Ga ik thuis of in het ziekenhuis bevallen?

Een gewone vraag zou je denken. In deze tijd met de Corona crisis is de keuze toch wat anders dan anders. Een thuisbevalling wordt normaal wel aangemoedigd, maar de keuze ligt toch echt bij jou. Misschien krijg je nu wel te horen dat je in het ziekenhuis niet welkom bent. Of wordt je verwezen naar een hotel, omdat het ziekenhuis al te vol ligt. Bevallingen met een medische indicatie daargelaten, jouw beslissing wordt nu anders gemaakt. 

Ik heb beide bevallingen meegemaakt. Na een eerste fijne thuisbevalling, was het even slikken toen ik hoorde dat ik de tweede keer naar het ziekenhuis moest. Ik begrijp dat velen hier bewust de keuze voor maken, maar voor mij lag eigenlijk al vast dat ik weer thuis wilde bevallen. Het was voor mij een grote tegenvaller dat dit niet kon. 

Thuis bevallen

Waarom ik graag thuis wilde bevallen? Het gevoel van controle, vrijheid en de ontspannen sfeer. Ik wil graag zelf kunnen doen wat goed voelt, binnen de adviezen van mijn verloskundige. Rondlopen zolang het kan, de weeën opvangen onder de douche en zelf een fijne houding kiezen. Ik vertrouwde op professionaliteit van mijn verloskundige en de kraamhulp. Zij kunnen die aan, hebben al veel gezien en weten wanneer ze moeten ingrijpen. Dit gaf mij vertrouwen om thuis, ontspannen te kunnen bevallen. 

Ontspannen zijn tijdens de bevalling, ondanks alle pijn, is de sleutel tot een fijne voorspoedige bevalling. Het helpt je omgaan met de pijn, het zorgt dat de weeën goed doorzetten en het helpt jou om je focus volledig bij de bevalling te hebben. 

Complicaties zijn op deze manier echt niet te voorkomen. 50% van de thuisbevallingen, eindigt normaal alsnog in het ziekenhuis. Voor veel vrouwen is dit een reden om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te willen. Alle medische zorg bij de hand. Ik snap het wel. 

Ziekenhuisbevalling

Toch heb ik gemerkt dat ik veel minder relaxt was tijdens mijn ziekenhuis bevalling. 

Mijn bewegen werd beperkt doordat ik aan een monitor vast moest. Zo konden de verloskundigen op afstand mijn weeën activiteit en de conditie van de kleine in de gaten houden. Heel handig als er meerdere vrouwen tegelijk aan het bevallen zijn en jij nog meer werkzaamheden hebt. 

Ik kreeg een infuus, nog meer beperking van mijn vrijheid. Ik kon alleen nog maar met hulp even van mijn bed uit en mijn houding op bed werd ook beperkt. Ik vond het op deze manier veel lastiger om de weeën op te vangen. Ik kon niet meer vertrouwen op mijn intuïtie bij het kiezen van een houding. Mijn focus was veel minder bij de bevalling, waardoor ik veel meer moeite had met het opvangen van de weeën. 

Was ik bij mijn thuisbevalling volledig in mezelf gekeerd, de tijd ‘vloog’ voorbij. In het ziekenhuis leek alles een eeuwigheid te duren, terwijl dit in werkelijkheid een stuk korter was. 

Ik zal nooit zeggen dat je thuis ‘moet’ bevallen. Maar maak wel een bewuste keuze. Laat je voorlichten door een verloskundige en door het ziekenhuis. Bespreek alle mogelijkheden, voors en tegens. Denk ook na over jouw behoeftes. Lijkt het je fijn om in je vertrouwde omgeving te zijn of geef jij je liever over aan de deskundigheid van het ziekenhuispersoneel met alle medische hulpmiddelen die zij tot hun beschikking hebben? Denk je dat je pijnbestrijding nodig hebt? Val je in een risicogroep? Denk hier goed over na. Hoe eerder je zeker bent van je beslissing, hoe meer jij jouw mindset hierop kunt richten. Alle vrouwen kunnen bevallen, het zou fijn zijn als jij met een goed gevoel terug kunt kijken op jouw bevalling. 

Keuzes maken

Weet wel dat een bevalling altijd nog een medische indicatie kunt krijgen. Vlak voor of tijdens de bevalling. Je wordt dan verplicht om naar het ziekenhuis te gaan. Vaak heb je dan zelf een keuze naar welk ziekenhuis je wilt gaan. Hoe fijn is het dan als je de kraamafdeling van het ziekenhuis al eens hebt gezien. De meeste ziekenhuizen hebben speciale open dagen en -avonden of voorlichtingsbijeenkomsten. Hier vertellen zij over de procedures en mogelijkheden en je kunt vaak een kraamkamer bekijken. Dit is een echte aanrader, ook als je liever thuis bevalt. Zeker als je de keuze hebt uit meerdere ziekenhuizen. Kies een plek waar jij je het fijnste voelt en waar jij het meeste vertrouwen hebt in de begeleiding. 

Nu in tijden van het Coronavirus gaan deze bijeenkomsten natuurlijk niet door. Je verloskundige is een ervaringsdeskundige met alle ziekenhuizen in de regio. Laat je voorlichten en adviseren, overleg met je partner, maar maak wel zelf een keuze. Jij moet het gaan doen!

Ik kan geen keuze voor jou maken. Ik kan je wel helpen je behoeftes beter te leren aanvoelen en te vertalen naar concrete acties. Dit helpt je om bewuste keuze te maken. Een keuze waar jij je goed bij voelt.

Vorige
Vorige

Omgaan met verandering is een vaardigheid

Volgende
Volgende

Focus op ademhalen