Hoe motiveer je jezelf naar gezonder gedrag

Kennis over gezond gedrag, bewegen en voeding, heeft iedereen en kun je overal vandaan halen. Helaas ga je je hierdoor niet vanzelf gezonder gedragen. Is het nog relatief makkelijk om alcohol te laten staan als je zwanger bent of even geen gerookte zalm te eten, voldoende bewegen en sporten is een ander verhaal. Toch is dit minstens zo belangrijk.  Eigenlijk weten we dit wel. Waarom lukt het ons dan niet?

Ik kan je een trainings- en voedingsschema geven. Hier kun jij je misschien 1 of 2 weken aanhouden, een echte volhouder redt het misschien 2 maanden. Maar lukt het jou om de rest van je leven volgens dit schema te leven? Waarschijnlijk niet. 

Je hebt meer nodig dan een voorgekauwd schema. Vaste schema’s worden saai, zijn veel werk of passen helemaal niet samen met jouw andere gewoontes of je weekschema. En als je ergens geen extra tijd en energie aan kwijt wilt zijn als moeder, is het wel het nadenken over je dagplanning. Hoe meer routines, hoe meer tijd voor je kind en voor jezelf. Er is een andere aanpak nodig. 

Kennis

Alles start natuurlijk met het hebben van de juiste kennis. Als je niet weet hoe je veilig kunt bewegen of gezond kunt eten, dan gaat dit je ook niet lukken. Dit leer je niet met een schema. Je leert, zonder na te denken, een schema volgen. 

Ga het zelf uitproberen of laat je meenemen door een trainer/ coach die je uitlegt waarom  iets belangrijk is. 

Gewoontes 

Zodra jij de juiste kennis hebt, kun je deze gaan toepassen in jouw leven. Dit hoeft echt niet in grote stappen, kleine veranderingen werken vaak beter. Het kost je minder moeite om iets kleins te veranderen en vol te houden, dan meteen je hele voedingsschema om te gooien. Stop bijvoorbeeld met snoepen na het avondeten. Dit zal een aantal dagen of weken lastig zijn. Na een week of 4 zal het een nieuwe gewoonte zijn en mis je het snoepmoment niet meer. Dit geeft je ruimte om de volgende verandering door te voeren, neem bij iedere lunch ook wat salade. Na een aantal weken, zal ook dit een gewoonte zijn. 

Hetzelfde kun je met bewegen toepassen. Je hoeft niet meteen 3x in de week fanatiek te gaan sporten, een grote kans dat je na 1 maand weer thuis op de bank zit. Start eens met iedere avond een wandelingetje, na het avondeten of zodra je op staat in de ochtend. Begin met 10 min, dit kun je daarna uitbouwen. Als dit een nieuwe gewoonte is, kun je kijken of je een intensievere activiteit kunt toevoegen. 

Volhouden

Nu je nieuwe gewoontes hebt is het tijd om stil te staan bij hoe je deze gezonde gewoontes ervaart. De sleutel tot een leven lang bewegen of gezond eten, is het gevoel wat je hiervan krijgt. Een goed gevoel wil je immers vaker ervaren!

Geen wonder dat we soms moeilijk van de bank af te krijgen zijn, want wat voelt het heerlijk om even lekker te ontspannen! 

Sta eens bewust stil bij het gevoel dat je hebt nadat je een gezonde maaltijd hebt gegeten? Hoe voelt je buik en hoeveel energie heb je? Vergelijk dit eens met het gevoel in je lichaam na het eten van een pizza of een frietje? Welk gevoel wil jij vaker ervaren?

Bij bewegen en sport werkt dit hetzelfde. Voel jij je ook zo energiek tijdens het sporten? Krijg jij ook een gevoel van vrijheid tijdens een boswandeling of fietstocht tussen de weilanden? En hoe voel je je nadat je hebt bewogen? Voel jij de adrenaline en serotonine nog door je lichaam stromen? 

Dit moet de motivatie zijn om in beweging te komen. Want dit voelt toch stukken beter dan dat het luie gevoel na een avondje op de bank liggen. 

Natuurlijk geeft niet iedere beweegactiviteit je dezelfde energie, plezier tijdens het bewegen is ook belangrijk. Samen bewegen, spelvormen of competitie kunnen je extra motivatie geven. 

Bewust

Ben jij je bewust van het gevoel dat bewegen of voeding bij je oproept? 

Probeer stil te staan bij je gevoel en ga uitproberen. Zo kun je ervaren dat hardlopen misschien niet zo jouw ding is, maar dat je wel energie krijgt van fietsen. Of dat jij salades niet voor jou zijn weggelegd, maar dat je groente smoothies wel heel lekker vindt. 

Dit bewustwordingsproces heeft tijd nodig. Toch is het dé manier om gezonde en duurzame gewoontes op te bouwen. Je neemt namelijk jezelf als uitgangspunt en je past nieuwe gewoontes aan op je bestaande routines. 

Hier kom ik ook terug op de trainings- en voedingsschema’s. Wat voor de een werkt, werkt niet automatisch voor de ander ook. Op korte termijn kunnen we ons hier misschien wel toe zetten, maar op lange termijn haken de meeste mensen af. 

Voldoende bewegen en gezond eten kunnen we makkelijk zelf leren. Wil je echt prestatiegericht werken, dan heb je de professional nodig. Voor specifieke kennis over training, voeding of revalidatie. 

Specifieke kennis

Zo ook voor trainen tijdens en na de zwangerschap. De eerste periode tijdens de zwangerschap kun je dit nog prima zelf. Er komt altijd een punt dat je je training moet gaan aanpassen en dat je je gaat voorbereiden op de bevalling. Advies of begeleiding van en gespecialiseerd trainer helpt je hierbij. 

Hetzelfde geldt voor de revalidatie na je bevalling. Na een knieoperatie ga je toch ook onder begeleiding trainen? Een bevalling is minstens een net zo grote aanslag op je lichaam, ook een natuurlijke bevalling. Met specifieke kennis revalideer je sneller en kun je eerder je oude beweegpatroon weer oppakken. 

Kortom: wil jij een gezondere leefstijl opbouwen en volhouden? Zorg dat jij de kennis hebt en leer jezelf motiveren door je gevoel te volgen. 

Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s
Vorige
Vorige

5 tips: Hoe kook ik snel en gezond voor het hele gezin

Volgende
Volgende

Hoe training je helpt te herstellen van je bevalling