Voorkomen is beter dan genezen!

Een zwangerschap en een bevalling zijn heftige gebeurtenissen, mentaal en fysiek. Tijdens je zwangerschap wordt je daarom goed in de gaten gehouden door een verloskundige of een gynaecoloog. Na de bevalling wordt dit vooral door de kraamverzorgende overgenomen. Zo worden alle signalen opgevangen en krijg jij de nodige zorg. 

Preventieve zorg

Maar wat zou er gebeuren als je vooraf zo goed voor jezelf zou zorgen dat jij sterk bent, mentaal en fysiek. Zo sterk dat jij geen extra zorg nodig hebt? Waarom zou je iets genezen, wat je ook had kunnen voorkomen? 

Ik ben groot voorstander van preventieve zorg, voorkomen is immers beter dan genezen. Op deze manier kun jij veel meer genieten van al het moois dat op je af komt, tijdens en na je zwangerschap.  

Een sterk lichaam

Fysiek sterk worden doe je door training. Sterke spieren en een goed uithoudingsvermogen, zorgen ervoor dat je lichaam veel aankan en sneller herstelt. Je bevalling wordt makkelijker en sneller en je herstel duurt minder lang. Zie het als een training. Train jij dagelijks, dan herstel je veel sneller van een training, in vergelijking met iemand die nooit traint en nu dezelfde training doet als jij. In een ideale wereld zorg je dat je topfit bent voordat je zwanger bent en bouw je de intensiteit en duur van je trainingen langzaam af. Opbouwen van training tijdens je zwangerschap is namelijk niet verstandig. Maar het is nooit te laat om te beginnen. Je kunt prima trainen tijdens je zwangerschap, ook als je dit vooraf niet deed. Goede begeleiding is wel belangrijk. 

Mentale kracht

Met sporten bouw je niet alleen spierkracht op, het is ook een goede manier om mentale kracht op te trainen. Je leert doorzetten en je pijngrens verleggen. Handig als je gaat bevallen, want omgaan met pijn kun je dan wel gebruiken. 

Mentale kracht is ook het kunnen focussen op wat belangrijk is, het onbelangrijke naast je neer kunnen leggen en veerkracht hebben als het even tegenzit. Allemaal vaardigheden die jij als moeder wilt bezitten. Tijdens het moederschap gebeurd er zoveel, dat jij de controle moet kunnen loslaten en dat je om moet kunnen gaan met onverwachte tegenvallers. Hoe fijn is het dan als je hier vooraf al mee hebt geoefend, zodat jij weet wat jij belangrijk vindt en voldoende veerkracht hebt om een positieve draai te geven aan tegenslag. 

Mijn Best9Moms programma combineert de fysieke en mentale training. Ik ben ervan overtuigd dat dit de manier is om je voor te bereiden op je bevalling en het moederschap. 

Wil jij hier meer over weten? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan

Oh ja, bewegen en sport tijdens je zwangerschap heeft nog veel meer voordelen. Kijk maar eens naar het overzicht hieronder!

Voordelen van sport en bewegen voor mama:

  1. Behoud van algemene conditie
  2. Langer mobiel, werkzaam en zelfredzaam blijven
  3. Sneller herstel na de zwangerschap
  4. Meer energie
  5. Beter slapen
  6. Bewuster van het eigen lichaam en meer vertrouwen in eigen lichaam
  7. Verminderde kans op bekkeninstabiliteit en andere gewrichtsklachten
  8. Betere doorbloeding, waardoor minder kans op vochtophoping
  9. Meer controle over de blaas, waardoor minder urine verlies
  10. Kans op postnatale depressie wordt verminderd
  11. Sporten zorgt voor minder gewichtstoename tijdens de zwangerschap
  12. Kans op zwangerschapsvergiftiging is kleiner
  13. Minder kans op zwangerschapsdiabetes
  14. Minder kans op een vroegtijdige bevalling
  15. Verhoogde pijngrens
  16. Met een positief gevoel en zelfvertrouwen de bevalling in gaan
  17. Kortere bevalling

Voordelen van sport en bewegen voor je baby:

  1. De doorbloeding van de placenta is beter, waardoor je baby meer voedingsstoffen binnen krijgt.
  2. Je baby traint mee. Conditietraining voor mama is daarmee ook conditietraining voor Je baby. Je baby wordt dus fitter geboren.
  3. Krachttraining van mama, zorgt voor sterkere bloedvaten van je baby. Hierdoor heeft je baby zijn hele leven minder kans op hart- en vaatziekten.
  4. Het brein van je baby ontwikkelt zich sneller, waardoor je baby fysiek en emotioneel sneller ontwikkeld.
  5. Door de extra prikkels tijdens de zwangerschap went je baby aan meer prikkels. Hierdoor is je baby na de geboorte minder snel overprikkeld.
  6. Je baby heeft minder vetreserves tijdens de geboorte, wat ook minder kans op overgewicht op latere leeftijd betekent.
Vorige
Vorige

Mijn relatie met voeding

Volgende
Volgende

Jouw voeding, je baby’s bouwstenen