Omgaan met verandering is een vaardigheid

Het leven zit vol met veranderingen. Zwanger zijn is een verandering, moeder worden een nog grotere. Omgaan met deze veranderingen gaat niet vanzelf, dit kun je wel leren. Er is geen goed of fout. Vele wegen leiden naar hetzelfde resultaat. Wat jou helpt is een manier vinden die bij jou past. Hoe vind je deze manier? Zorg dat jij lekker in je vel zit, houd je welzijn in de gaten, stuur bij en vraag hulp waar nodig en het omgaan met veranderingen gaat vrijwel vanzelf. 

Stap 1: Zorg voor jezelf

Om lekker in je vel te zitten moet je goed voor jezelf zorgen. Voeding, beweging en ontspanning zijn hierbij belangrijk. Kun jij de ideale combinatie voor jezelf vinden, dan voel jij je goed. 

Stap 2: Toepassen in een andere situatie

Je zorgt goed voor jezelf, je voelt je goed. Wat gebeurt er als jouw situatie veranderd? Kun je dan nog steeds goed voor jezelf zorgen. Denk eens aan je vakantie. Je bent gewend 3 keer in de week te sporten, lukt dit ook als je op vakantie bent? Nee? Ben jij nog steeds net zo energiek? 

Voor een weekje of 2 natuurlijk helemaal niet erg. Maar lukt het jou om je oude ritme snel weer op te pakken? Hier gaat het vaak wel mis. Na 2 weken vakantie, stil zitten en ongezond eten, is het heel moeilijk om je oude patroon weer op te pakken.

Zou je ook van je vakantie kunnen genieten als je gecontroleerd zondigd en wel zorgt dat je voldoende beweegt? Ik denk het wel. Het voordeel is dat je zo wel je energie behoudt en veel makkelijker weer terug naar je oude ritme gaat. 

Stap 3: Veerkracht opbouwen

Een vakantie gaat voorbij, voor je het weet is alles weer bij het oude. Dat geldt niet voor alle veranderingen. Moeder wordt je niet tijdelijk, dat blijf je de rest van je leven. 

Kun jij je hierop voorbereiden? Zeker! Er is heel veel te lezen, te luisteren en te kijken over het moederschap. Toch zul jij een eigen weg hierin moeten vinden. Zorg jij goed voor jezelf en zit jij lekker in je vel, dan is dit een stuk makkelijker. Je bent flexibeler en meer zelfbewust, je hebt meer veerkracht. 

De veerkracht die jij nodig hebt om tegenslag aan te kunnen en om om te gaan met onverwachte gebeurtenissen. En die ga je zeker tegenkomen tijdens het moederschap!

Zorg dat jij weet wat jij nodig hebt om je goed te voelen. Veel sporten, gezond eten of met regelmaat tijd voor jezelf nemen? Claim je zelfzorg! Zeker nu je moeder wordt of bent. Jij bent toch veel gezelliger, liever, leuker, grappiger en creatiever als jij je lekker voelt. 

Stap 4:  Plannen, plannen en nog eens plannen

Tijd is de grootste schaarste, zeker voor mama’s. Dagen vliegen voorbij. Wat heb je daadwerkelijk gedaan in deze tijd? Ik vraag het me vaak af. Productief zijn lukt mij niet meer zonder planning. Tijd voor mezelf nemen al helemaal niet. Dit moet ik echt inplannen. Vaste momenten op de dag of in de week voor sporten, een boek lezen en om te eten. Laat ik dit los, dan is het einde zoek. Ik beweeg te weinig en gezond eten schiet erbij in. Tijd om even rustig te zitten en tot mezelf te komen is ver te zoeken. Ik word chagrijnig, ben snel boos en voel me nutteloos en slap. Dit is niet wie ik wil zijn! Maar het is wel mijn grootste motivatie om wel een plan te maken en vooral om het plan uit te voeren. En mocht de dag of week eens anders lopen dan gepland, wat meestal het geval is, dan heb ik de veerkracht en creativiteit om mijn plan aan te passen. 

Plannen kun je leren en het volhouden van je planning ook. Het start met het vinden van de juiste motivatie. Waarom wil jij goed voor jezelf zorgen? Door steeds terug te pakken op deze motivatie, ga jij het ook echt doen. Jij wordt de beste mama voor jouw kindje!

Vorige
Vorige

3 trainingstips: omgaan met bekkenklachten tijdens de zwangerschap

Volgende
Volgende

Ga ik thuis of in het ziekenhuis bevallen?