Waarvoor schaam jij je?

Schaamte voel je als je niet aan de verwachtingen van anderen voldoet. Het lijkt alsof jij het niet waard bent, alsof jij niet goed genoeg bent, het geeft je het gevoel dat jij faalt.  Schaamte houdt je tegen in je ontwikkeling. Om verder te komen, moet je schaamte opzij kunnen zetten. Zo creëer je de ruimte om te groeien. 

Schaamte is aangepraat

Schaamte is aangepraat. Jij voelt schaamte omdat jij je druk maakt om de mening van een ander. Je wilt verbinding voelen en daarom aan de verwachtingen van de grote groep of een bepaald persoon voldoen. Maar wat als dit niet lukt? Ben jij dan fout? Ben jij dan niet goed genoeg? Nee natuurlijk niet. Toch is dit het beeld wat ik regelmatig terug hoor!

Taboes

Vrouwen schamen zich als ze niet kunnen bevallen zonder pijnbestrijding, ze denken dat hun lichaam hen in de steek laat. Vrouwen schamen zich als de borstvoeding niet soepel loopt. Want ze vinden kunstvoeding niet goed genoeg, maar kunnen geen borstvoeding geven. Het komt echt heel vaak voor, helaas horen we meestal alleen de positieve verhalen. 

Ik vind het tijd om dit taboe te doorbreken. Eef schreef hier al een mooi verhaal over voor mijn blog. 

Vaak ontstaat schaamte als jij niet aan de norm kunt voldoen. Als de norm is vaginaal bevallen, dan kun jij je schamen voor een keizersnede. Ook als deze medisch noodzakelijk was. Deel je ervaringen met anderen! Je gaat merken dat anderen je steunen. Het helpt bij het verwerken van de gebeurtenis en laat je schaamte verdwijnen. 

Focus op leren

Oordeel niet te hard over jezelf. Je bent je fouten en tekortkomingen niet. Je hebt ze (gemaakt). Leer van je fouten en accepteer je tekortkomingen. Schaamte heeft geen enkele zin, het verandert de uitkomst niet. Het maakt de toekomst alleen maar moeilijker. Door met open aandacht naar een gebeurtenis te kijken, zonder te oordelen, kun je beoordelen wat jouw invloed is. Soms heb je geen invloed, laat het dan los. Heb je wel invloed, welke acties passen het beste bij jou? Groei hiervan en kom tot bloei. Op naar de beste versie van jezelf!

Anders zijn

Vroeger schaamde ik me vaak. Ik voelde me anders, had andere interesses en andere doelen. Dit maakte mij onzeker, het blokkeerde mij. Ik heb dit kunnen overwinnen door mijn anders zijn te omarmen. Ik ben me af gaan vragen waarom ik moet zijn als anderen, als dit niet goed voelt voor mij? Doe ik dit alleen maar om de verbinding met anderen te zoeken of te onderhouden?

Ik ben steeds meer op mijn gevoel gaan vertrouwen, door stil te staan hoe iets voor mij voelt en hoe belangrijk het resultaat voor mij is. Dit is voor mij nu mijn leidraad. 

Ik kijk wel naar wat anderen doen. Dit geeft mij inspiratie, maar dit bepaald niet mijn acties. 

Schaam ik me dan nergens meer voor? Natuurlijk komt dit gevoel regelmatig weer naar boven. Door te achterhalen waar dit gevoel vandaan komt, kan ik dit een plekje geven. Dit helpt mij hierover heen te stappen. Mijn anders zijn is nu niet meer mijn schaamte, maar het is mijn kracht geworden!

En wat betreft de verbinding bij met anderen? Die is veel sterker nu ik mijn eigen weg kan volgen.

Vorige
Vorige

Papa is ook ‘zwanger’

Volgende
Volgende

De transformatie van vrouw naar mama