Het belang van een goede start, de eerste 1000 dagen

Het voorkomen van een laag geboortegewicht start eigenlijk al voor de zwangerschap. Niet alleen bij mama, maar ook bij papa. Een gezonde papa en mama leveren immers samen de basis voor een gezonde baby. Het effect van je leefstijl en stress op het moment dat je zwanger wilt worden, wordt vaak onderschat. Toch is het heel belangrijk dat een baby bij aanleg al gezond is. Zo worden heel veel miskramen voorkomen. 

Het eerste trimester, van conceptie tot 12 weken zwangerschap, zijn daarna ook cruciaal. Dit is de periode dat de organen aangelegd worden en de hersenen de grootste ontwikkeling doormaken. 

In deze periode is het extra belangrijk dat de moeder voldoende en gezond eet en zo min mogelijk verstorende factoren binnen krijgt. Denk hierbij aan alcohol en roken, maar ook medicijnen en virussen. 

De achterstand die een kindje in deze periode oploopt, is nooit meer geheel in te halen. Het uit zich meestal in een onderontwikkeling van de organen en de hersenen. Het gevolg hiervan is dat de organen minder sterk zijn en minder hard kunnen werken. Wat de kans op chronische aandoeningen tijdens de rest van het leven, flink verhoogd. Denk hierbij aan diabetes, astma, nier aandoeningen en hart- en vaatziektes. Ongeacht hoe gezond het kindje leeft. 

Daarnaast zal de stofwisseling zuiniger worden afgesteld, waardoor het kindje na de geboorte in een omgeving van overvloed, een veel grotere kans op overgewicht en obesitas heeft. 

Een goede reden dus om voor en tijdens je zwangerschap extra aandacht aan je eigen leefstijl te besteden. Je geeft hiermee je kindje immers de best mogelijke start. 

Wil je meer weten over gezonde voeding tijdens je zwangerschap? Lees dan: 6 tips voor een gezond dieet tijdens je zwangerschap

Wil je meer weten over sporten tijdens je zwangerschap? Lees dan: Zwangerschap en sporten: hoe pak je dit aan? 

Wil je weten hoe je een gezonde leefstijl aanpakt? Lees dan: Hoe motiveer je jezelf naar gezonder gedrag

Wil je meer weten over een laag geboortegewicht? Lees dan: De risico’s van een laag geboortegewicht

Kun jij wel wat steun en motivatie gebruiken bij het werken aan jouw gezonde leefstijl? Meld je dan aan voor mijn besloten Facebook groep.
Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een gratis coachingsessie. Dan kijken we samen welke stappen jij kunt nemen naar meer balans tussen je werk, je gezin en jezelf.
Vorige
Vorige

Wat verandert er in je leven als je ouder wordt?

Volgende
Volgende

Behandelen laag geboortegewicht of dysmaturiteit