Ontwikkeling duurzame gezonde gewoontes

Gezonde gewoontes ontwikkelen start met het stellen van doelen. Doelen geven je richting en helpen je om in actie te komen. Wat voor doelen stel jij jezelf? Wil jij minimaal 3 keer in de week sporten of helemaal geen suiker meer eten? Meetbaar, maar ook realistisch? En wat gebeurd er met je op het moment dat je een keer niet aan je doel voldoet? 

Voel jij je dan een slappeling, een mislukking, vind je dat je hebt gefaald?

Verwachtingen

Meetbare doelen creëren verwachtingen. Verwacht jij van jezelf dat je 3x in de week gaat sporten. Dan voelt het als falen als je een bepaalde week maar 2x gaat. Hoe vaker je ‘faalt’ hoe moeilijker het wordt om toch 3x te blijven gaan. ‘Zie je wel, ik kan het niet’, is een gedachte die hierbij past. 

Maar is het realistisch om van jezelf te verwachten dat altijd alles lukt? Dat jij doelen kunt stellen en dat je deze gaat halen? 

Ik dacht altijd dat als ik maar hard genoeg werk, dan gaat het lukken. Een positieve instelling, waarmee ik veel heb bereikt. Toch ging dit uiteindelijke tegen mij werken. Want die keren dat ik het niet haalde, kwam dit extra hard binnen. 1x falen maakt meer indruk dan 4 overwinningen. Het is niet haalbaar om aan je hoge verwachtingen te blijven voldoen. 

Ontwikkelingsgericht

Ik heb geleerd om anders naar mijn doelen te kijken. Ik had geen streefgewicht toen ik na mijn bevalling weer fit wilde worden. Toch is het mij gelukt om na 9 maanden weer op mijn oude gewicht te zijn. Hoe ik dit heb gedaan?

Mijn doel was dat ik me weer lekkerder in mijn vel wilde voelen. Een ontwikkelingsgericht doel, want als ik me vandaag beter voel dan gisteren dan ben ik op de goede weg. Hoeveel beter? Dat is niet belangrijk. Iedere klein stapje is er een. En valt het een dag even tegen? Morgen is er weer een dag, om aan mezelf te werken. 

De zwangerschap had mijn lichaam veranderd. Mijn spieren waren slapper, mijn conditie was minder en mijn vetpercentage was hoger. Heel normaal na een zwangerschap, maar ik voelde me niet als mezelf. Door me te focussen op het gevoel dat mijn lichaam me gaf gedurende de dag, heb ik kunnen werken aan een fitter lijf en werd ik mentaal sterker. Ik maakte mijn keuzes op deze basis. Wat zorgt ervoor dat ik meer energie heb en dat mijn lichaam goed voelt? Gezond eten, veel bewegen en op tijd ontspannen! 

Uitdagingen

Gezond eten was een uitdaging. Net bevallen en het geven van borstvoeding, veranderen je energiebehoefte. De eerste weken is het zoeken naar een goede balans. Wanneer eet ik voldoende, maar niet te veel? Hoeveel moet ik eten om cravings te voorkomen. Na enkele weken had ik dit onder controle en een nieuwe balans gevonden. 

Bewegen en vooral niet stilzitten is de eerste weken na de bevalling moeilijk. Je lichaam is nog aan het herstellen en je hebt vooral rust nodig. Ik ben de eerste week wel begonnen met kraambed oefeningen en korte wandelingen. Na een week voelde ik me sterk genoeg om te gaan fietsen, om even mijn hartslag te verhogen. Heel voorzichtig heb ik dit opgebouwd.Ik had een makkelijke bevalling en mijn herstel ging snel, waardoor dit haalbaar was. 

Ik houd van een uitdaging. Ik heb er plezier in om de randjes van mijn kunnen op te zoeken. Soms ga ik er net overheen en moet ik een stapje terug doen. Maar ik ben niet bang om de grenzen op te zoeken, want groeien doe je niet in je comfortzone. 

