Hoe combineer ik moederschap en werk

Het moederschap voelt voor mij al als een baan op zich. Alleen dan 24 uur per dag en 7 dagen per week. Daarnaast werk ik nog zeker 4 hele dagen. Voordat ik kinderen had werkte ik ook 4 dagen en had ik het gevoel altijd druk te zijn. Toch gaat het me nu prima af. Ja het is druk, maar ik geniet des te meer van mijn leven. Hoe ik het moederschap combineer met werk?

Prioriteiten veranderen

Het moederschap heeft ervoor gezorgd dat mijn prioriteiten zijn veranderd. Zo was mijn weekend vroeger vooral gericht op ontspanning, sociale contacten en uitrusten. Nu is het juist de tijd om bewust aandacht aan mijn gezin te besteden. En uitrusten? Als moeder kom ik daar niet zo vaak meer aan toe. Erg vind ik dit niet. Want het vaste ritme in slapen en opstaan, ook in het weekend, zorgt dat ik dit veel minder nodig heb. 

En iedere moeder zal het ook wel herkennen. Werken voelt voor mij vaak al als uitrusten. Even de alertheid, die ik constant heb met mijn kinderen in de buurt, loslaten. Het voelt soms zelf als tijd voor mezelf. Dat is het in zekere zin ook. Het is tijd die ik besteed aan persoonlijke ontwikkeling en zingeving. Twee basisbehoeftes die ik heel sterk heb. 

Structuur en ritme

Werken naast het moederschap vraagt veel van je energie. Wil je energie overhouden om een leuke moeder te zijn en om te genieten, dan kun je niet zonder structuur en ritme. 

Mijn kinderen varen hier wel bij en het maakt mij veel productiever. Hield ik eerst van uitslapen in het weekend en deed ik de hele ochtend vrijwel niets. Mijn kinderen zorgen dat ik wel mijn bed uitkom. Bij voorkeur staan ze om 7 uur al naast mijn bed te springen: ‘mama, ik wil beneden spelen’. 

Dit geeft mij de ruimte om in de ochtend een heleboel klusjes op te pakken, die vroeger maar bleven liggen. Kinderen vragen ook om vaste ritmes. Zo eten we altijd rond dezelfde tijd, gaan ze op dezelfde tijd naar bed en hebben we duidelijke afspraken over de schermtijd. 

Gewoontes

Deze ritmes en structuren zorgen ervoor dat onze dag vol met gewoontes zit. Gewoontes die ervoor zorgen dat we minder discussies hebben en minder hoeven nadenken over wat er allemaal moet gebeuren. Om het moederschap te combineren met mijn werk en mijn eigen leven, heb ik nog veel meer gewoontes opgebouwd. Want hoe minder ik over de dagelijkse gang van zaken na hoef te denken, hoe meer ruimte en energie er overblijft voor mijn werk en het genieten van de tijd met de kinderen. 

Zo bestellen we wekelijks onze boodschappen online op dezelfde dag, ga ik op vaste momenten sporten en maak ik het huis schoon op zaterdagochtend als papa met de kinderen speelt. 

Valkuil

In dit hele verhaal van vaste ritmes en combineren van je werk en je gezin mist nog een belangrijk detail. Want werk en gezin zit natuurlijk vol met verplichtingen: de zorg voor je kinderen, het huishouden en je werkzaamheden voor de baas of je bedrijf. 

Dit is niet vol te houden, zonder tijd in te ruimen voor zelfzorg. Tijd waarin jij geen verantwoordelijkheden hebt, maar kunt doen wat jij fijn vindt en waarmee jij kunt bijtanken. 

Toch is dit voor veel vrouwen een grote valkuil. Het is veel makkelijker om eerst je to-do-lijstje af te werken, voordat je aan jezelf denkt. Of om eerst te zorgen voor een ander, voordat je voor jezelf zorgt. Terwijl het juist andersom zo goed werkt. Als jij goed voor jezelf zorgt, zit jij lekker in je vel en kun jij de vrolijke, actieve moeder zijn die je graag bent. 

Topprioriteit mama

Maak daarom een topprioriteit van je zelfzorg. Beweeg voldoende, eet gezond, ontspan op tijd en slaap voldoende.

Hoe je dit doet? 

1. Plan het gewoon in je agenda!

Je mist toch ook nooit een vergadering die in je agenda staat. Benader een sporten of een afspraak met je beste vriendin op dezelfde manier. Maak het belangrijk voor jezelf. Zo weet je zeker dat je ook gaat. 

2. Focus je op het gevoel tijdens en na de activiteit. 

Wat doet het met je als je net hebt gesport? Of hoe is je humeur als je terugkomt van een afspraak met een vriendin? Laat dit je motivatie zijn om een nieuwe afspraak in te plannen en weer te gaan.

3. Maak kleine stapjes vooruit

Je dieet opeens helemaal omgooien of ineens 3x in de week fanatiek gaan sporten, dat houdt niemand vol. Denk in kleine stapjes. Iedere dag 1% beter dan gisteren. Dat houd je wel vol. Eet een appel extra of schep wat extra groentes op. Parkeer je auto wat verder weg, zodat je 5 min extra wandelt of ga 15 min eerder naar bed. Zo maak je het makkelijk om je doelen wel te behalen en dat motiveert!

4. Geef jezelf iedere dag een cadeautje

Laat zorgen voor jezelf geen ‘moeten’ worden, maar zie het als cadeautje voor jezelf. Als je moe bent en gaat sporten, kan het als ‘moeten’ voelen. De kans is groot dat je de volgende keer niet meer gaat. Terwijl je ook de keuze kunt maken om niet te gaan sporten, maar wel te gaan wandelen. Zo beweeg je wel, maar kost het minder energie. Hierdoor heb je wel een succeservaring. 

5. Plan ook tijd in om niets te doen.

Gewoon in het zonnetje zitten of op de bank liggen. Zo krijg je tijd om je gedachten op een rijtje te zetten en alle indrukken van de dag te verwerken. Zorg dat je niet afgeleid wordt door je omgeving, alleen dan krijg je echt rust en ruimte in je hoofd. Soms is het fijn om je gedachten op te schrijven in bijvoorbeeld een dagboek. Zo ben je actief je gedachten aan het verwerken en kun je met rust in je hoofd verder met de dag of juist gaan slapen. 

In mijn online coachingsprogramma’s besteed ik veel aandacht aan zelfzorg en gaan we op zoek naar de ideale combinatie voor jou. Ik leer je om jezelf te motiveren en je zelfzorg te combineren met het moederschap en je werk. 

Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een gratis coachingsessie.
Vorige
Vorige

Geheim ouderschap: de combinatie van moederschap en werk

Volgende
Volgende

Zelfvertrouwen voor de kraamweek