EHBB: Een oplossing voor een geboortetrauma

Je geboorte, het meest heftige moment in je leven. Je geboorte, het meest bepalende moment in je leven. Het verloop van jouw geboorte zegt heel veel over wie jij bent, hoe jij in elkaar steekt en hoe jij met verschillende situaties omgaat. Ik ging in gesprek met Randy Schmidt van Nucleus College, expert in emotionele hulp bij bevalling (EHBB) en kreeg meteen een coaching sessie over mijn eigen geboorte. Een coachsessie met hele waardevolle inzichten. 

De impact van de geboorte

De Nucleus Methode, door Randy ontwikkelt, gaat uit van het perfecte geboorteverloop. Een ideaal plaatje wat vooraf vaststaat en bekend is bij het kindje. Alle afwijkingen van het ideale plaatje hebben impact op het verdere leven van de baby. Helaas is het perfecte geboorteverloop voor velen niet haalbaar. Cultuur, omgeving, zelfvertrouwen, medische ingrepen het speelt allemaal mee. 

Een korte impressie van het ideale geboorteverloop:

  • Een kindje wordt thuis geboren, in een rustige veilige omgeving

  • Een geboorte duurt 6-8 uur

  • Alleen papa en mama zijn bij de geboorte aanwezig

  • Papa heet het kindje welkom en noemt de naam

  • Na de geboorte vindt er direct huid-huid contact plaats

  • Voordat het kindje probeert te drinken bij mama, kijkt mama het kindje veelvuldig aan

Een baby weet hoe het geboren moet worden, onbewust. Het natuurlijke proces van de geboorte sluit hierop aan. Iedere afwijking van het natuurlijke proces veroorzaakt een emotie bij de baby. Deze emotie wordt opgeslagen in het onbewuste geheugen. 


Overigens weet ook mama onbewust hoe haar kindje geboren moet worden. Ook al heeft zij dit nog nooit gedaan. Zij voelt precies aan wat zij kan doen tijdens haar bevalling om haar kindje te helpen ter wereld te komen. Veel vrouwen vinden het spannend om zich over te geven aan dit proces of vertrouwen meer op de (medische) ondersteuning dan op hun eigen lichaam. Zonde! De geboorte zal zo verder afwijken van het ideale geboorteverloop dan noodzakelijk is. Leer hier meer over: Natuurlijk Bevallen


Nucleus Coaching Sessie

In de coachsessie met Randy zijn we ingegaan op mijn geboorte. De sessie startte met mijn geboorteverhaal. Bewust heb ik dit natuurlijk niet meegemaakt. Mijn verbale verhaal start dan ook met het verhaal dat mijn moeder mij heeft verteld. 

De Nucleus Methode gaat uit van twee verhalen, het verbale, bewuste verhaal en het onbewuste verhaal van gevoelens. Het onderbewuste van een baby start al in de buik van de moeder. Zo pikt een baby indrukken op van positieve en negatieve momenten van de moeder. Een ruzie tussen papa en mama, verdriet van mama of juist ultieme vreugde en liefde die mama kan voelen, de baby neemt dit allemaal waar en slaat het op in het onderbewuste. 

Vanuit mijn verbale geboorteverhaal is Randy vragen gaan stellen over mijn gevoel bij het verhaal. Randy koppelt dit aan de organen (vanuit de Chinese geneeskunde) en laat zien hoe het gevoel bij de geboorte terugkomt in mijn gedragspatronen. Zo ben ik vooral milt en lever, wat staat voor plannen en uitvoeren. Dit is goed terug te zien in mijn werk voor Best9Moms. 

Mijn geboorte

Mijn geboorte was mega snel. 45 min na het breken van de vliezen was ik geboren. Weeën? Mijn moeder heeft geen idee wat dat zijn. Ze had direct persweeën. De vroedvrouw was nog onderweg. Ze heeft mij daardoor tegengehouden. Ze wilde niet bevallen zonder begeleiding. Ik geef haar groot gelijk, bevallen met goede begeleiding is al spannend genoeg. Na aankomst van de vroedvrouw ben ik snel geboren. 

