Mama worden: de voorbereiding
Voorbereiden op het moederschap, veel vrouwen zijn het er over eens. Voorbereiden op het moederschap, dat kan niet. Je weet immers pas hoe het is als je bevallen bent.
Het is een cliché, maar wel echt waar. Alleen ben ik ervan overtuigd dat je je wel kunt voorbereiden op het mama worden.
Wel zo handig. Misschien voorkom je je kraam tranen en moodswings niet, maar je verkleind wel degelijk de kans dat jij met de babyblues of depressieve en sombere gevoelens rondloopt na je kraamweek. En denk je: dit overkomt mij niet! Weet dan dat het 50-80% van de kraamvrouwen wel overkomt. Grote kans dus dat jij een van deze kraamvrouwen bent!
In deze blog leg ik uit waardoor veel vrouwen een moeilijke periode doormaken na de bevalling en hoe jij je hierop kunt voorbereiden om de kans op kraam tranen en sombere gevoelens een stuk kleiner te maken.
Mama worden: overvallen door het moederschap
Want waarom worden veel kraamvrouwen overvallen door het moederschap?
Het moederschap is een stap buiten je comfortzone. Zeker bij je eerste kindje, je hebt het immers nog nooit gedaan. Dit betekend niet dat je het niet kunt, maar het neemt wel onzekerheden met zich mee. Onzekerheden die je nooit meer los gaan laten. Iedere fase van het moederschap is immers nieuw en staat weer bol van nieuwe uitdagingen.
Dit maakt het moederschap zwaar. De babyblues heel normaal.
Welke uitdagingen jij gaat tegenkomen in het moederschap, dat weet je niet. In die zin kun jij je daar inderdaad niet op voorbereiden. Dit is overigens ook helemaal niet nodig. Het gaat er in het leven immers niet om welke nieuwe uitdagingen je tegenkomt, maar hoe je hiermee omgaat. Hoe meer veerkracht jij hebt, hoe makkelijker jij om kan gaan met uitdagingen.
Wat heb jij nodig om het moederschap aan te kunnen?
Om de uitdagingen van het moederschap aan te kunnen, heb je veerkracht nodig. Maar ook een realistisch beeld van het mama zijn. Hoe meer jij vooraf weet over het echte moederschap, hoe dichter de realiteit bij jouw beeldvorming zal liggen. Dit is fijn, want zo voelt het alsof je een stuk minder ver uit je comfortzone hoeft te treden. Zo ervaar je minder onzekerheid over het moederschap en worden uitdagingen haalbaar.
De onverwachte kanten van het moederschap
Toch kun je niet alles vooraf bedenken. Het moederschap zit vol onverwachte gebeurtenissen. Om hier mee om te gaan, is leren loslaten een belangrijke vaardigheid. Loslaten van je planningen en gewoontes en loslaten van verwachtingen van anderen. Want hoe vaak laat jij je keuzes bepalen door de verwachtingen van anderen of de verwachtingen waarvan jij denkt dat andere ze van je hebben?
Waarschijnlijk veel vaker dan dat je denkt.
Dit begint al met het kraambezoek. Natuurlijk wil jij graag je kindje laten zien aan alles en iedereen en iedereen wil graag op bezoek komen. Maar wordt jij er zelf echt blij van als je iedere dag bezoek krijgt? En wat doen al deze prikkels met je kindje?
Het bezoek is misschien gezellig. Maar als jij daarna moe bent en ook nog een onrustig kindje hebt, is dit het dan wel waard?
En de keuze voor borstvoeding of flesvoeding? Heb je deze zelf gemaakt of heb je je laten leiden door de meningen van anderen over dit onderwerp?
Als het om het moederschap gaat heeft iedereen zijn of haar mening klaar. Helaas zijn er maar weinig mensen die deze mening voor zich houden. Het moederschap zit daardoor vol ongevraagde adviezen. Jij moet sterk in je schoenen staan om hier geen onzekere moeder van te worden. Loslaten van de mening en de verwachtingen van anderen is een vaardigheid die je helpt om bij jezelf te blijven. Uiteindelijk geeft dit je zelfvertrouwen voor het moederschap.
Mama worden is keuzes maken
Uitdagingen in het moederschap zorgen dat jij keuzes moet gaan maken. Laat jouw gevoel hierbij leidend zijn. Keuzes die niet goed voelen, gaan vaak ook niet werken. Stel de behoeftes van je kindje voorop bij het maken van keuzes. Het moederschap gaat veel soepeler als jouw kindje zich lekker voelt. Dit doe je door de behoeftes van je kindje centraal te zetten.
