Geheim ouderschap: de combinatie van moederschap en werk

Tranen van vreugde en geluk, je bent zwanger. Toch breekt het angstzweet je uit. Hoe lang kan ik mijn zwangerschap op mijn werk verborgen houden. Wat als ik te misselijk wordt om te werken. Wat gaat mijn baas ervan zeggen? En blijven mijn collega’s mij nog wel serieus nemen? 

Tijdens mijn zwangerschappen werkte ik als docent Lichamelijke Opvoeding. Gymles geven met een zwangere buik? Het vraagt behoorlijk wat van je creativiteit. Gelukkig waren mijn collega’s en leerlingen heel behulpzaam. Niet alle vrouwen hebben dit geluk. Het combineren van moederschap en werk gaat lang niet altijd vanzelf. 

Verborgen zwangerschap

Menig vrouw probeert de zwangerschap verborgen te houden voor collega’s. Of vertelt wel dat ze zwanger is, maar is een ster in het verbergen van alle bijkomende kwaaltjes. Ze praat niet over de zwangerschap en al helemaal niet over het feit dat ze continue misselijk is of eigenlijk te vermoeid om uit bed te komen. 

Waarom? Ze is bang minder kansen te krijgen. Bang dat ze niet meer voor vol wordt aangezien. Bang dat een mannelijke collega er met de interessante opdrachten of promotie van door gaat. 

Realiteit

Helaas is dit op sommige werkplekken de realiteit. Ondanks dat een zwangerschap wettelijk geen invloed zou mogen hebben op je werk, gebeurd dit in de praktijk nog wel heel vaak. Zwangerschapsdiscriminatie, soms verborgen, soms open en bloot. 

Veel vrouwen wuiven de klachten weg, om maar niet te laten blijken dat ze minder belastbaar zijn dan voor hun zwangerschap. 

Mocht je te maken krijgen met zwangerschapsdiscriminatie, lees hier meer over hoe je hiermee om kan gaan. 

Zelf kreeg ik hier na mijn tweede zwangerschap mee te maken. Ik was afwezig in een belangrijke periode op mijn werk. Toen ik weer terugkwam waren alle taken opnieuw verdeeld. Ik kreeg alle taken en lessen, welke mijn collega’s liever niet gaven. Zodra ik hierover begon kwamen er argumenten als ‘jij was er niet’ ‘afspraken van afgelopen jaar tellen niet meer’ en ‘het is beter voor de leerlingen’. In het begin heb ik me hiertegen verzet. Later heb ik het besluit genomen, hoe moeilijk het ook was, om een andere werkgever te zoeken. Een werkgever die op deze manier met z’n personeel omgaat, is niet een plek waar ik graag wil werken. 

Weer aan het werk

Na de bevalling is dit vaak niet anders. Moeders doen alsof er niets aan de hand is, alsof ze dezelfde persoon zijn als dat ze waren voor het moederschap. Dit gaat zo ver dat veel moeders niet over het moederschap en hun kinderen praten. Of geen borstvoeding geven, omdat er op het werk een taboe rond hangt of omdat borstvoeding geven het verschil tussen man en vrouw nog meer benadrukt. Zo lijkt het net alsof er niets veranderd is. 

Toch zijn moeders minder flexibel, minder betrouwbaar en bang om ‘vrij’ te moeten nemen om voor een ziek kind te zorgen. Hun poging om dit te verbergen is niet zonder gevolgen. 

Flexibel en betrouwbaar opstellen, gaat ten koste van de aandacht en tijd voor het gezin. Het zorgt dat een vrouw in de spagaat komt te staan. Het eeuwige dilemma: kies ik voor werk of voor mijn gezin. En waar heb ik nog ruimte om voor mezelf te kiezen. 

Je hebt het gevoel het nooit goed te kunnen doen. Dit zorgt voor stress en spanningen. het kost onnodig veel energie en jij zit niet lekker in je vel. En als mama zich niet goed voelt, loopt het ook niet lekker in het gezin (en op het werk). 

Hoe ga jij hiermee om?