Een snelle bevalling. Een bevalling waarin mijn moeder het natuurlijke proces heeft vertraagd, door te wachten met persen. Voor mij voelt het alsof ik tegengehouden werd, even moest wachten tot zij er ook klaar voor was. De geboorte ging niet meer volgens mijn planning. Iets wat ik vaak terug zie in mijn leven. Ik maak een plan of heb een idee hoe iets gaat lopen. Als het dan anders loopt, raak ik gefrustreerd. Het roept boosheid op en een vechterslust om het toch voor elkaar te krijgen, op mijn manier. Of ik raak zo gefrustreerd dat het me juist blokkeert, zodat ik passief laat gebeuren wat er gebeurd. 

De snelle bevalling heeft ook invloed gehad op mijn beleving van de wereld. Zoveel nieuwe indrukken, zoveel nieuwe sensaties en dat in zo’n korte tijd. Voor een pasgeboren baby niet te bevatten. Dit gaat veel te snel om allemaal te kunnen verwerken. Ook dit komt vaker terug in mijn leven. Ik kan me snel overweldigd voelen als er veel tegelijk op me af komt. Of dit nu met mijn werk is of op een feestje. Ik werk liever in kleine stapjes, heb de tijd nodig om informatie en indrukken te verwerken of concentreer me op een van de prikkels tegelijk. 

Verwerking van de geboorte

Vanuit mijn geboorteverhaal is Randy gestart met coachen. We hebben mijn geboorte opnieuw beleefd door middel van een visualisatie. Hierbij voldoet de geboorte wel aan het ideale plaatje. De sleutel tot het herstellen van mijn geboorte ervaring, is de koppeling naar het gevoel dat ik bij deze visualisatie heb. We nemen alle fases van de geboorte door. Iedere keer vraagt Randy naar mijn gevoel bij de gebeurtenis.

Tijdens dit deel van de sessie kan ik steeds meer de spanning in mijn lichaam loslaten. Ik voel me niet meer gefrustreerd, omdat ik moet wachten tot mijn moeder ook klaar is om te bevallen. Ik voel me niet meer bevrijd na de bevalling, maar juist bijzonder welkom. Opvallend hierbij is dat zelfs mijn darmen, waar ik heel veel problemen mee heb, ontspannen voelen na de sessie. Dit gebeurd echt maar zelden, maar enkele dagen later voel ik nog steeds deze ontspanning. 

Wat mij na de coachsessie vooral bij blijft is het loslaten van de controle, mezelf niet laten frustreren doordat de kinderen het anders willen dan dat ik het wil. Ik wist allang dat loslaten van de controle belangrijk is in het moederschap, maar vond dit soms wel bijzonder lastig. Ik hoop dat deze sessie mij de kracht geeft om dit nog beter en meer toe te passen. Ik hoop dat ik door deze sessie minder snel overprikkeld raak, minder vaak weerstand voel van de kinderen en meer vanuit rust kan blijven reageren. 

Geboortetrauma verwerking

De Nucleus Methode is ontwikkeld om trauma’s te verwerken. Veel trauma’s, heftige en minder heftige, ontstaan tijdens de geboorte of zelfs daarvoor. Zo kunnen trauma’s generaties worden meegenomen in de genen (Epi-Genetica). De Nucleus Methode helpt ook om deze trauma’s te verwerken. Als een trauma een gen kan aanzetten, kan dit gen in de verwerking van het trauma ook weer uit worden gezet. 

Het verwerken van een trauma doe je door het gevoel bij een situatie los te koppelen van de situatie zelf. Dit gebeurd normaal gesproken in je slaap. Een goede nachtrust is dus belangrijk bij het verwerken van je dag. Hierbij is het wel belangrijk dat je het trauma actief kunt herinneren. Trauma’s in je vroege kindertijd of hele heftige trauma’s hebben geen actieve, verbale herinnering, maar wel een onderbewust gevoelsherinnering. Deze onderbewuste herinneringen hebben wel invloed op jouw gedrag en beleving, veelal onbewust. 