Dit kan echter wel eens botsen met jouw behoeftes. Zet je deze te veel aan de kant voor je kindje, dan raak je gestrest en daarbij jouw kindje ook. Ook dit is geen gewenste situatie. Als moeder blijf je altijd balanceren tussen jouw behoeftes en de behoeftes van je kindje.
Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen, is het goed om op de hoogte te zijn van alle opties die je hebt bij het maken van keuzes. Ga op zoek naar betrouwbare informatie en gebruik je creativiteit bij het maken van keuzes. Zo is er voor iedere uitdaging een oplossing te vinden die bij jou past. En ja dit zal waarschijnlijk een andere oplossing zijn dan van je buurvrouw of beste vriendin, want ieder kindje is anders.
Moeder met energie
Dit klinkt heel makkelijk, maar dat is het niet. Het moederschap is zwaar en vreet energie. Als moeder sta je immers altijd aan als je kind in de buurt is. Vooral mentaal is dit heel zwaar. Was werken eerst een moetje, nu voelt het als metime. Even bijkomen van het moederschap. Het combineren van het moederschap met je werk en je eigen leven is niet makkelijk. Slapeloze nachten, zorgtaken en tijdgebrek, het gaat je uiteindelijk opbreken zonder goede zelfzorg. Op de belasting van het moederschap (en je werk) heb je geen invloed. Veel vrouwen accepteren dit en compenseren dit door te beknibbelen op hun metime. Uiteindelijk is dit geen oplossing, want je krijgt niet voldoende ruimte om op te laden en te herstellen. Zo werk je depressies of mama burn-out in de hand. Een betere oplossing is het verhogen van je belastbaarheid. Zo krijg je namelijk de ruimte om je (zorg)taken te combineren en energie over te houden voor jezelf. In plaats van op de bank ploffen zodra de kinderen slapen, heb jij nog energie om je eigen projecten op te pakken.
Zorgen voor jezelf doe je door gezond te eten, voldoende te bewegen, voldoende te slapen en op tijd te ontspannen.
Stress tijdens zwangerschap
Mama worden en mama zijn, het is stressvol. Zeker een derde van de vrouwen geeft aan stress te ervaren tijdens de zwangerschap, 50-80% van de vrouwen heeft sombere gevoelens, kraam tranen of depressieve klachten na de bevalling.
Stress tijdens je zwangerschap is niet zonder gevolgen. Langdurige stress heeft invloed op je baby. Stress van de moeder kan bijvoorbeeld een groeiachterstand of vroeggeboorte voor de baby betekenen. Het immuunsysteem van de baby kan worden aangetast door het hormoon Cortisol en de hersenen van de baby heeft minder efficiënte verbindingen.
Ook na de bevalling heeft de stress van mama invloed op de baby. De hechting met de baby verloopt vaker onveilig, doordat de moeder minder adequaat reageert op de baby. Deze ervaring neemt de baby mee voor de rest van het leven. Zo maken deze kinderen meer kans op chronische aandoeningen als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten en hebben ze een grotere kans op verslaving, ADHD en andere gedrags- en psychosociale aandoeningen.
Wil je meer weten over de gevolgen van stress tijdens je zwangerschap voor je baby? Lees dan: Baby’s onder stress
Omgaan met stress en de babyblues tijdens zwangerschap en moederschap
Zoals eerder gezegd kun je niet altijd iets doen aan de omstandigheden doen, welke stress veroorzaken. Het overlijden van of een ernstig zieke naaste is bijvoorbeeld een bron van stress, waar je geen invloed op hebt. Je hebt echter wel zelf in de hand hoe je hiermee omgaat.
Zoals eerder aangegeven speelt de verhouding tussen belasting en belastbaarheid een grote rol. Kortdurende stress is daarom vaak geen probleem. Je krijgt daarna de ruimte om te herstellen. Langdurige stress ontstaat als je mentaal of fysiek meer te verduren krijgt dan dat je eigenlijk aan kan. Je krijgt niet de tijd om te verwerken, te ontspannen en te herstellen. Ongeacht wat er gebeurd, jij hebt wel invloed op de tijd en de acties die jij neemt om te herstellen.
