Rust, Reinheid en Regelmaat

Vind jij het fijn om vaste ritmes te hebben, op dezelfde tijd op te staan, te eten en een vaste volgorde te hebben in je dagelijkse bezigheden? Ik vind het heerlijk! En met mij mijn kinderen ook. Rust, reinheid en regelmaat. Ik doe mijn best om mijn kinderen dit te bieden en ik heb er zelf ook baat bij. Het helpt mij om ruimte te geven aan mijn behoeftes, voldoende bewegen, gezond eten en voldoende ontspanning. 

Regelmaat geeft rust

Regelmaat geeft mij rust. Rust om ruimte te creëren voor wat echt belangrijk is. Ik hoef immers niet na te denken over wanneer en wat ik ga eten. Ruimte voor afwisseling is er wel, maar dan in de details. Wat smeer ik op mijn boterham, wat voor fruit ga ik eten en welke kleren trek ik aan. Het niet hoeven nadenken over wanneer ik mijn boterham eet, ga sporten of ga slapen, zorgt dat ik een stuk minder hoef te plannen. Nieuwe afspraken en extra activiteiten, probeer ik zoveel mogelijk om mijn vaste ritme heen te plannen. Zo weet ik zeker dat ik aan al mijn behoeftes kan voldoen en dat ik voldoende energie heb om te genieten van wat echt belangrijk is: mijn gezin. 

Uitdaging

Met een gezin is dit wel een uitdaging. Toch zie ik dat niet alleen ik hier baat bij heb, maar de kinderen zeker ook. Mijn vriend vindt het soms verschrikkelijk. Vooral de vaste eettijden. Zonder dat hij het door heeft, zie ik dat ook hij het ergens wel prettig vindt. Een vast ritme geeft weinig ruimte voor discussie met de kids, omdat ze nog geen zin in eten of slapen hebben. En als ze het toch proberen? Dan zien ze al snel in dat het toch geen zin heeft, want ze weten dat het altijd zo gaat. Mijn kinderen zijn erg gevoelig voor prikkels, vooral van alles wat nieuw is af anders dan dat ze verwachten. Ons vaste ritme helpt hen om niet overprikkeld te raken.

Ik zie het als uitdaging om mijn dagen zo efficiënt mogelijk in te richten, zodat we allemaal toekomen aan onze behoeftes. Dit vraagt om reflectie en evaluatie en het bijstellen van het dag- en weekritme waar nodig. Ik zie het niet als starre planning, maar als een dynamisch geheel. Ervaringen leren waar verbetering zit, behoeftes veranderen en dit vraagt om aanpassingen. Onze schaarse tijd wordt zo optimaal benut en er blijft voldoende ruimte over voor spontane bezoekjes en uitjes. 

Aanpak

Hoe ik dit aanpak? Mijn dagelijkse bezigheden hebben een doel. Ik vind het een sport om mijn doelen zo efficiënt mogelijk te bereiken. Hoe minder tijd de dagelijkse dingen kosten, hoe meer tijd ik overhoud om te doen wat ik echt leuk vind. Huishoudelijke taken hebben een vast moment in de week. Boodschappen laten we altijd op dezelfde dag bezorgen. En werken doe ik op dezelfde momenten van de dag. De tijd die er dagelijks overblijft kan ik hierdoor vrij invullen. Ik kan mijn werk en mijn andere taken opzij schuiven, want ik weet wanneer ik hier weer tijd voor heb en dat dit genoeg is. 

Dit bespaart mij heel veel energie. Ik kan echt genieten van de momenten met mijn gezin, familie en vrienden. Ik krijg voldoende ruimte om aan mijn behoeften te voldoen. Gezond eten en veel sporten

Op deze manier ben ik de beste versie van mezelf en daar profiteren ook mijn kinderen van!

Lukt dit altijd? Nee, soms komen er activiteiten voorbij die mijn planning in de war sturen. Dit is helemaal niet erg, zolang de basis maar staat. Er is voldoende ruimte in de week om te schuiven met werkzaamheden en activiteiten. En een keer een beetje minder werk, huishouden of sport kan geen kwaad. Laat het los en een week later pak ik gewoon weer terug naar de oude planning. Perfect bestaat niet, maar een solide basis geeft mij wel de ruimte om zo dichtbij mogelijk te komen. 

Plannen van jouw taken en behoeftes is een onderdeel van mijn Best9Moms programma’s. Want hoe beter jij dit kan voor je kindje is geboren, hoe makkelijker jij dit toepast in je nieuwe gezinssituatie

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s.

Vorige
Vorige

Mijn kraamperiode (Deel II)

Volgende
Volgende

5x Train je zelfcompassie