Chantal: weten wat je moet doen in een noodsituatie maakt je zelfverzekerder

Op 4 januari 2014 werd ik voor de eerste keer moeder. Ik had met name toegeleefd naar de bevalling. Want daar ging het de hele tijd over bij de verloskundige, de zwangerschapsyoga. Iedereen die wist dat ik zwanger was deelde haar bevallingsverhaal. Maar na die immens grote dag van de geboorte van mijn dochter, realiseerde ik dat er pas echt een nieuw leven was begonnen ná de bevalling. Want niet alleen mijn kind was geboren, maar ik was ook geboren; als moeder zijnde.

Verantwoordelijkheid van een moeder

De rol van moeder is er één waar ik erg aan moest wennen, waar je in moet groeien en waar je jezelf goed tegenkomt. Want jij bent niet meer de belangrijkste persoon, dat is je baby. Die heeft jou nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. 24/7. Nogal een taak! Er waren opeens ook heel veel extra gevoelens; een verantwoordelijkheid die gepaard gaat met heel veel liefde, maar ook met veel angst. Daarnaast wil je alles goed doen. En kan er van alles mis gaan.

‘O My.. waar zijn we aan begonnen, dacht ik wel eens.’

Beschermen van je kind

Gelukkig had mijn vriend de eerste maand na de geboorte vrij genomen en konden we veel samen doen. En juist die dag dat hij voor het eerst aan het werk ging, gebeurde mijn aller engste moment. Mijn dochter verslikte zich en ik zag dat ze geen adem meer kreeg. Ik raakte in paniek en wist niet wat ik moest doen. Uit instinct sloeg ik op haar rug en gelukkig zag ik haar weer bijkomen. Het ging snel, maar het leek ook een uur te duren.

‘Dít was het moment dat ik wist: ik moet haar tenminste 18 jaar beschermen en veilig houden.’

Maar hoe dan? Ik maakte me zorgen om haar veiligheid, want hoe kan je alert op alles blijven, continu? Daarnaast ben ik van nature niet angstig aangelegd, zeg maar gerust: het laidback type. Dus kon ik écht gevaar wel goed herkennen en zou ik dan wel weten wat ik zou moeten doen. Pardoes kwam de stem van mijn rijinstructeur weer in mijn hoofd: “Chantal, realiseer je je wel dat je auto een moordmachine is!?”

EHBO-cursus

Het leek me een heel goed idee om een EHBO-cursus te doen. Dit had ik niet eerder gedaan. En ik leerde daar zoveel. Vooral heel veel praktische adviezen en handigheidjes. Maar ook dat je vaak je gezonde verstand moet volgen en je moeder instinct. Iets waar je soms niet meer op vertrouwd in het tijdperk van Google, waar je direct antwoord op je vragen hebt. Ik was na het volgen van deze cursus verkocht. Dít moeten andere ouders en verzorgers ook leren. Mijn bedrijf EHBO Bureau ontstond.

Eigen bedrijf

Een eigen bedrijf starten in combinatie met het verzorgen van een baby is ontzettend druk, maar anderzijds geeft het ondernemerschap je ook flexibiliteit terug. Je kan zelf je tijd indelen en dat is verrassend handig. En omdat ik zelf de cursussen niet geef, maar werk met een team van gecertificeerde instructeurs, kan ik in de avonden thuisblijven. Toch zijn vakanties wel anders geworden, omdat je altijd beschikbaar moet zijn.

Bewust kiezen voor balans

We hebben bewust langer gewacht met een tweede kindje, omdat het starten van een onderneming natuurlijk veel tijd vraagt. Onze tweede is nu één jaar oud. Ze schelen 5 jaar. Het is een uitdaging om een goede balans te vinden tussen werk en gezin. In mijn ogen een utopie. Dit zijn gewoon echt tropenjaren en dat gegeven probeer ik te accepteren. Dat is denk ik het grootste punt van aandacht. Ik merk wel dat ik lekkerder in mijn vel zit als ik genoeg aandacht aan mijn eigen behoeftes geef en niet alleen maar bezig ben met anderen uit het gezin of mijn bedrijf. Dit kan betekenen dat ik dan een avondje wegga, een activiteit voor mezelf doe (zoals een mindfullnesstraining, sporten, naar een concert of kamperen met een vriendin). Ik vind het lastig om goede routines vast te houden, zoals ademhalingsoefeningen of vroeg naar bed gaan, Daar probeer ik niet té erg van te balen, want dan raak ik meer uit ‘balans’. Er zijn gewoon fases waarin alles soepel loopt en ik veel energie heb en dan volgen er weer fases waar het stroever gaat.

Geniet van het moment

Zolang je dit als gegeven ziet, kan je mee bewegen met alles wat je tegenkomt. Dit schept ruimte om alles in perspectief te blijven zien en je niet teveel laat meeslepen door momentopnames. En ja, ook dit is natuurlijk wel lastig. Zeker in het soms onzekere leven van een ondernemer en moeder in tijden van Corona. Tegelijkertijd geniet je ook juist van die momentopnames (zowel goed als slecht), want die stellen je weer op de proef. Hoe ga ik om met tegenslag? En kan ik dat de volgende keer anders doen? En hoe reageer je op succes? Ga je achterover zitten of pak je door? Wat je ook doet, vier in ieder geval je succesjes, want dat geeft je weer energie en vertrouwen voor toekomstige projecten.

EHBO-Bureau

Met EHBO Bureau wil ik zorgen voor de veiligste omgeving voor baby’s en kinderen, door ouders en verzorgers op te leiden. Met name zelfverzekerder te maken over wat zij kunnen doen bij een ongeval en hoe zij een ongeval kunnen voorkomen. Zodat je vanuit meer rust kunt reageren. Het kan een groot verschil maken als je weet wat je kunt doen in een noodsituatie, in sommige gevallen kan het zelfs het verschil maken tussen leven en dood. Daarnaast is het ook super leuk om meer te leren over veiligheid, of je nu een angstig type bent of juist heel erg laidback. Het opgroeien van kinderen gaat letterlijk met vallen en opstaan. Dat is een feit! Dus laten we voorbereid zijn om ons kind en andere kinderen zo goed mogelijk bij te staan.

Chantal mama van 2 kinderen (1 en 6) en is eigenaresse van EHBO-Bureau. Ze organiseert EHBO cursussen voor ouders en organisaties die werken met kinderen. Haar cursussen worden gegeven door gecertificeerde instucteurs en zijn online en op locatie te volgen. 
Vorige
Vorige

Hoe maak ik keuzes vanuit mijn gevoel

Volgende
Volgende

Je zwangerschap is de ideale periode om te starten met mindfulness