hersenen van je baby starten met ontwikkelen vanaf het moment dat je zwanger bent. Deze ontwikkeling gaat door tot in het 25e levensjaar. De eerste periode van de zwangerschap is hierbij heel belangrijk. Hier wordt de basis gelegd voor de rest van het leven. De juiste voeding helpt je kindje aan voldoende voedingsstoffen voor een optimale start. Aangezien jij, als moeder tijdens de zwangerschap, de voedingsbron van je kindje bent, heb jij ook invloed op de hersenontwikkeling van je kindje. 

Onderzoeken wijzen uit dat met name jouw vetpercentage en jouw voeding tijdens (en voor) de zwangerschap invloed heeft op de hersenontwikkeling van je baby. Een hoger vetpercentage zorgt voor een zwakkere ontwikkeling van taal, cognitieve en motorische vaardigheden. Een gezond voedingspatroon en voldoende inname van omega 3 zorgen juist voor een betere ontwikkeling van deze vaardigheden. (Vaardigheden getest op bij 2 jarige)

Metabolisme - stofwisseling

Je vetpercentage en je voeding hebben beide een grote invloed op je metabolisme, oftewel je stofwisseling. Bij een hoger vetpercentage werkt je stofwisseling niet optimaal. Hierdoor loop je een risico op zwangerschapsdiabetes, wat een stofwisselingsziekte is. Al kun je ook zwangerschapsdiabetes krijgen zonder overgewicht. De bloedsuikertest tijdens de zwangerschap, wordt veelal alleen gedaan als jij in de risicogroep valt. 

Gezonde voeding stimuleert juist een gezonde stofwisseling. Hierbij is je gewicht uit het verleden niet bepalend, maar vooral je huidige eetpatroon. 

De gegevens gebruikt voor deze blog komen uit een onderzoek gepubliceerd in Pediatric Research. Je leest het hele artikel hier. 

Wat kun jij doen voor een betere hersenontwikkeling van je baby?

Ben je zwanger of heb je een kinderwens? Hiervoor heb ik een aparte aanpak uitgeschreven. 

Kinderwens

Bij voorkeur start je al voor je zwangerschap met het verbeteren van je gezondheid. Als jouw lichaam optimaal functioneert, wordt je makkelijker zwanger en geef jij je kindje een gezonde start. Een crashdieet zou ik nooit aanraden. Hierdoor loop je een risico op een voedingsstoffen tekort. Dit helpt niet om je lichaam gezonder te maken. Kies liever voor voldoende beweging en sport in combinatie met gezonde voeding. Zo voel jij je energiek, want je krijgt de juiste voedingsstoffen binnen. En dat afvallen, dat komt dan vanzelf wel. Zie het als een proces, waarbij de focus ligt op je goed voelen en niet op de weegschaal. Zo houd je het makkelijker vol en werk je aan een gezonde basis.  

Zwanger

Maak je als eerste niet te druk over je vetpercentage of je gewicht. Je bent niet van de ene op de andere dag zwaarder geworden. Dit is vaak een proces van jaren. Hier ga in korte tijd niets aan veranderen. Het optimale effect van een nieuw dieet bereik je ook pas na 4 maanden. Voel je hier niet schuldig om, wat gebeurd is is gebeurd. Focus je juist op dit moment en op wat je nu wel kunt doen. Haal hier je energie en motivatie uit. 

Nu je zwanger bent is het ook helemaal niet gezond om op dieet te gaan. Een grote kans dat jij of je kindje juist een voedingsstoffen tekort op bouwt. Dit komt de hersenontwikkeling juist niet ten goede. Focus je liever op een gezond dieet en kom lekker in beweging. Zo krijgt je kindje de juiste voedingsstoffen binnen om te groeien en ontwikkelen. Maak gezonde keuzes en voel wat dit met je doet. 

hersenen baby
Ontvang 15% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Wat is een gezond dieet tijdens zwangerschap?

Een gezonde zwangerschap start met een gezonde basis. Dagelijks bestaat je voeding uit een combinatie van de volgende producten. 

  • minimaal 400 gram groente

  • 2 stuks fruit

  • volkoren granen 

  • 30 gram noten

  • peulvruchten

  • roomboter, kokosolie of olijfolie (niet verhitten)

  • melkproducten

  • gevogelte en vis

Eet daarnaast weinig tot geen rood en bewerkt vlees, zout suikerrijke producten als koek en gebak, harde vetten en alcohol. 

Met deze producten als basis, geef jij je kindje wat het nodig heeft om te groeien en ontwikkelen. 

Tijdens je zwangerschap is het soms wat lastig om bepaalde producten te eten. Weerzin tegen verschillende geuren en smaken of misselijkheid helpen je hier niet mee. Zoek voor jezelf uit wat wel werkt, probeer hierbij niet terug te vallen op suikerrijke, vette of bewerkte voeding. Hier doe je jezelf en je kindje geen plezier mee. 

Omega 3

Omega 3, een superfood voor de hersenen. Niet alleen van je kindje, maar zeker ook voor jezelf. Naast de gezonde basis raad ik alle vrouwen aan om extra omega 3 te nemen. Het eten van vette vis kan hieraan bijdragen. Echter wordt dit vaak afgeraden tijdens de zwangerschap. Kwik in met name roofvissen zou juist schade aanrichten voor de hersenen van je kindje. Dit is waar, maar wist je dat dit minder schadelijk is dan te weinig omega 3? Daarnaast zijn er verschillende vissoorten die weinig tot geen kwik bevatten, maar wel omega 3 vetzuren. Vette vis als haring, sardientjes, ansjovis en makreel zou iedere zwangere minstens twee keer per week moeten eten. 

Een goed alternatief is het slikken van omega 3 pillen, visolie of op basis van algen (plantaardig). Doe dit wel in combinatie met een gezonde basis. Omega 3 in pilvorm wordt alleen goed opgenomen als de darmen (stofwisseling) goed werkt. De gezonde basisvoeding helpt je hierbij. 

Meer over Omega 3 lees je hier: Omega 3 - Gezonde vetten in balans

Foliumzuur

Nog niet genoemd, maar wel aangeraden voor de hersenontwikkeling van je kindje is foliumzuur. Foliumzuur is vitamine B11 en zit in onder andere bananen, sinaasappelen, peulvruchten, gist, melk en groene bladgroenten.

Aangeraden wordt om vanaf 4 weken voor de zwangerschap tot en met de eerste 10-12 weken foliumzuur te slikken, omdat dit neurologische afwijkingen zou kunnen voorkomen. Eet je gezond? Dan krijg je daarna voldoende foliumzuur binnen. Start op tijd met foliumzuur, het duurt 4 weken voordat dit optimaal opgenomen wordt. Vandaar ook het advies om hier al voor je zwangerschap mee te starten. 

Een gezonde hersenontwikkeling van je kindje start bij voorkeur al bij de kinderwens. Maar weet ook dat het nooit te laat is. Wanneer je ook start, alles wat jij je kindje mee kunt geven is meegenomen. Ook na je bevalling doet gezonde voeding veel voor de ontwikkeling van je kindje. Maak van gezonde voeding een gewoonte, voor jezelf en voor je kindje. 

Vorige
Vorige

Herinner jij je babytijd?

Volgende
Volgende

Een miskraam is niet niks!