Je zwangerschap is de ideale periode om te starten met mindfulness

Mindfulness: bewust aandacht geven aan het moment. Het helpt je bewust te genieten van de mooie momenten tijdens je zwangerschap. De groei van je buik, de beweging van je kindje en het hartje dat je hoort bij de verloskundige. 

Heel belangrijk, want je zwangerschap is een heel bijzondere periode in je leven. Hier wil je later met een goed gevoel op terug kunnen kijken. 

Emoties ervaren

Aandacht voor het moment, betekent niet alleen aandacht voor wat er gebeurd. Het betekent ook aandacht voor je gevoel. Je emoties zijn er niet voor niets, ondanks dat ze extreem heftig kunnen zijn tijdens je zwangerschap. Ze leren je juist wat je nodig hebt. 

Door je gevoelens te herkennen en hier bewust bij stil te staan, kun je ze koppelen aan wat er gebeurd. Zo kun je achterhalen wat jouw triggers zijn om chagrijnig of boos te reageren en waarvan je juist heel vrolijk en energiek van wordt. 

Stress

Boosheid komt voort uit een situatie waar jij stress ervaart. Stress om een drukke agenda, stress uit angst voor het onbekende of stress doordat je verwachtingen niet uitkomen. 

Kortdurende stress is vaak niet zo’n probleem. Stress voor een presentatie, zorgt vaak juist dat je scherper bent en een betere prestatie neerzet. 

Langdurige stress is niet zo gezond voor jou en je baby. Mindfulness kan je helpen om de stress te verminderen. Je leert de signalen van stress eerder herkennen, leert de stressoren benoemen en kan dan actie ondernemen om de stressoren te vermijden of aan te pakken. 

Even een voorbeeld.

Jij bent gestrest omdat je opkijkt tegen de bevalling. Als je hier niets mee doet, zal de stress alleen maar oplopen naarmate de bevalling nadert. Zodra jij duidelijk hebt wat de stressor is: je onwetendheid over de bevalling. Kun je hier actie op ondernemen. 

Zo kun je vriendinnen naar hun ervaringen vragen. Bij positieve verhalen kan dit helpen, maar heeft je vriendin een zware bevalling gehad, dan vergroot dit waarschijnlijk je angst. 

Het is beter om je voor te bereiden door je te laten voorlichten. Ga in gesprek met je verloskundige, bespreek welke scenario's er mogelijk zijn en kijk wat jij allemaal kunt doen om bijvoorbeeld de pijn te verminderen. Volg een geboorte cursus, waarbij je leert om de weeën op te vangen. Ga naar het ziekenhuis waar je zou willen bevallen, ook als je liever thuis bevalt. Vraag om een rondleiding. Allemaal acties die jij kunt doen, om beter te weten wat je allemaal kunt verwachten. Niet om je nog banger te maken, maar wel om beter onderbouwde keuzes te kunnen maken. Zo voorkom je dat je blindelings de adviezen van een arts of verloskundige gaat volgen, wat kan leiden tot een negatieve geboorte ervaring. 

Moederschap

Mindfulness is niet alleen goed in de voorbereiding op je bevalling, maar ook voor het moederschap. Iedere dag ga je situaties tegenkomen die nieuw voor je zijn. Je kindje blijft maar huilen, je kindje heeft honger maar eet niet, je kind luistert niet, je kind bijt zodra je hem oppakt. Je gaat je soms machteloos voelen, niet in staat om de situatie op te lossen. Of je hebt achteraf spijt van je handelen. 

Mindfulness helpt je om met deze situaties om te gaan. Het leert je los te laten en geeft je de mogelijkheid om je handelen te accepteren zonder te oordelen over jezelf. Het geeft je inzicht in niet behulpzaam handelen en leert je wat je anders zou kunnen aanpakken. 

Het helpt je om iedere dag een klein beetje beter te worden in het moederschap. 

Zorgen voor jezelf

Je kunt mindfulness ook inzetten om goed voor jezelf te leren zorgen. Heel belangrijk tijdens je zwangerschap, als jij goed voor jezelf zorgt zorg je immers ook goed voor het kindje in je buik. Maar ook heel belangrijk in het moederschap, want alleen zo heb jij voldoende energie om een goede balans te vinden tussen je verantwoordelijkheden als moeder, werknemer en partner. 

Zorgen voor jezelf doe je door gezond te eten, voldoende te bewegen en sporten en door op tijd te ontspannen. Mindfulness helpt je om te achterhalen wat jij het meest nodig hebt om meer energie te hebben. Soms is dat even tijd voor jezelf om een goed boek te lezen in stilte of juist een wandeling door het bos te maken. De andere keer ga je liever een rondje keihard rennen of heb je even tijd nodig om bij te kletsen met je beste vriendin. 

Oefen met mindfulness

Tijdens je zwangerschap heb je nog de (relatieve) rust en ruimte om te oefenen met mindfulness. Bouw het langzaam op en start met het herkennen van je emoties. Iedere dag enkele minuten oefenen helpen je om na een paar weken je emoties eerder te herkennen. Je kunt dan de tijd nemen om te voelen waar deze emoties vandaan komen. Wat maakt dat jij je gestresst voelt of dat jij ineens super blij bent? 

De volgende stap is om een actie te koppelen aan de situatie. Ben je super blij, zoek vaker de situatie op waar je blij van werd. Ben je juist gestrest. Kijk dan hoe je de stressor weg kan nemen of de volgende keer kan ontwijken. 

Dit vergt enige oefening. Neem hier de tijd voor. Je zult merken dat het steeds makkelijker gaat en dat jij beter weet wat je energie geeft en wat juist energie vreet. Probeer je leven zo in te richten dat je hier rekening mee houdt. 

Na een tijdje ga je merken dat je stress eerder aanvoelt komen. Nu kun je preventief activiteiten ondernemen om stress te voorkomen. Ga op tijd sporten of neem een pauze, voordat het te veel wordt. Dit geeft je hernieuwde energie om verder te gaan, wat je productiviteit en de relaties met je omgeving (lees: partner, kinderen en collega’s) ten goede komt. 

Mindfull mama

Nu je dit hebt kunnen oefenen kun je dit ook gaan inzetten tijdens het moederschap. Van een moeder wordt verwacht alle ballen hoog te houden. Zonder goede zelfzorg is dit onmogelijk, dit gaat echt ten koste van jezelf. Mindfulness helpt je om op tijd voor jezelf te zorgen, zodat jij ook daadwerkelijk de energie hebt om alle ballen hoog te houden en jezelf hier ook nog goed bij te voelen. 

Jij hebt meer zelfvertrouwen, zit lekker in je vel en kan de hele wereld aan. Dit gaan je kinderen ook merken, want jij bent toch ook de leukste moeder als je vol energie zit!

Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s
Vorige
Vorige

Chantal: weten wat je moet doen in een noodsituatie maakt je zelfverzekerder

Volgende
Volgende

Felicia: Mijn zoon is extreem prematuur geboren