Prioriteiten stellen

Het vinden van een balans tussen je werk en je gezin, staat of valt met de keuzes die je maakt. Laat jij je beïnvloeden door je collega’s of volg jij je hart en kies je voor jouw behoeftes. De volgende stappen helpen je bij het maken van een keuze. 

  1. Start met het scherp krijgen van jouw behoeftes en doelen. Wat wil je met je werk bereiken, hoe zie je jouw positie in het gezin en hoe ga jij zorgen dat je voldoende energie hebt voor je werk en je gezin. 

  2. Bepaal welke positie jouw werk heeft ten opzichte van je gezin. Bepaal waar jouw grenzen liggen. Hoeveel uur maximaal werken? Hoeveel tijd minimaal met je gezin? Welke ‘taken’ kun je eventueel uit handen geven, zodat je meer tijd over houdt. En hoe ga jij zorgen dat je ook nog ruimte vindt om voor jezelf te zorgen en tijd voor jezelf te hebben. 

  3. Bepaal welke rol jouw partner kan spelen om een ideale balans te vinden. Verdeel de taken en rollen. Lees hier meer over de ultieme samenwerking tussen ouders

  4. Het vinden van een balans is een proces. Dat lukt je niet van de ene op de andere dag. Probeer in kleine stapjes, met kleine doelen dichter bij je ideaal te komen. 

  5. Leg verwachtingen van anderen naast je neer. Als jij een fijne balans wilt vinden, staan verwachtingen van anderen je in de weg. Deze voelen als ‘moeten’ of ‘ik heb geen keuze’. Besef je dat je altijd een keuze hebt! Soms moet je iets goeds loslaten, om er iets beters voor terug te krijgen. Als jij te vaak doet wat je denkt dat anderen van je verwachten, raak je jezelf kwijt. Volg je gevoel bij het maken van keuzes. Maak de afweging of de keuze past bij jouw doelen en bij wie jij wilt zijn. Het moederschap is een uitgelezen mogelijkheid om keuzes uit het verleden onder de loep te nemen. Het is een mogelijkheid om te kijken waarmee je zeker door moet gaan en wat je beter los kunt laten. 

Nadat ik afscheid heb genomen van mijn werkgever, ben ik op zoek gegaan naar wat ik echt wilde gaan doen. Ik ben mijn passie achterna gegaan. Uiteindelijk is Best9Moms hieruit ontstaan. Het is geen makkelijke periode geweest. Toch ben ik blij dat het zo is gelopen. Ik hoef niet meer te vechten voor mijn plek, ik doe wat ik leuk vind en zit lekker in mijn vel. Ik krijg energie van mijn werk, in plaats van dat het energie kost. Hierdoor heb ik misschien wat minder tijd voor mijn gezin. Maar de tijd die we samen hebben is kwalitatief veel beter. Ik heb veel meer energie en de ruimte om bewust aandacht te hebben voor de kinderen en hun behoeftes. En daar varen zij ook wel bij!

Verborgen moederschap

Het verbergen van je moederschap is als het verbergen van wie je bent. Dit kan een tijdje goed voelen en goed gaan. Toch kost dit nodeloos veel energie. Je bent wie je bent en daar hoort het moederschap bij. Uiteindelijk kan het niet anders, dan dat dit je gaat opbreken. Het is tijd dat we dit taboe samen gaan doorbreken. Een carriere maken is te combineren met het moederschap. Werkgever, collega’s en vooral ook vrouwen moeten hier samen voor strijden. Communiceren, duidelijke afspraken en opkomen voor je wensen en behoeftes. Een moeder met een missie, een moeder met een duidelijk plan is een van de beste werknemers die een werkgever zich kan wensen. Laat ons moeders allemaal onze passie volgen!

Start nu met het achterhalen van jouw behoeftes en passies, maak een plan en neem vandaag nog de eerste stap richting jouw droomleven!

Ben jij nog zoekende in het combineren van je werk met het moederschap? Maak dan een afspraak voor een gratis online coachsessie. Samen bepalen we welke doelen jij kunt stellen voor meer balans tussen je werk, het moederschap en jezelf.
Vorige
Vorige

Moeder zijn is jezelf zijn

Volgende
Volgende

Hoe combineer ik moederschap en werk