Hoe maak ik keuzes vanuit mijn gevoel

Als moeder wil je het beste voor je kindje. Maar hoe weet je wat het beste is? Je krijgt zoveel goedbedoelde adviezen, maar werkt dit wel bij jouw kindje? Iedereen roept wat anders, maar wat past er nu echt bij jou? 

Gebruik je intuïtie bij het maken van je keuzes. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. 

Leer je gevoel kennen

De eerste stap naar het maken van keuzes vanuit je gevoel, is het echt leren voelen. Vaak herken je een positief of negatief gevoel wel. Maar kun jij heel precies aangeven wat de oorzaak van dit gevoel is? Dit is veel lastiger. Gelukkig kun je dit wel leren

In het begin kost dit tijd, tijd die je niet altijd hebt bij het maken van keuzes. Hoe vaker je het oefent, hoe makkelijker het wordt. 

Je kunt beginnen met de volgende oefening:

  • zorg dat je alleen bent en niet gestoord wordt

  • ga rustig zitten of liggen en sluit je ogen

  • adem rustig in door je neus en uit door je mond, ontspan

  • focus je nu op je gevoel, ben je blij, boos of verdrietig. 

  • ga terug naar de gebeurtenissen van de dag/ week, wat maakt dat jij je zo voelt. 

  • adem weer rustig in door je neus en uit door je mond en open je ogen

Je kunt meerdere gevoelens tegelijk hebben. Soms is knaagt er alleen iets vervelends aan je. Dit lijkt onbelangrijk en is het soms ook, toch kan dit gevoel je veel vertellen. Was het die vervelende opmerking van je moeder of juist jouw reactie op het gedrag van je kindje? 

Het achterhalen van de oorzaak van je gevoel leert je heel veel. Je leert jezelf beter kennen en je leert situaties herkennen. Het geeft je de mogelijkheid om te reflecteren en om je aanpak de volgende keer zo te veranderen dat het meer bij jou past. 

Verzamel kennis

In nieuwe situaties handelen we binnen de kennis en vaardigheden die we hebben. Wat heb je geleerd, hoe ben jezelf opgevoed en wat zie je anderen in je omgeving doen. Dit geeft je een beperkte hoeveelheid aan mogelijkheden, want wat je niet kent kun je ook niet toepassen. Verdiep je daarom in je mogelijkheden. Ga op zoek naar kennis, praat met anderen, lees of volg een cursus. 

Als alle moeders in jouw omgeving flesvoeding geven, dan wordt de keuze om borstvoeding te geven lastiger. Tot je gaat praten met andere moeders die wel borstvoeding hebben gegeven of tot je een cursus over borstvoeding hebt gevolgd. Nu heb jij alle kennis om voor jezelf de beste keuze te maken. Jouw kennis kun je gebruiken om andere te overtuigen van het nut en de noodzaak van jouw keuze. 

Loslaten van verwachtingen van anderen

Kun jij de verwachtingen van anderen loslaten? Want als jij je laat leiden door de mening van anderen, wordt het lastig om je eigen keuzes te maken.

Hier kom ik weer terug bij de goedbedoelde adviezen. Hoe vaak heeft mijn moeder niet gezegd: ‘ik deed dat vroeger anders en jij bent ook groot geworden.’ 

Dit kan aan je gaan knagen. Je moet sterk in je schoenen staan om hier weerstand tegen te bieden. 

Het kennen van je gevoel en de kennis hebben om de juiste keuzes te maken helpt hierbij. Het zelfvertrouwen om achter je beslissing te staan is een volgende de stap, die je helpt om keuzes te maken vanuit jouw gevoel. Zelfvertrouwen heb je nodig om het ongemakkelijke gevoel, dat je krijgt van de mening van anderen, los te laten

Groeimindset

Hoe ik los laat? Doordat ik zie wat het effect is van mijn keuzes en mijn handelen. Ik heb een duidelijk doel voor ogen. Ik weet hoe ik wil zijn, hoe ik me wil voelen en wat ik mijn kinderen mee wil geven. Ik kijk met regelmaat terug hoe dit proces verloopt. Zolang ik groei richting mijn doelen, weet ik dat ik op de goede weg ben. Alle adviezen die hier, voor mijn gevoel, niet aan bijdragen, kan ik makkelijk naast me neerleggen. 

Soms krijg ik inderdaad een negatief gevoel van een opmerking van een ander. Door dit te spiegelen aan mijn doelen en de manier waarop ik hiermee bezig ben, kan ik kiezen of ik mee ga in deze opmerking of dat ik deze naast me neerleg. Zo leer ik van anderen en blijf ik toch dicht bij mezelf. 

Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s
Vorige
Vorige

Nienke: hoe ik zorg dat ik niet overprikkeld raak

Volgende
Volgende

Chantal: weten wat je moet doen in een noodsituatie maakt je zelfverzekerder