Mijn relatie met voeding

Gezond eten tijdens je zwangerschap is erg belangrijk, alles wat jij eet krijgt je baby ook te eten. Waarom is het dan zo moeilijk? Tijdens mijn zwangerschappen had ik alleen maar honger. Gezonde voeding hielp mij om energie te krijgen, toch was het moeilijk om alleen daarmee voldoende calorieën binnen te krijgen. 

Mijn kijk op voeding

In de periode voor mijn zwangerschap heb ik veel last van mijn darmen gehad. Naast onderzoeken in het ziekenhuis, heb ik speciale diëten gevolgd om erachter te komen wat de trigger was voor mijn darmen. Uiteindelijk bleek ik een lactose-intolerantie te hebben. 

Dit hele proces heeft mijn kijk op voeding veranderd. Moest voeding eerst vooral lekker zijn en al ik daarnaast veel groente, fruit en volkoren producten, nu ben ik voeding veel meer gaan zien als het voeden van mijn lichaam. Door veel te lezen over voeding en de effecten daarvan op je lichaam, ben ik gezondere keuzes gaan maken. Minder bewerkte producten eten en snelle suikers uitsluiten. Mijn lactose intolerantie heeft het makkelijker gemaakt, om ongezonde voeding te laten staan. Veel bewerkte producten, maar ook ijs en gebak bevatten lactose. 

Toen ik zwanger bleek te zijn kwamen daar nog meer voedingsmiddelen bij die ik niet mocht eten. Dit maakte het wel lastig, zeker als ik uit eten ging. Een goede voorbereiding heeft mij geholpen om deze uitdagingen aan te gaan. 

Extra eten voor je baby

Tijdens je zwangerschap verandert je hormoonhuishouding, samen met de voeding die je baby nodig heeft zorgt dit ervoor dat je voedingspatroon moet veranderen. Of je nu wilt of niet, aanpassingen zijn nodig. 

Je baby heeft voedingsstoffen nodig om te groeien. Hiervoor moet jij extra eten. Om hier een balans in te vinden heb ik vooral naar mijn gevoel geluisterd. Eten als ik honger heb of als ik me slap voel. Ik heb gelukkig nooit veel last van misselijkheid gehad. Wel was ik vaak heel prikkelbaar als ik te laat ging eten. Ik ging nooit van huis, zonder een noodrantsoen aan (gezonde) snacks. 

Ik heb geprobeerd de extra calorieën zoveel mogelijk uit gezonde voeding te halen. Een extra volkoren boterham, extra fruit en een extra schep tijdens de warme maaltijd. Hiermee kon ik de snackmomenten zoveel mogelijk voorkomen. 

Toch heb ik ook mijn cravings gehad. Chips of een frietje op een moment dat ik opeens honger had. Normaal houd ik hier helemaal niet van, maar tijdens mijn zwangerschappen had ik veel meer zin in vet en zout. Het is niet erg om hier af en toe aan toe te geven. Je hebt ook echt meer zout nodig tijdens je zwangerschap. Dit heeft te maken met de toename van de hoeveelheid bloed in je lichaam. 

Het is goed om dit niet te vaak te doen. Voorkomen dat je opeens honger hebt, door op tijd en voldoende te eten is nog altijd beter. Weet je dat je veel gaat bewegen? Dan is een hongerklop nooit uit te sluiten. Zorg dan dat je voldoende eten meeneemt, zodat het makkelijk is om een gezonde keuze te maken. 

Invloed van hormonen

Hormonen veranderen je geur en smaak, waardoor er je andere dingen lekker vindt. Ik houd heel veel van chocolade, ik heb iedere dag mijn chocolade momentje. Maar toen ik zwanger was kon ik geen chocolade meer zien. In mijn cheat-momentjes ben ik overgestapt naar stroopwafels en sneeuwwafels. Normaal vind ik dit veel te zoet, maar tijdens mijn zwangerschappen was het heerlijk. Na de bevalling was dit overigens meteen weer afgelopen. 

De eerste keer op de weegschaal na mijn bevallingen, bezorgde mij wel een schok, ondanks mijn pogingen om gezond te eten en niet te veel te snacken. Ik ben altijd bovengemiddeld aangekomen. Toch is het mij gelukt om dit er binnen 9 maanden weer af te krijgen, zonder te diëten. Terug naar mijn oude leefstijl met gezonde voeding en voldoende beweging was voor mij genoeg om op mijn oude gewicht terug te komen. 

Lukt het jou niet om gezonde gewoontes vol te houden, weet je niet goed wat je wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap of vind je het moeilijk om een goede balans te vinden tussen gezonde voeding en ongezonde snacks? Het helpt om daar tijdens je zwangerschap al bewust mee bezig te zijn, zodat je dit na je bevalling ook makkelijker kunt oppakken. Met Best9Moms helpt ik je een weg in te vinden die voor jou werkt. Op deze manier kun je na je bevalling terugvallen op je gezonde gewoontes en wordt het terugkomen op je ‘normale’ gewicht een haalbare uitdaging. Je kunt je aanmelden via mijn contactpagina.

Vorige
Vorige

Wanneer ben jij in balans?

Volgende
Volgende

Voorkomen is beter dan genezen!