Zelfvertrouwen voor zelfzorg

Herken jij dit? Je start met sporten of een dieet, het gaat goed, je voelt je goed. Toch merk je dat het na een paar maanden verslonsd. Je hebt streefgewicht bereikt of het wordt gewoonweg saai. Hoe belangrijk jij het ook vindt, het lukt je niet om je gezonde gedrag vol te houden. Waarom lukt het jou niet en een ander wel? Aan de hand van het Theorie of Planned Behaviour, leg ik je uit wat er nodig is om een gezonde leefstijl wel vol te houden. 

Kennis

Zonder de juiste kennis kun je niet gezond eten of veilig sporten tijdens en na je zwangerschap. Kennis is een basis vormt hiermee de basis. Je kunt leren waarom sporten belangrijk is of hoe je gezond moet eten. Maar zet dit je ook in beweging om het daadwerkelijk te doen? Veel vrouwen beginnen enthousiast, maar vallen daarna terug in hun oude patronen. Kennis alleen is niet voldoende om goed voor jezelf te blijven zorgen. 

Attitude

Jouw houding ten opzichte van het gedrag, bijvoorbeeld sporten tijdens je zwangerschap, bepaald voor een groot deel of je ook daadwerkelijk gaat sporten. Jij moet ervan overtuigd zijn dat sporten een positief effect heeft voor jou. Sporten geeft je meer energie, sporten zorgt voor afleiding of mijn bevalling gaat makkelijker doordat ik nu sport. 

Kennis over de effecten van sport speelt hierin een rol, maar je attitude wordt vooral gestuurd door je eerdere ervaringen. Heb jij ervaren dat je meer energie krijgt van sporten, dan is het makkelijker om sporten vol te houden. 

Sociale netwerk

Kennis en eerdere ervaringen zijn belangrijk. Jouw gedrag wordt verder beïnvloed door je sociale omgeving. Sporten andere zwangere vrouwen? Hoe worden andere vrouwen weer fit na hun bevalling? En wat vinden je partner en je moeder over sporten tijdens je zwangerschap? Alle invloedrijke personen in jouw leven, hebben een mening over wat jij doet. Dit vormt je en (onbewust) neem je dit mee bij het beslissen of je wel of niet gaat sporten. 

Geloof in jezelf

Geloof van anderen in jou is belangrijk, maar nog belangrijk: geloof jij in jezelf? Denk jij dat je sporten vol kunt houden, heb jij het gevoel dat je controle hebt over jouw gedrag, lukt het je om te plannen en je plannen uit te voeren. Kortom: geloof jij zelf dat je het kunt? 

Hoe meer vertrouwen jij hebt in jouw kunnen, hoe makkelijker je begint met sporten en hoe langer je het vol gaat houden. 

Vrouwen met weinig zelfvertrouwen op het gebied van sport, beginnen minder snel met sporten tijdens de zwangerschap. Zonde, want voor hen zijn de positieve effecten vaak het grootst. 

Volhouden

Jouw kennis, attitude, sociale netwerk en je zelfvertrouwen bepalen samen of je start met sporten. Om het vol te houden, moet je zelfvertrouwen tijdens het sporten worden gevoed. Positieve ervaringen moedigen je aan om door te gaan. Op deze manier maak je steeds keer op keer de keuze om wel te gaan sporten. En ga je een keer niet? Oordeel niet over jezelf, maar kijk naar alle keren dat het wel is gelukt. Laat je zelfvertrouwen hierdoor niet beïnvloeden. Sporten wordt uiteindelijke een gewoonte. Het is geen keuze meer om te gaan, het gaat vanzelf. 

Motiveren kun je leren

Gelukkig kun je leren om jezelf meer te motiveren. Wil jij goed voor jezelf zorgen tijdens je zwangerschap. Kijk dan aan welke van de bovenstaande punten jij nog kunt werken. Mis je de juiste attitude? Kijk dan naar waarom je beter voor jezelf wilt zorgen. Een juiste motivatie geeft je attitude een boost. 

Kijkt je sociale omgeving raar op, als jij begint over sporten tijdens je zwangerschap. Misschien krijg je meer steun als jij ze betrekt bij jouw redenen om te gaan sporten, deel je kennis en je motivatie. 

Ik geloof dat iedereen dit kan! Ik help je graag om in kleine stapjes meer vertrouwen te krijgen in jouw vaardigheden, zodat jij gezonde gewoontes kunt opbouwen. Meld je aan voor een gratis informatiegesprek.

Vorige
Vorige

Risico’s van sporten na de bevalling

Volgende
Volgende

Laat je oordeel los