Mijn kraamtijd (deel I)

Eindelijk was hij daar, mijn zoon! De bevalling was goed verlopen en opeens was ik moeder. Wat had ik hier naar uitgekeken! Onwennig hield ik hem vast en keek ik naar hem, opslag verliefd. Vol energie, door de adrenaline van de bevalling, maar met een lichaam dat vreemd aanvoelde. De kraamtijd was begonnen. 

Borstvoeding

Ik wilde heel graag borstvoeding geven. Ik was er op gebrand dat dit een succes ging worden. Dat er ook een kans was dat het niet ging lopen, daar had ik geen moment bij stil gestaan. Het aanleggen vond ik wel lastig, toch leek dit goed te gaan. De verloskundige en kraamhulp keken mee en waren tevreden. 

Toch bleef ons mannetje de hele nacht huilen. We hadden geen idee wat er aan de hand was. Ondanks de vermoeidheid na een lange dag bevallen, kwam er weinig van slapen. 

In de ochtend hebben we dit besproken met de kraamhulp. Toch maar eens kolven, om te kijken hoe het met de voeding zit. En er kwam helemaal niets! Onze zoon had al 48 geen druppel gedronken. En wij maar denken dat het allemaal soepel verliep. 

Dit was het begin van een zware periode. Alle zeilen werden bijgezet om de voeding op gang te brengen. Ik had hier mijn zinnen op gezet, het moest en zou gebeuren!

Uiteindelijk kwam het op gang, maar heb ik nooit volledig borstvoeding kunnen geven. Na iedere voeding kolfde ik en gaf ik nog extra flesvoeding. Een tijdrovend en energievretend proces, 7 of 8 keer per dag. 

Balans

De voedingen kosten veel tijd, ons mannetje bleef onrustig. Dit had een grote impact op ons leven. We hebben genoten van het knuffelen met onze zoon, ik kon ook uren naar hem kijken, maar ik kreeg het wel zwaar. Het voeden duurde al snel meer dan 1 uur en ik wist nooit wanneer hij weer honger had. Soms na 2 uur, soms na 4 uur. Weggaan vond ik hierdoor lastig, ik was vooral aan huis gebonden. Durfde de deur niet uit, bang voor een huilende baby met honger. Soms ging ik even wandelen of een boodschap doen, maar dat was alles. Mijn sociale leven was weg. Ik kwam de buurt niet uit en kende weinig mensen in de omgeving. We waren immers net verhuisd en ik werkte op een grotere reisafstand. Wat was ik soms jaloers op papa, die iedere dag ging werken. Had wel zijn sociale contacten en had een leven naast ons gezin. Ik niet, ik was fulltime mama. Voor mij was de balans helemaal zoek, ik had nooit gedacht dat ik mijn werk zo zou missen.

Sporten

Na 6 weken durfde ik het weer aan om te gaan sporten. Het voelde als veel gedoe. Snel tussen de voedingen door, met tijdsdruk, maar wel even tijd voor mezelf. Wat had ik dit gemist. 3x in de week een uurtje het huis uit. Dit maakte de rest van de week een beetje beter. Ik leerde hier ook wat mensen kennen. Wat was het fijn om eens tegen iemand anders te praten dan je baby!

Weer aan het werk

Het voeden bleef een dingetje, totdat ik de borstvoeding ging afbouwen. Dit gaf meer ruimte, omdat mijn zoontje minder voedingen nodig had. Ik durfde wat langer het huis uit en ging met hem zwemmen en winkelen. Langzaam werd het ook tijd dat ik weer ging werken. Ik weet nog dat ik hem voor het eerst naar de kinderopvang bracht. Al was het voor een paar uurtjes om te oefenen. Het voelde als vrijheid! Al had ik geen idee wat ik daarmee moest doen. 

Weer gaan werken was voor mij het moment waar ik naar uitgekeken had. Wat fijn om even weer mezelf te zijn, in plaats van alleen maar mama. Het hielp mij om weer beter in mijn vel te zitten. Ik heb deze uitdaging nodig. Naast dat ik moet sporten en bewegen, op tijd rust moet nemen en gezond moet eten. 

Jammer dat ik hier pas achter kwam na mijn bevalling. Ik heb moeten leren wat ik nodig heb om me goed te voelen. Voordat ik moeder was stond ik hier niet bij stil. Ik deed gewoon, wat ik altijd deed en dat ging ok. Het moederschap zorgt dat je opnieuw na moet denken over de balans in je leven. Bij mij heeft het even geduurd, maar deze zware periode heeft mij wel veel gebracht. Ik laat me niet meer zo snel uit het veld slaan. Ik maak vooraf een plan, om goed voor mezelf te zorgen. Wat er ook gebeurd en wat er ook verandert. 

Wil jij dit ook leren? Ik kan je hierbij helpen. Mijn online programma’s leren je hoe je voor jezelf moet zorgen en wat voor jou een ideale balans zou zijn. Meld je aan voor een gratis informatiegesprek!

Vorige
Vorige

Zwanger met ambities

Volgende
Volgende

Ontwikkeling duurzame gezonde gewoontes