Help, wat is er met mijn lichaam gebeurd!

In het hoofd van heel veel vrouwen zal in de kraamperiode de paniek toeslaan. Help, wat is er met mijn lichaam gebeurd! Het voelt anders dan ik gewend ben, wordt dit ooit weer normaal? Je zwangerschap en je bevalling hebben veel gedaan met je lichaam. Een gezonde baby op de wereld zetten, dat is waar je het allemaal voor hebt gedaan. Heel mooi! Nu mag je genieten van jouw kleintje.  Maar vergeet niet dat jij er ook mag zijn! 

9 maanden

Hoe ver het ook weg lijkt, na 9 maanden kun je weer terug zijn op je oude gewicht. Zonder te hoeven lijnen of obsessief te sporten. Ik heb ervaren dat de 9 maanden zwanger en 9 maanden ontzwangeren ook echt kunnen kloppen. Een bewuste keuze voor gezonde voeding en voldoende bewegen hebben mij geholpen. Met de juiste mindset en motivatie, kun jij dit ook bereiken. 

Voeding

Ik was voor mijn zwangerschap al veel bezig met voeding. De juiste voeding zorgt ervoor dat ik minder last van mijn darmen heb en daardoor heb ik veel meer energie. Zonder honger te hebben, blijf ik makkelijk op een gewicht passende bij mijn lichaamslengte en -bouw. 

Tijdens mijn zwangerschap ben ik meer gaan eten en mijn smaak veranderde door de hormonen. Ik heb mijn voedingspatroon hierop aan moeten passen. Het gevolg was wel dat ik wat meer extra kilo’s ben aangekomen dan dat ik had gehoopt. Na mijn bevalling heb ik snel terug kunnen pakken op het voedingspatroon van voor mijn zwangerschap. 

Ik heb geleerd om mijn gevoel te vertrouwen als het gaat om wat ik eet en hoeveel ik eet, zonder calorieën te hoeven tellen. Door dagelijkse gewoontes op te bouwen, houd ik controle over mijn dieet. Zonder dat dit moeite kost, over gewoontes hoef je immers niet na te denken. Door je hier 5 of 6 dagen in de week aan te houden, creëer je ruimte om hiervan af te wijken zonder dat dit gevolgen heeft. In mijn geval hooguit wat darmklachten en vermoeidheid. Dit motiveert mij juist weer meer om de andere dagen wel mijn gewoontes te volgen. 

Beweging

Je dieet bepaald voor het grootste gedeelte je gewicht. Bewegen is daarnaast ook erg belangrijk. Dit is voor mij nooit een probleem geweest. Ik haal mijn energie, motivatie en inspiratie uit bewegen en sporten. Beweeg en sport ik te weinig dan ben ik futloos, chagrijnig en heb ik nergens meer zin in. Helemaal niet gezellig. Zo wil ik niet zijn, dus heb ik ook mijn beweeggewoonten opgebouwd. Tijdens mijn zwangerschap heb ik geprobeerd op dezelfde momenten te blijven bewegen en sporten, alleen dan aangepast op de mogelijkheden van het moment. Mijn oude patroon was na mijn zwangerschap snel weer opgepakt. Langzaam heb ik het opgebouwd, maar wel in de structuur die ik al had voor mijn zwangerschap. 

Gewoontes

Het resultaat was dat ik 9 maanden na de bevalling mijn oude gewicht weer terug had. Mijn lichaam voelde nog niet helemaal hetzelfde. Ik denk dat dit ook nooit meer zo zal zijn. Toch voelde het weer een stuk meer vertrouwd. 

Ik denk dat iedereen dit kan bereiken, door voor of tijdens de zwangerschap al gezonde gewoontes op te bouwen. Door gewoontes te kiezen die passen bij jou, ga je dit ook volhouden. Het gaat niet zo zeer om het getal op de weegschaal, maar wel om het gevoel dat jij daar bij hebt. 

Wil je leren hoe je dit kunt aanpakken en welke gewoontes bij jou passen? Meld je dan via mijn contactpagina. 

Vorige
Vorige

6 tips: Als zwanger worden toch niet zo makkelijk blijkt

Volgende
Volgende

Wanneer ben jij in balans?