Je bevalling is een natuurlijk proces

Een bevalling is een natuurlijk proces. Kun jij je ontspannen en overgeven aan dit proces? Je bevalling zal vlotter verlopen. Helaas wordt van de bevalling steeds vaker iets medisch gemaakt. In het ziekenhuis bevallen, pijnbestrijding en ingrepen om de bevalling te versnellen. Is dit echt nodig en is dit echt veiliger? In sommige gevallen wel ja, maar in de meeste gevallen was het ook goed of zelfs beter gegaan zonder al deze toeters en bellen. 

Ontspannen bevallen

Want ontspannen lukt jou toch ook het beste in een vertrouwde omgeving met rust om je heen? Thuis bevallen geeft je die rust. Jij kunt je ontspannen en overgeven aan de bevalling. Je kunt verdwijnen in je eigen bubble. Je partner regelt de rest wel. Jij kunt vertrouwen hebben in het proces en in je verloskundige. Mocht het mis dreigen te gaan dan kan zij alsnog voorstellen naar het ziekenhuis te gaan. 

Maar wist je dat de meeste vrouwen helemaal geen (pijn)medicatie of andere medische ingrepen nodig hebben. Bevallen gaat vanzelf, alleen als jij je hiertegen verzet wordt het een uitdaging. Er zijn zelfs vrouwen die in een coma waren tijdens de bevalling en waarbij het lichaam de bevalling heeft gedaan zonder dat de vrouw hier bewust mee bezig was. Ook dit is helemaal goed gekomen. 

Medische indicaties

Uitzonderingen daargelaten. Er zijn natuurlijk ook medische indicaties waarbij een ziekenhuisbevalling, eventueel met ingrepen wel aan te raden is. Geldt dit voor jou? Verdiep je dan in alle mogelijkheden, vraag om extra uitleg en naar de waarom van een ingreep. Hoe natuurlijker jouw bevalling kan verlopen, hoe beter dit is voor jou en je kindje. Mentaal en fysiek heeft dit invloed op jullie beide. Hoe relaxter jij kunt zijn en hoe natuurlijker het proces verloopt, hoe beter het welzijn van je kindje is na de geboorte. 

Bevalplan

Wat kun jij doen om jouw bevalling zo ontspannen en natuurlijk mogelijk te laten verlopen? Verdiep je vooraf in de mogelijkheden. Ga naar informatiebijeenkomsten van ziekenhuizen en verloskundigen, lees alles over bevallen, zorg dat jij alle mogelijkheden en effecten kent. Maak een bevalplan, waarin jij alle scenario's doorloopt en jouw voorkeuren opgeeft. Bespreek dit met je verloskundige. 

Je hebt de keuze!

Weet dat jij altijd een keuze hebt. Ook al adviseert je verloskundige of gynaecoloog je om bijvoorbeeld ingeleid te worden. Vraag door waarom ze dit adviseren. Is je kindje echt in gevaar of is er een andere reden. Langer wachten met bevallen is echt niet altijd verkeerd, vaak goed zelfs. Ook niet na 42 weken zwangerschap. Mits de conditie van je kindje en de omstandigheden in je baarmoeder nog prima zijn. Je kindje geeft meestal zelf aan wanneer het klaar is om geboren te worden. Door middel van hormonen zet je kindje het bevallingsproces in werking. Meestal een teken voor jouw lichaam om met weeën te beginnen. Maar heel weinig bevallingen starten met het breken van je vliezen (10%). Dit is dan vaak meer toeval dan dat je kindje er ook echt klaar voor is.


Durf jij de regie te nemen over je eigen bevalling? Durf jij het aan om de natuur zijn werk te laten doen? Heb vertrouwen in jezelf! Vele vrouwen gingen je voor, jij kunt dit ook! Zelfvertrouwen krijg je door je goed te voelen, door goed voor jezelf te zorgen. Een fitte mama, fysiek en mentaal, kan dit aan. Vind jij het lastig om je onzekerheid los te laten? Heb jij moeite om van goed voor jezelf zorgen een gewoonte te maken? Ik ben heel benieuwd hoe ik je kan helpen?

Vorige
Vorige

Ontwikkeling duurzame gezonde gewoontes

Volgende
Volgende

Marijn: Een nieuw leven, ook voor mij