Wat verandert er in je leven als je ouder wordt?

De grootste verandering zit in de nieuwe taken die je als ouders erbij krijgt. Je kindje heeft verzorging en aandacht nodig. Dit kost tijd en aandacht die je normaal aan elkaar of aan jezelf zou besteden. 

Zo komt papa nu uit zijn werk niet meer in alle rust thuis, maar belandt hij in een avondspits. Kinderen moeten van de opvang worden opgehaald en er moet op tijd gegeten worden. De rust is pas teruggekeerd zodra de kinderen op bed liggen. Vaak ben je dan uitgeteld en plof je op de bank. Tijd om te sporten, met vrienden een drankje te drinken of om een avondje naar de bioscoop te gaan, is er vaak niet meer. 

En mama is na de bevalling eerst fysiek aan het herstellen en geeft misschien wel borstvoeding. Fysiek en mentaal een zware periode, welke vaak wordt onderschat. Huishoudelijke taken blijven liggen of komen ook bij papa terecht.

De sociale kring van papa’s en mama’s wordt heel snel een stuk kleiner. Vrienden zonder kinderen kunnen zich geen voorstelling maken van hoe jouw leven eruit ziet. Het kan zomaar zijn dat de connectie die jullie hadden, hierdoor een stuk minder sterk wordt. Dit geeft wel weer mogelijkheden om nieuwe relaties aan te gaan of de banden weer aan te halen, met stellen die wel kinderen hebben.

De kunst is om in deze veranderde situatie een nieuwe balans te vinden. Een balans waarin papa, mama en de kinderen tot hun recht komen. Aandacht voor de kinderen en voor elkaar is hierbij belangrijk, maar ook ruimte om jezelf te zijn. Het vinden van deze balans kost tijd. Een goede voorbereiding en een flinke dosis zelfkennis, helpen je om zo snel mogelijk een nieuwe balans te vinden. 

Wil je meer weten over het ouderschap? Lees dan: Ouderschap: De ultieme samenwerking

Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s
Vorige
Vorige

Knelpunten in een relatie na de geboorte van je kindje

Volgende
Volgende

Het belang van een goede start, de eerste 1000 dagen