Papa is ook ‘zwanger’

Je partner heeft een heel belangrijke rol tijdens je zwangerschap. Deze begint eigenlijk al voor de conceptie. De gezondheid van zijn zaadcellen, bepalen voor een groot deel de gezondheid van jullie kindje. 

Zwanger worden doe je samen, maar zwanger zijn en papa en mama worden ook. Vaak staan mannen hier minder bij stil. Zij voelen geen kindje in hun buik en hebben geen zwangerschapskwaaltjes. Toch is de rol van de man groot.

Gezonde leefstijl

Jij krijgt het advies om gezond te leven tijdens je zwangerschap, drink geen alcohol, rook niet en blijf in beweging. Maar wat nou als jouw partner dit allemaal niet doet. Wat doet dit met jou? Maakt dit het voor jou niet extra lastig? Niet te veel snoepen is veel makkelijker als er geen snoep in huis is. Maar ja als je huisgenoten wel willen snoepen, helpt dit jou dus niet. 

Het is veel makkelijker om hier samen in te staan. Als jij stopt met roken, doe dat dan samen met je partner. Alle sigaretten het huis uit, asbakken uit het zicht en frisse lucht het huis in. Vraag aan bezoek of zij niet willen roken in jouw bijzijn en ontwijk plekken waar jij vaak rookte. 

Bespreek je wensen en behoeftes

Je zwangerschap is het begin van een grote verandering in je leven. Je leven verandert hiermee niet alleen, maar jij en je partner ook. Jullie krijgen andere behoeftes, willen meer thuis zijn of hebben juist ook tijd voor jezelf nodig. Bespreek deze behoeftes en geef elkaar de ruimte om te doen wat nodig is. Ondersteun elkaar. Jouw belastbaarheid wordt minder, geef dit aan en draag huishoudelijke taken over aan je partner (of buurvrouw, moeder, vriendin). 

Bevalling

Dit is een mooi opstapje naar de bevalling en het ouderschap. Tijdens de bevalling lijkt het of de man buitenspel staat, maar hij heeft een hele belangrijke taak. Het is zijn taak om te zorgen dat jij geen zorgen hebt en je volledig kunt ontspannen. Bespreek van te voren wat jij belangrijk vindt. Hoe wil je bevallen, sta je open voor ingrepen of wil je alles zo natuurlijk mogelijk houden. Verdiep je samen in de overload aan informatie die je tot je beschikking hebt. Met een goed bevalplan, afgestemd op jullie beide behoeftes, kun jij je helemaal overgeven aan de weeën en weet je dat het goed komt. Want jouw partner is er om samen met de verloskundige te zorgen dat alles loopt zoals jij wenst. 

Postnataal plan

Als je dan toch al bezig bent met het maken van een bevalplan, vergeet dan niet de kraamperiode hierin mee te nemen. Niet alleen die eerste week maar denk hierbij aan het eerste jaar. Jullie zullen elkaar nodig hebben. Zodra de kleine er is, moet je in de actiemodus en heb ik je hier geen tijd meer voor. Spreek uit hoe jij deze periode voor je ziet en maak een plan. Wat doe je met kraamvisite, hoe lang blijft je partner thuis na de bevalling, hoe ga jij voldoende rust nemen en hoe ga je fysiek en mentaal aan je herstel werken? Hoeveel ga je werken, gaat je kind naar de kinderopvang of passen opa en oma op? Een heleboel om over na te denken. En misschien zie je na de bevalling alles anders. Nadenken en bespreken zorgt ervoor dat jij je opties weet en kunt kiezen wat voor jou goed voelt. Voorkom dat je geleefd wordt.

Blijf in gesprek

Blijf met elkaar in gesprek. Een plan maken wil niet zeggen dat alles vastligt. Een bevalling en kraamperiode lopen nooit zoals jij het hebt gepland. Bereid je voor op het ergste en jij weet hoe je kunt handelen als het mocht gebeuren. Zorg dat jij je goed blijft voelen bij de keuzes die jullie maken. 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het klinkt als een cliché, maar het is echt zo!

Als jij niet weet wat je opties zijn, is het ook lastig om te kiezen. De reguliere zorg kiest niet altijd voor de beste weg voor jou en je kindje, maar vaak ook voor de makkelijke of goedkoopste weg. Laat je goed voorlichten, vraag door en wees je bewust dat je altijd zelf een keuze hebt. Neem de regie in eigen handen. De kans is veel groter dat jij met een positief gevoel gaat terugkijken naar deze periode.

Vorige
Vorige

Marijn: Een nieuw leven, ook voor mij

Volgende
Volgende

Waarvoor schaam jij je?