Hoe training je helpt te herstellen van je bevalling
Na de bevalling wordt je gemaand tot rust. 3 dagen bedrust wel te verstaan. Heel verstandig!
Maar van alleen rust ga je niet herstellen. Na 3 dagen wordt het langzaam tijd om in actie te komen. Heel rustig aan hoor. Beetje wandelen door het huis en de eerste keer voorzichtig je bekkenbodem- en buikspieren aanspannen. Met een gecontroleerde, buikademhaling kun je al liggend de functie van je spieren gaan aftasten.
Prenatale Training
Klinkt je dit niet bekend in de oren? Dan heb je vast niet getraind met een gespecialiseerd trainer tijdens je zwangerschap. Zonde! Maar het is nooit te laat om dit te leren. Hoe? Start na je bevalling met kraambed oefeningen. Deze kun je hier gratis downloaden!
Herstellen van een knieoperatie doe je immers ook onder begeleiding, revalideren van een zwangerschap en een bevalling ook!
Door de juiste training voorkom je bekkenklachten, urineverlies, herstel je de diastase van je buikspieren en verzakkingen.
Belastbaarheid verhogen
Na de bevalling is er veel veranderd in je lichaam. Je buik- en bekkenbodemspieren zijn helemaal opgerekt, je organen moeten weer naar hun oude, vertrouwde plekje terug en je bent waarschijnlijk wat zwaarder dan voor je zwangerschap. Vergeet ook je slaap tekort en je verminderde conditie niet. Allemaal redenen waarom je belastbaarheid een stuk minder is dan je gewend was.
Het leven van een moeder vraagt juist veel meer van je. Je hebt nu niet alleen je werk en jezelf om voor te zorgen, maar je kindje geeft je nog veel meer verantwoordelijkheden. Een goede reden om je belastbaarheid weer te verhogen. De beste manier om dit te doen, is door te trainen.
Postnatale Training
Vanaf 6 weken na een ongecompliceerde bevalling mag je weer sporten. Het is heel verstandig om de eerste weken te trainen onder begeleiding van een trainer. Je leert je lichaam weer opnieuw kennen en krijgt het vertrouwen in je lijf weer terug. Zo kun je na een aantal weken of maanden je eigen trainingen met vertrouwen weer oppakken. Afhankelijk van jouw doelen en ervaringen met sport en bewegen, kun je kiezen voor individuele training of groepslessen.
Goede begeleiding bestaat uit trainingen waar aandacht wordt besteed aan:
1.Ademhaling!
Je bevalling zorgt ervoor dat de connectie tussen je middenrif, je buikspieren en je bekkenbodem verstoord is. Met het oefenen van een goede buikademhaling kun je dit herstellen. Een goede ademhaling zorgt daarnaast voor minder buikdruk tijdens training, waardoor je belastbaarheid wordt vergroot.
2. Buikspieren
Train je buikspieren verantwoord. Eerst sterk je je innercore aan, daarna de schuine buikspieren en als laatste voorzichtig je rechte buikspieren. Dit kan een tijdje duren. Geduld helpt je wel echt aan een beter herstel, voor meer stabiliteit en minder diastase.
Wil jij je buikspieren trainen na je bevalling? Volg dan mijn online trainingen: Buikspieren trainen na zwangerschap
3. Lichaamshouding
Het oefenen van een goede lichaamshouding bij dagelijkse bewegingen helpt je om klachten te voorkomen. In de training komen verschillende vormen van tillen, trekken en duwen terug.
4. Conditie
Tijdens en na je zwangerschap heb je waarschijnlijk minder aan je conditie kunnen werken. Nu is het tijd om hier wat aan te doen. Een beter uithoudingsvermogen helpt je namelijk bij alle dagelijkse bezigheden, het geeft je energie zodat jij ook een vrolijke mama kunt zijn!
5. Kracht
Het opbouwen van kracht kan zodra je ademhaling en je buikspieren weer beter gaan samenwerken. Start met krachttraining waarbij je buikspieren weinig belast worden en bouw het gewicht langzaam op. De richtlijn bij de start van de training: til niet meer dan je kindje weegt. Gaat dit goed, dan kun je gaan uitbouwen.
Outdoor Training
In mijn outdoor trainingen besteed ik aandacht aan deze 5 punten. Ik houd de groepen bewust klein. Zo kan ik de uitvoering van de oefeningen bij iedereen kan controleren en de oefeningen kan aanpassen op jouw niveau. Ik ben ervan overtuigd dat trainen in de buitenlucht je een extra energieboost geeft. Zeker als je deze ervaring met anderen kunt delen.
Samenwerking geregistreerd bekkenfysio
Om je goed te kunnen begeleiden ben ik een samenwerking aangegaan met een geregistreerd bekkenfysio. Mocht ik twijfelen over jouw belastbaarheid of jouw klachten, dan verwijs ik je door naar haar. Zij geeft je een trainingsadvies mee en ik overleg met haar over de mogelijke doelen binnen de trainingen. Zo kan ik je nog meer op maat begeleiden.
Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s