Jouw voeding, je baby’s bouwstenen

Wat jij eet tijdens je zwangerschap, eet je baby. Het is belangrijk om gezond te eten voor jezelf, maar nog veel belangrijker voor het kindje dat in je groeit. Hoe kan een baby groeien als hij niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt om te groeien en zich te ontwikkelen? En wat blijft er voor jou over, nadat de baby zijn deel heeft opgeëist? Lees verder en ontdek wat jij kunt doen om goed voor je kindje en voor jezelf te zorgen. 

Voeding zwangere: voldoende voedingsstoffen

Je baby heeft voldoende voedingsstoffen nodig. Ongeacht wat jij eet, zal je baby deze ook nemen. Eet jij niet voldoende of niet gezond, dan zijn de gevolgen als eerste voor jezelf. Je houdt te weinig voedingsstoffen voor jezelf over, nadat je baby zijn deel heeft genomen. Dit betekend dat jij honger hebt en een voedingsstoffen tekort opbouwt, met alle gevolgen van dien. Vermoeidheid, depressie, ontstekingen en een slechte conditie van je huid of haar zijn symptomen van een tekort aan vitaminen en mineralen. In ernstige gevallen heeft ook je baby een voedingsstoffen tekort en ga jij afvallen. Hierbij komen stoffen vrij in je bloed, die schadelijk kunnen zijn voor je baby. Je baby kan hierdoor niet goed groeien. Voldoende eten tijdens je zwangerschap is echt noodzakelijk. 

Macro’s en micro’s

Voor de groei heeft je kindje energie, vitaminen en mineralen nodig. 

Energie komt uit koolhydraten, vetten en eiwitten, ook wel de macro’s genoemd. Voldoende vetten en eiwitten zijn hierbij cruciaal. Eiwitten zijn nodig voor celopbouw en de hersenen kunnen niet ontwikkelen zonder vetten. 

Koolhydraten geven je vooral snelle energie en zijn daardoor minder belangrijk, maar tijdens je zwangerschap zeker wel nodig. Kies hierbij voor de langzamere koolhydraten, zodat je niet teveel pieken in je suikerspiegel krijgt. Dit helpt je bij het voorkomen van een vreetkick en zwangerschapsdiabetes. Goed voor je gezondheid, en wel zo handig als je na je zwangerschap weer terug in shape wilt komen. 

Vitaminen en mineralen (micro’s) leveren geen energie, maar zijn wel heel hard nodig. Je lichaam (en dat van je baby) gebruikt ze als enzymen om processen te regelen en om de juiste hormonen aan het werk te zetten. Heel belangrijk dus tijdens je zwangerschap. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kindje. Je kunt je vast wel voorstellen dat je nu ook extra vitaminen en mineralen nodig hebt. Je hoeft niet te eten voor twee, maar hebt wel micro’s voor twee nodig. 

Kies de juiste voeding

Voedingsstoffen zitten niet in fastfood en pakjes en zakjes uit de supermarkt, maar in verse en onbewerkte producten. Met Best9Moms ga ik uit van de schijf van 5 van het voedingscentrum en dan wel de nieuwste versie. Waarbij ik aan raad extra groente en fruit te eten. 

Vetten: Gebruik smeer- en bereidingsvetten, maar wel met mate. Noten en zaden. 

Eiwitten: Groente, fruit, zuivel, vlees en vis.

Koolhydraten: Alleen volkoren producten zo min mogelijk bewerkt, zilvervliesrijst en aardappelen.

Vitaminen en mineralen: Groente en fruit, hoe meer hoe beter!

Wist je trouwens dat je kindje al smaak ontwikkeld in je buik? Jij kunt dit sturen door gezond te eten. Je baby went dan veel minder aan zoetigheid en het eten van groente en fruit kun je makkelijker aanleren. 

Lees meer over voeding tijdens zwangerschap: Voeding en zwanger

Gezonde gewoontes

Om zelf gezond te eten heb ik een vast voedingspatroon. Door gewoontes te creëren kom ik minder in de verleiding om te snoepen en snacken. Iedere dag eet ik rond dezelfde tijd een vergelijkbare maaltijd, zodat ik weet dat ik voldoende binnen krijg en niet de neiging krijg om naar fastfood te grijpen. Dit is niet saai, want met groente en fruit kan ik eindeloos variëren.  Daarnaast heb ik voor mezelf een aantal regels die mij helpen om gezonde keuzes te maken, als een dag eens anders loopt dan gepland. 

Zo snoep ik niet voor het avondeten en eet ik na 20 uur niet meer. Ik voel me hier goed bij en dat motiveert mij om mezelf aan deze afspraken te houden. 

Een duidelijke ritme in mijn voeding, geeft mij de ruimte om op een feestje gewoon lekker te snoepen. Uitzonderingen maken de regel efficiënt, zonder dat ik me krampachtig aan regels hoef vast te houden. 

Ik kan jou helpen om een gezond voedingspatroon op te bouwen, zonder strenge regels of diëten. Gewoon eten waar jij je lekker bij voelt, maar dan wel met voedingswaarden. Je kindje groeit hier goed van en jij komt geen onnodige kilo’s aan. Jouw nieuwe gewoontes helpen je na de bevalling ook snel weer op je oude gewicht te komen. Jij kunt het verschil maken voor jezelf en voor je kindje! Kijk hier voor meer informatie: Personal Programma

Vorige
Vorige

Voorkomen is beter dan genezen!

Volgende
Volgende

Best9Moms deel 3: De beste voorbereiding op het moederschap