Zo heeft mijn opa ooit geroepen dat zijn 4e kind alleen welkom was als het een jongetje was. Hij had immers al 3 dochters. Zijn dochters hebben hierna allemaal eerst een jongen gekregen, voordat er meisjes geboren werden. Zijn kleinkinderen hebben alleen maar jongens gekregen en meerdere miskramen of veel moeite om zwanger te worden. Dit kan voortkomen uit het gevoel van de dochters van mijn opa dat meisjes minder gewenst zijn dan jongens. Zij hebben de 4e zwangerschap van mijn oma immers bewust meegemaakt. Bij een zwangerschap van een meisje, bij zijn kleinkinderen, wordt het vruchtje afgestoten. Wat de vele miskramen en mislukte IVF pogingen, zonder medische oorzaak, kan verklaren. Een aannemelijke verklaring, die overigens geen wetenschappelijke ondergrond kent. Mijn opa is overigens niets kwalijk te nemen. Deze man heeft zelf geen makkelijk leven gehad. 


De Nucleus Methode is ontwikkeld om de momenten in je leven te vinden, waar een trauma is opgeslagen in je onderbewuste, maar waar jij geen bewuste herinnering aan hebt. Door deze onbewuste gevoelens los te koppelen van de situatie, kun jij het trauma verwerken. Het is soms even zoeken waar het trauma precies zit. Een getraind coach kan dit met de juiste vragen wel achterhalen. 

Het resultaat is meer rust in je hoofd en in je leven. Jij durft veel meer de controle los te laten zonder de regie te verliezen. Daarbij worden ook vaak lichamelijke klachten opgelost. Veel lichamelijk klachten ontstaan immers door mentale problemen, ook al is dit onbewust. Zo kan Randy voorbeelden noemen van vrouwen die door een beval trauma fybromyalgie ontwikkelen. Of vrouwen met premenstrueel syndroom, waarbij een coachsessie de blokkade oplost waardoor klachten verdwijnen. Maar ook tijdens de zwangerschap kan een coachsessie helpen bij bijvoorbeeld extreme misselijkheid of hyperemesis gravidarum (HG).

EHBB: Emotionele hulp bij bevallingen

De Nucleus Methode is toe te passen op alle kleine en grote trauma’s in het leven. Randy heeft zich de laatste jaren vooral gespecialiseerd in trauma’s rondom de geboorte. Eigenlijk zou hij het liefst zien dat alle vrouwen die zwanger willen worden, eerst een coachsessie volgen over hun eigen geboorte. Zo worden alle trauma’s eerst aangepakt en kan mama ze niet meer meenemen in haar eigen zwangerschap en bevalling. 

Gelukkig is het nooit te laat. Een trauma kan altijd nog worden behandeld. Het is nooit te lang geleden, ook niet als je 80 jaar bent. Een coachsessie is mild en direct en geeft je een nieuw en uniek inzicht in jezelf en anderen. Het is het ideale middel om als eerste in te zetten. Het kost weinig energie en tijd, met een grote kans op resultaat na 1 of 2 sessies. Garantie tot resultaat heb je natuurlijk niet, ook is er niet van te voren te zeggen wat het resultaat precies zal zijn. Maar deze garantie heb je bij andere behandelingen natuurlijk ook niet. 

Loop jij ook rond met onverklaarbare klachten, fysieke of mentaal? Of is jouw bevalling anders verlopen dan dat jij gehoopt had? Een coachsessie kan ook jou en je kindje helpen om meer rust te vinden. Dit kan fysiek, maar het mooie is dat het ook online werkt. Randy heeft ondertussen al een heleboel verloskundigen, kraamverzorgenden en doula’s opgeleid tot coach. Hier vind je een coach bij jou in de buurt: Nucleus Coaches

Zelf ben ik een groot voorstander van preventieve zorg. In mijn programma’s geef ik je de tools om een traumatische ervaring tijdens de bevalling te voorkomen. Randy heeft de tools ontwikkeld om een traumatische ervaring op te lossen. Hier geef ik graag aandacht aan. Wil jij meer weten over Randy Schmidt of Nucleus College? Kijk dan hier: Nucleus College.
Vorige
Vorige

Gastblog Marjolein: Zwangerschapsmassage

Volgende
Volgende

Gastblog Amy - De energie van edelstenen