Hoe je emoties tijdens je zwangerschap waardevol maakt
Tijdens je zwangerschap ben je waarschijnlijk emotioneler dan anders. Tijdens je kraamperiode is dit nog niet anders. Je hormonen nemen een loopje met je en om het minste of geringste komen de tranen naar boven.
Helemaal niet vreemd, soms kan het wel lastig zijn.
Wat moet ik met al die emoties zul je misschien wel denken. Emoties lijken soms overdreven, maar ze zijn zeker niet nutteloos. Emoties geven waardevolle informatie. Gebruik jij deze informatie op de juiste manier, dan kun je hier veel voordeel van ervaren.
Evolutie
Evolutionair zijn emoties bedoeld om ons te helpen. Angst helpt je om gevaar in te zien, zodat je op tijd kunt vluchten of vechten. Zo kun je bij angst voor je bevalling ‘vechten’ door je goed te laten informeren. Angst voor het onbekende of de pijn kan weggenomen worden, doordat jij beter weet wat je kunt verwachten en wat je opties zijn.
Walging voor voedsel, waarschuwt je voor iets wat niet lekker of zelfs giftig is. Herken jij dit in je zwangerschap? Je voedsel voorkeuren veranderen door de hormonen. Heb jij vreemde cravings? Waarschijnlijk heeft jouw lichaam wat extra energie nodig, wat perfect past bij dit voedingsmiddel.
Liefde zorgt dat je mensen om je heen hebt die je kunnen steunen en helpen. Omarm deze liefde en geef deze ook aan je kindje. Jij en je kindje zullen komende periode alle steun en hulp kunnen gebruiken.
Deze helpersfunctie van emoties is nu minder hard nodig dan eeuwen geleden. De kans dat jij je moet verstoppen voor een leeuw is immers wel heel klein geworden. Mensen zijn steeds rationeler geworden en kunnen niet meer gepast reageren op emoties. Emoties worden weggedrukt in plaats van gebruikt als gereedschap.
Emoties zijn wel belangrijk. Toch leer je op school vooral rationeel denken en word je geleerd om emoties weg te stoppen. Heel jammer, want het herkennen en erkennen van je emoties geeft je zoveel waardevolle informatie geven.
3 componenten
Emoties hebben 3 componenten:
Fysiek: de reactie van je lichaam, koud of warm worden, blozen, zweten
Subjectief: jouw emotionele ervaring
Expressief: hoe reageer jij op de emotie?
Hoe beter jij de emoties van een ander kan lezen en hoe beter jij jouw reactie op je emoties kunt controleren, hoe beter jij met andere kunt communiceren. Dit is de sleutel tot succes. Succes op je werk, succes in je relatie en succes in het opvoeden van je kinderen.
Bewustwording
Je kunt je emoties direct je beslissingen laten beïnvloeden of je kunt je emoties erkennen en dat combineren met wat je rationeel zou beslissen.
Dit laatste lijkt de beste keuze. Emoties bestaan immers uit geanticipeerde emoties en directe emoties. Of te wel wat denk jij je gaat voelen als je iets doet of als iets gebeurd en wat is je gevoel op dit moment.
Alleen op je gevoel afgaan kan een vertekend beeld geven. Durf je niet zwanger te worden omdat je bang bent voor een miskraam? Of ga jij voor op voorhand voor een ruggenprik, omdat je bang bent voor de pijn van je bevalling? Laat jij het kraambezoek de deur platlopen in de eerste weken, omdat anderen dit van je verwachten? En wat denk je van de verkopers in een babywinkel? Ben jij vatbaar voor de kreet: ‘je wilt toch het beste voor je kind’?
Het is beter om je emoties hier niet leidend te laten zijn. Ben je bewust van je emoties en wat deze voor jou en de situatie betekenen. Dan kun je ze meenemen in de beslissing die je maakt.
Wat doe je bijvoorbeeld als je moe bent en je kind luistert niet? Plak je je kind dan het liefst achter het behang? En wat doe je als jij in een vrolijke bui bent en je kind luister niet. Ook achter het behang plakken of maak je er een grapje van zodat je kind uit de vervelende bui komt en weer lekker mee gaat doen?
Als jij moe bent en je weet van jezelf dat je dan een korter lontje hebt, dan is dit heel waardevolle informatie. Je kunt jezelf dan trainen om even een paar keer diep adem te halen voordat je reageert. Misschien is het dan wat veel gevraagd om er een spelletje van te maken, maar je reageert wel rustiger. Wat een veel positiever effect op je kind heeft dan boos worden.
Oefenen
Dit vraagt wel veel oefening en zelfkennis. Dat heb je niet van de ene op de andere dag. Het begint bij het leren kennen van jezelf en je emoties. De volgende stap is het accepteren dat je deze emoties hebt en te leren herkennen waar ze vandaan komen. Leer je emoties te omarmen en laat je oordeel los. Zet je emoties in om jouw beslissingen, op korte en lange termijn, te ondersteunen.
Emoties hebben je de motivatie gegeven om zwanger te worden en een kind te krijgen. Gebruik je emoties ook om jezelf niet kwijt te raken in het moederschap. Voel wat jij nodig hebt om lekker in je vel te zitten. Neem rationele en praktische overwegingen mee, maar denk wel in mogelijkheden. Als jij het nodig hebt om tijd voor jezelf te hebben en je accepteert dit, dan zie je vanzelf de mogelijkheden om deze tijd te claimen.
Mind Yourself
Mind Yourself is onderdeel van de Best9Moms programma’s. Je oefent met het herkennen en erkennen van je emoties. Ik leer je keuzes maken op basis van jouw behoeftes en help je jouw welzijn te verbeteren en een fijne balans te vinden.
Je zwangerschap en het jong moederschap zijn periodes waarin er veel verandert in je leven, waarin ook jouw behoeftes veranderen. Dit is een mooie aanleiding om juist in deze periode aan de slag te gaan met jezelf.
Ben je nieuwsgierig geworden naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s