Mijn grootste uitdaging is ontspannen. Stilzitten zit niet in mijn natuur. Ik ben graag in beweging en bezig met vanalles en nog wat. Rust is het belangrijkste in je herstel, zeker in de eerste weken na de bevalling. Soms heb ik mezelf moeten dwingen om te blijven zitten of liggen. Gelukkig helpt het geven van borstvoeding. De momentjes tijdens het voeden, waren echte rustmomentjes. Samen op de bank of in bed, knuffelen en even mijn gedachten laten gaan. 

Een eindeloos doel

Het mooie van een ontwikkelingsgericht doel, is dat je niet perfect hoeft te zijn. Een koekje eten of een keer niet bewegen, betekent niet dat je hebt gefaald. Het kan er zelfs voor zorgen dat je dichterbij je doel komt. Want groeien doe je vooral in rust en met een positief gevoel. 

Een meetbaar doel is niet eindeloos. Wat gebeurd er met je als jij je streefgewicht hebt behaald? Hoe makkelijk is het nu om jezelf te belonen en te stoppen met gezond eten en sporten. Maar blijf je hiermee op je streefgewicht?

Na 9 maanden was ik op mijn oude gewicht, mijn lichaam voelde veel beter en ik zat lekker in mijn vel. Maar had ik daarmee mijn doel behaald? Nee! Want zodra ik mijn gezonde gewoontes los zou laten zou ik me morgen niet lekkerder in mijn vel voelen dan vandaag! Er komt geen einde aan mijn doel. Hierdoor kan ik gezonde gewoontes opbouwen en behouden. Ik mag ‘fouten’ maken en afwijken van mijn plan, want ik weet dat ik zo weer terug kan pakken op mijn gewoontes. 

Moeten wordt willen

Ik zorg goed voor mezelf niet omdat het moet, maar omdat ik het wil! Want ik voel me beter als ik mijn plan volg. Ik kijk regelmatig terug naar waar ik vandaan kom. Hoe voelde ik mij 3 maanden geleden en hoe voel ik me nu? Wat heb ik allemaal bereikt in de afgelopen maanden? Fysiek, mentaal, werk en gezin? Op deze manier ‘meet’ ik mijn groei. Ik zie dat ik vooruit ga. Niet door me te focussen op getallen in de toekomst, maar door terug te kijken naar getallen in het verleden. Zo zie ik mijn groei en ontwikkeling, want alles wat aandacht krijgt groeit! Dit geeft mij de mogelijkheid om bij te stellen waar nodig en de motivatie om door te gaan op de weg die ik ben ingeslagen. 

Jouw zwangerschap de ideale start

Je zwangerschap is een mooie periode om de eerste stappen te zetten, naar meer gezondheid. Je doet het niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kindje. Alle gezond gewoontes die je nu kunt opbouwen, neem je mee naar het moederschap. Veel sporten en bewegen zit er nu misschien niet meer in, maar gezond eten is des te belangrijker. En hoe mooi zou het zijn als jij jouw gezonde gewoontes door kunt geven aan je kindje? 

Werk tijdens je zwangerschap aan een gezonde mindset, bepaal jouw ontwikkelingsgerichte doelen en neem de eerste kleine stapjes. Na je bevalling wordt het makkelijker om je gezonde gewoontes weer op te pakken en aan je herstel te werken. Want hoe beter jij in je vel zit, hoe makkelijker jij de rol van moeder kunt oppakken. Alle vaardigheden en kennis die je nu opdoet, kun je dan inzetten. Hier heb je de rest van je leven profijt van!

Wil jij leren hoe je een plan maakt, dat past bij jouw doelen? Meld je aan voor een gratis informatiegesprek en ik kijk samen met jou hoe ik je kan helpen.

Vorige
Vorige

Mijn kraamtijd (deel I)

Volgende
Volgende

Je bevalling is een natuurlijk proces