Zorgen voor je kind en je carrière

Je zwangerschap heeft invloed op je werk. Ondanks alle mooie regels ter voorkoming van zwangerschapsdiscriminatie. Je bent nou eenmaal minimaal 16 weken niet aan het werk. Laat jij je hierdoor tegenhouden om zwanger te worden? 

Als eigen baas, met een flexcontract of een tijdelijk contract is het soms nog lastiger om voor een kind te kiezen. Je toekomst is immers een stuk onzekerder. 

Toch heb ik ervaren dat dit je carrière niet in de weg hoeft te staan. Het kan je ook veel goeds brengen. 

Tijdelijk contract

Met mijn tweede zwangerschap heb ik het risico genomen. Met een tijdelijk contract, bij een werkgever die niet makkelijk contracten verlengt, heb ik er toch voor gekozen om voor een tweede kindje te gaan. Natuurlijk maakte dit het extra spannend. Toch heb ik altijd gedacht, het gaat zoals het moet gaan. Wordt mijn contract niet verlengd dan ga ik heel erg balen, maar dan komt er vast weer iets anders op mijn pad. 

Uiteindelijk werd mijn contract, net voor het begin van mijn verlof, alsnog verlengt. Ik kon met een gerust hart mijn verlof in gaan. Ik had duidelijke afspraken voor het volgende jaar, maar kreeg wel weer een jaarcontract. Mijn zwangerschap heeft er wel voor gezorgd dat ik geen vast contract kreeg na dit jaar. Een lang verhaal, waarbij een andere manager, veel wijzigingen in het team en een krimpende organisatie mij de kop hebben gekost. Ik ben buiten de boot gevallen, doordat ik in dit belangrijke jaar voor de organisatie minder heb kunnen bijdragen en minder tijd heb gekregen om indruk te maken op mijn manager, dan andere collega’s. Mijn afwezigheid gedurende mijn verlof heeft hierbij de doorslag gegeven.  

Denken in mogelijkheden

Dit was een heel vervelende situatie. Ik heb het hier best moeilijk mee gehad. Toch ging ik snel ook mijn kansen zien. Ik twijfelde al jaren of het onderwijs wel mijn plek was. Kon ik hier wel echt mijn ei in kwijt? Werkte ik echt binnen mijn krachten? Heb ik niet meer in me zitten dan dat ik nu laat zien? Eigenlijk had ik last van het typische dertigersdilemma.  

Deze vragen speelden al jaren op de achtergrond, maar kwamen nu bovendrijven. Nu kreeg ik de ruimte en mogelijkheid om dit verder te onderzoeken. Door omstandigheden kreeg ik 13 weken ‘vakantie’. Ik had wel een baantje geregeld voor het nieuwe schooljaar, maar voor veel minder uren. Ik was klaar om een nieuwe stap in mijn carrière te gaan nemen. Al had ik nog geen idee wat ik wilde. Alleen al het gevoel dat ik de mogelijkheid kreeg om meer van mezelf te gaan ontdekken, bracht mij opluchting. 

Mijn tijd

De weken die volgde voelde als cadeautje. Veel meer tijd voor de kinderen, veel ruimte om na te denken en plannen te maken en vooral veel meer rust. Rust in mijn hoofd, rust in het gezinsleven en rust om na te denken. Ik besloot dat ik een loopbaantraject wilde volgen, want alleen kwam ik er niet uit. 

De uitkomst van mijn traject was verrassend voor mij: ik moet mijn eigen baan gaan creëren. Echt gelukkig ga ik niet worden van het werk dat ik nu doe. Het was tijd om te gaan kiezen voor mezelf, in plaats van alleen het gevoel te hebben dat ik iets deed waar ik voor geleerd had en wat geld opbracht. 

Best9Moms

Uit dit traject is Best9Moms ook geboren. Ik wist dat ik iets met mijn passie moest gaan doen: de relatie tussen bewegen, voeding en gezondheid. De periode rond de zwangerschap is voor mij een heel bijzondere periode geweest. Ik wilde meer gaan betekenen voor vrouwen rondom deze periode. 

Veel zelfstudie, netwerken en denkwerk hebben uiteindelijk mijn online programma vorm gegeven. Ik ben super enthousiast over de inhoud en met mij de deelnemers

Ondanks de zware start, in Corona tijd, ben ik nog steeds heel blij met mijn keuze. Ik heb zoveel meer plezier in mijn werk, doordat ik veel meer kennis kwijt kan en met een super leuke doelgroep werk. Niet minder belangrijk: ik heb veel meer tijd en energie voor mijn gezin. Ik heb nu een veel betere balans gevonden tussen mijn passie, mijn werk, mijn gezin en mijn behoeftes. Dit is was ik iedere vrouw gun!

Verdeling zorgtaken

Wat ik alle vrouwen mee zou willen geven: laat de keuze voor een kind niet afhangen van je werk. Hoe leuk, uitdagend en fantastisch je werk ook is. Hoe veel carrièreplannen je ook nog hebt. Misschien moet die promotie even in de ijskast, misschien moet je even een stapje terug doen of minder uren gaan werken. De eerste jaren met je kindje zullen zwaar zijn, zeker met een veeleisende baan. Laat dit hierdoor niet tegenhouden! Het gezinsleven kan energie vretend zijn, maar je krijgt er ook zoveel voor terug. (Cliché, maar echt waar!)

Het is zonde om jezelf de ervaring van het krijgen van een kind te onthouden, als je wel een kinderwens hebt. Het is een verrijking van je leven. Een kind voegt echt een nieuwe dimensie toe aan je bestaan. Laat je dus niet tegenhouden door je werk. Maak goede afspraken op je werk, neem voldoende tijd voor je verlof en verdeel de zorgtaken met je partner. 

Kijk wat het best passend is binnen jullie situatie. Wat zijn de consequenties als jij of je partner minder gaat werken. Is dit financieel haalbaar? Hoeveel dagen wil je dat je kind naar de kinderopvang, gastouder of oppas gaat? Of laat je liever opa of oma oppassen? 

Alles draait om het vinden van een nieuwe balans. Een balans waarbij aan de behoefte van iedereen binnen het gezin voldaan wordt. Tijd voor je werk, tijd voor je kind, tijd voor je partner en tijd voor jezelf. Je hebt het allemaal nodig, in de juiste combinatie. Een mooi onderwerp van gesprek tijdens je zwangerschap!


Ben je nieuwsgierig geworden naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s.

Vorige
Vorige

Sociale steun tijdens je zwangerschap

Volgende
Volgende

Mijn kraamperiode (Deel II)