Marijn: Een nieuw leven, ook voor mij

Vijf maanden geleden is onze dochter Yente geboren. De gehele moederbrigade was het er van te voren over eens: ,je leven wordt nooit meer hetzelfde’. Maar hoe het zou veranderen daar verschilden de meningen nog al over. Variërend van  ‘bereid je maar voor op maanden zonder slaap’ tot de meest zoetsappige moederliefde verhalen.

Mijn leven is met de komst van Yente ook veranderd, ik ben moeder geworden. En ja, dat verandert alles. Maar ik ervaar het heel positief. Het zinnetje ‘alle clichés zijn waar’ is al een cliché op zich, maar bovenal ook waar. De liefde voor mijn dochter is een nieuwe ervaring, een hele diepe en innige band sinds dag één. 

Praat met je partner

We ervaren weinig druk en alles in ons gezin loopt gewoon. Daarbij hebben mijn vriend en ik ook nog veel tijd voor en met elkaar. We hebben het voordeel dat veel familie dichtbij woont en dolgraag wil oppassen. Maar zeker zo belangrijk is dat we goede afspraken met elkaar maken en daar begonnen we al mee tijdens de zwangerschap. We bespraken van te voren bijvoorbeeld dat de nachten, gecombineerd met slaapgebrek, ons zwaar zouden kunnen vallen. We zouden vaker geïrriteerd kunnen zijn dan anders. Doordat de werkelijkheid minder zwaar was dan onze verwachtingen, was het ook zo dat op de moeilijke momenten de gedachte overheerste van ‘dit hoort er even bij’. 

Zelfvertrouwen in mijn nieuwe rol

En natuurlijk zijn er momenten van stress, onzekerheid en onenigheid… En daar sta je dan om  03:00 ’s nachts bij de spoedeisende hulp met een chagrijnige vriend naast je die zegt dat het allemaal niets is… en de dokter – in iets genuanceerdere bewoording— vervolgens ook.

Maar hoe meer tijd ik doormaak als moeder, hoe zelfverzekerder ik mezelf voel in mijn nieuwe rol. En stiekem ben ik dan trots als Yente bij letterlijk iedereen blijft krijsen alsof het einde van de wereld nabij is, en vervolgens met vijf minuten bij mij in slaapt valt.

De uitdagingen van het moederschap

Maar dan na drie maanden full time moeder, begon mijn wereld zich wel klein te voelen en wilde ik graag weer aan het werk. Dat zorgde naast de eerdere moeilijkheden van het moederschap ansich, voor een tweede stroom van nieuwe ‘uitdagingen’. De keuzes die ik eerder zo vanzelfsprekend kon maken, kosten nu meer moeite en meer afstemming.

En vervolgens staat weer de hele wereld klaar met advies. Wat ik heb geleerd? Als je het verschil herkent tussen ‘goed’ en ‘slecht’ advies, dan heb je geen advies nodig.

Moederschapstips

Maar toch – omdat ik na vijf maanden moederschap- mezelf toch een paar ‘moederbrigade credits’ toeschrijf, mijn 5 tips:

  1. Zorg goed voor jezelf. Mijn ervaring is dat iedere moeder geneigd is de baby koste wat het kost op de eerste plaatst te zetten. Maar jouw baby voelt jouw gevoel, dus maak tijd voor die dingen die jou geluk brengen. 

  2. Zorg voor een duidelijke afbakening van werkdagen in je agenda, zodat je je werkdagen ook volledig kunt benutten met werk. Thuis werken en voor je baby zorgen werkt niet, tenzij je natuurlijk crècheleidster bent van beroep.

  3. Maak duidelijke afspraken met je partner, wie doet wat, wanneer? En houd hem hieraan ;-)

  4. Voldoende slaap & gezonde voeding! Je hebt waarschijnlijk meer zin in zoet, en wilt ’s avonds na een dag lang voor je baby zorgen nog even een serietje kijken… Even samen met je vriend of man uit de rol van papa en mama stappen en weer even als stelletje samen zijn. Tuurlijk, moet je ook doen. Maar houd focus op voldoende slaap en een gezonde voeding. Daarnaast voel ik me heerlijk bij regelmatig sporten, en zodra jouw lichaam het toestaat.. ‘move your ass’.

  5. De #1 van de ‘open deuren top 100 aller tijden’: Geniet van je kleine!!  

Als je net moeder bent geworden is het zo vanzelfsprekend om te gaan zorgen, om de rol van ‘moeder’ tot je te nemen. Maar wat die rol écht inhoud dat ga je zelf ervaren. Het is een fantastisch avontuur. En ja, soms voel je je weer net zo onzeker als de eerste keer dat je met een te grote rugtas de middelbare school binnen liep. Soms komen de muren op je af en val je om van de slaap… Maar al die gevoelens verdwijnen sneller dan de reputatie van RU.MAG wanneer jouw baby voor de eerste keer naar je lacht…`

Onvoorwaardelijke liefde, het mooiste wat ik ooit heb gevoeld.

Liefs Marijn

Meer over Marijn

Marijn is mama van Yente (5 maanden) en is eigenaar en dietist van De Dietistenpraktijk. Voor Marijn is de overgang van vrouw naar moederschap vrij soepel verlopen. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar is het zeker niet. Met de 5 tips van Marijn, maak jij de overgang naar het moederschap ook voor jou een stuk makkelijker.

Vorige
Vorige

Je bevalling is een natuurlijk proces

Volgende
Volgende

Papa is ook ‘zwanger’