Hoe je jouw ideale balans in het moederschap vindt, door je moederrol te accepteren

Het komt zo vaak voor dat vrouwen na de bevalling moeite hebben met het vinden van een nieuw ritme. De geboorte van je kindje kan zo overweldigend zijn, dat je jezelf verliest in de zorg voor je kindje. Het lijkt dan of je je moederrol volledig hebt geaccepteerd. Maar is dit ook zo? Voel jij je namelijk echt goed of lijkt dit alleen maar voor de buitenwereld?

Rolmodel

De model moeder is er altijd voor haar kindje. Verzorgt, voedt en speelt en het huishouden is tip, top in orde. Werken, sporten en tijd voor jezelf? Dat lijkt een vrouw niet meer nodig te hebben, zodra ze moeder is geworden. 

Vrouwen denken vaak aan dit rolmodel te moeten voldoen Denken dat ze anders hun kindje te kort doen. Maar is dit ook zo? Wat doet het met jouw energie en welzijn als jij je hele dag alleen maar draait om de zorg voor je kindje? Kun jij dan nog wel jezelf zijn?

Zelfvertrouwen

Je nieuwe rol van moeder geeft je ook vertrouwen. De natuurlijkheid van je lichaam wordt aangesproken: er groeit een kindje in je en je geeft borstvoeding. Het brengt je dichterbij het ouderwetse ideaalbeeld van de bestemming van een vrouw.  

Toch moet je ook een deel van je oude identiteit identiteit loslaten. Het moederschap is hard werken, terwijl je weinig slaapt. Je hebt minder energie en tijd voor sociale activiteiten en vooral voor jezelf. 

Andere moeders laten dit vaak niet zien. Zij lijken moeiteloos deze periode door te komen. Dit kan je juist weer onzeker maken. Terwijl anderen, als je goed kijkt, met hetzelfde worstelen als jij. 

Zware periode

De eerste periode na de geboorte wordt vaak als zwaar ervaren, doordat het vaak niet loopt zoals verwacht. In de voorlichting en in boeken wordt vaak een veel rooskleurig beeld geschetst dan de werkelijkheid is. Jouw ideaalbeeld van je kraamperiode kan hierdoor erg tegenvallen. Samen met alle grote veranderingen zorgt dit ervoor dat het vaak niet lukt om een goede balans te vinden. De kans is groot dat jij je verliest in de zorg voor je kindje. Want dat is en blijft natuurlijk het belangrijkste in je leven!

Accepteren

Het vinden van een balans start bij het accepteren van je moederrol, met alles erop en eraan. Je kunt je hier namelijk niet aan onttrekken, jij bent verantwoordelijk voor je kleintje.

Je kunt je hier niet tegen verzetten, accepteren is de enige optie. 

De behoeftes van je kindje staan voorop, maar dit houdt niet in dat je jouw behoeftes kan en mag negeren. Deze zijn er ook en deze zijn minstens net zo belangrijk.

Wil jij goed voor je kindje kunnen zorgen en een vrolijke moeder vol energie zijn? Dan moet je zorgen dat je deze energie ook op doet. Zorg voor jezelf. Jij hebt me-time nodig, jij hebt voldoende beweging en gezonde voeding nodig en jij hebt tijd nodig om je te ontspannen. 

Plannen

Het moederschap vraagt veel meer van je planningsvaardigheden, als dat je bent gewend. Even spontaan de deur uitgaan, is er vaak niet meer bij. Slaapjes en voedingen bepalen het ritme van je dag. Ook dit kun je alleen maar accepteren. De oplossing: plan je dag en je week en ga flexibel met je planning om. 

Kijk goed wat je kindje op een dag nodig heeft en kijk wat voor tijd er over blijft. Deze tijd kun jij besteden zoals jij wilt. Tijd voor jezelf, sporten, het huishouden of je werk. Kom je hiermee niet voldoende toe aan jezelf? Dan is het tijd om papa, een oppas of de kinderopvang in te schakelen. Niets om je schuldig over te voelen. De tijd die je nu overhoudt met je kindje is kwalitatief veel beter. Je kunt veel meer genieten van elkaar en dat is veel waardevoller dan altijd bij elkaar zijn. 

Mindset

Deze benadering van het moederschap vraagt om een mindset, waarbij jij openstaat voor het moederschap en voor jezelf. Weet wat jij nodig hebt om je goed te voelen en om energiek te zijn. Zorg jij goed voor jezelf, dan wordt het zorgen voor je kindje ook veel makkelijker. 

De zwangerschap is de ideale periode om op ontdekking te gaan naar jouw behoeftes. Ook Al lijk je het nu ontzettend druk te hebben, na de geboorte van je kindje wordt het alleen maar drukker. Gebruik de tijd die je nu hebt om jezelf te leren kennen, zodat je deze kennis direct na de bevalling kunt inzetten. Zo ben jij niet die moeder die zichzelf verliest in de zorg voor je kindje. Jij bent die moeder die oprecht geniet van het moederschap!

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s
Vorige
Vorige

Hoe ga je weer aan het werk na je zwangerschap

Volgende
Volgende

Hoe je emoties tijdens je zwangerschap waardevol maakt