Plan tijd in om te ontspannen, leuke (sociale) activiteiten te ondernemen en tijd voor jezelf. Zo kun je even de boel de boel laten, genieten en tot rust komen.
Neem tijd voor een middagdutje en ga op tijd naar bed, herstellen doe je immers in je slaap. Lees hier meer: Slaaptips voor moeders
Praat over de gebeurtenissen of schrijf over wat je meemaakt. Dit helpt je in het verwerken.
Vraag hulp! Hulp vragen is geen falen, het is een manier om het jezelf makkelijker te maken. Zo zorg jij dat je niet over je belastbaarheid heen gaat.
Verhoog je belastbaarheid: eet gezond en beweeg voldoende. Voeding en beweging hebben een gunstige invloed op je hormonen. Ze brengen je verlagen je stress hormonen, zodat je stresslevel daalt. Nog een positief effect: alle hormonen die een rol spelen rondom je zwangerschap- en bevalling en borstvoeding blijven meer in balans. Hierdoor ervaar jij minder moodswings en andere (zwangerschaps)klachten.
Wil je meer weten over de invloed van jouw leefstijl op jouw hormoonhuishouding? Lees dan hier verder: Boost Your Mood
Belastbaarheid na de bevalling
Je bevalling is het startpunt van het moederschap. Een zware periode, die in het teken staat van het leren kennen van je kindje en het herstellen van je bevalling. Veel vrouwen bereiden zich voor op het leren kennen van hun kindje, maar staan vooraf niet stil op het herstel van de bevalling. Toch gaat dit een grote impact hebben op de kraamtijd (en de periode hierna).
De belastbaarheid van mama in de eerste maanden tot een jaar na de bevalling is stukken minder dan voor de zwangerschap. Tel hier de extra taken en verantwoordelijkheden bij op die bij het moederschap horen en je kunt je wel indenken dat dit stress gaat opleveren.
Het moederschap vraagt om aanpassingen in je leven. Een goede voorbereiding op het moederschap bestaat uit het maken van een plan voor jouw nieuwe leven. Een plan dat verder gaat dat het aantal uren dat jij gaat werken, het regelen van de kinderopvang en het inrichten van een kinderkamer met alles erop en eraan. Het plan gaat over jouw behoeftes aan metime, zelfzorg en sociale activiteiten. Een plan wat jou helpt te herstellen van je bevalling, een plan wat ervoor gaat zorgen dat jij niet meer belast wordt dan je belastbaarheid. Wie gaat je helpen met de taken die je nog niet op je kunt nemen?
Mama worden, hoe bereid jij je voor?
Maak een plan met daarin:
Fysieke herstel: welke oefeningen ga je doen en welke rol speelt voeding, ontspannen en slaap. Vergroot je belastbaarheid en ben je hormonen de baas.
Mentale herstel: hoe ga jij de ruimte nemen om alle indrukken en ervaringen van je bevalling en kraamtijd te verwerken?
Mentale voorbereiding: een positieve groeimindset en realistische verwachtingen zorgen dat jij makkelijker op kunt gaan met alle nieuwe uitdagingen van het moederschap
Leren kennen van je kindje en binden met je kindje
Wat ga jij doen om bewust te genieten van je kindje, de kraamtijd en het moederschap? Wie kan je hierbij helpen?
Wil jij meer weten over het maken van een plan voor jouw kraamtijd? Lees dan hier verder: Workshop: Maak een Kraamtijd Plan
Download mijn kraambed folder voor oefeningen en voedingsadvies voor de kraamtijd.
Zo zie je maar dat je meer kan doen dan je denkt, ter voorbereiding op het moederschap. Het moederschap over je heen laten komen is echt niet meer van deze tijd. Je krijgt niet meer de rust om te herstellen. Een vrouw wordt verwacht na 12 weken weer topfit op haar werk te verschijnen, in haar oude broeken te passen en vrolijk en energiek te zijn. Haalbaar? Nee! Maar je een goede voorbereiding helpt je wel om zo fit mogelijk te zijn en om bewuste keuzes te maken aan welke verwachtingen jij wel wilt voldoen. Het resultaat: jij bent een zelfbewuste moeder, die lekker in haar vel zit.
Download gratis mijn folder: 5x meer zelfvertrouwen voor jouw moederrol. Waarin ik mijn beste tips deel voor meer zelfvertrouwen en balans in het moederschap (onder jouw voorwaarden).