Hoe voorkom je dat je jezelf verliest in het moederschap

Vrouwen maken zich, tijdens de zwangerschap, vaak druk over lichamelijke klachten, zoals een zwangerschapsvergiftiging, verzakkingen, een diastase of een knip tijdens de bevalling. Aan psychische klachten wordt vaak niet gedacht. Toch krijgen heel veel vrouwen hiermee te maken. 50-80% van de vrouwen heeft last van sombere gedachten na de bevalling, in extreme gevallen leidt dit tot een depressie of psychose. 

In dit artikel deel ik de 3 belangrijkste oorzaken van neerslachtige gevoelens, tijdens en na de zwangerschap. Gelukkig kun je deze gevoelens voor zijn, door hier tijdens je zwangerschap aandacht aan te besteden. Ik geef je tips hoe je dit kunt aanpakken. 

1.Angsten

Neerslachtige gevoelens kunnen veroorzaakt worden door angsten. Angsten die passen bij het nieuwe moederschap. Denk aan alle potentiële gevaren waaraan jouw kleintje blootgesteld wordt, terwijl het klein en kwetsbaar is en compleet hulpeloos. Jij krijgt daarbij de verantwoordelijkheid om voor dit kleintje te zorgen. 

Normaal zorgen deze angsten ervoor dat jij je beste beentje voorzet en je kindje beschermt. Je voedt, je verschoont luiers en troost. 

Deze angsten kunnen echter ook te veel worden en je leven overnemen. Je verliest je in het zorgen voor je kindje, je voelt je neerslachtig of depressief. Je wereldje wordt steeds kleiner en je komt in een neerwaartse spiraal. 

De transformatie van vrouw naar moeder kan ook tegenvallen. Je kunt van te voren niet weten wat voor moeder je gaat zijn en of je het moederschap eigenlijk wel leuk gaat vinden. Dit kan gevoelens van rouw en verdriet veroorzaken, doordat jij niet meer de persoon bent die je was voor je bevalling. 

Mijn tip: 

Werk tijdens je zwangerschap al aan het herkennen en erkennen van je emoties, waaronder je angsten. Het herkennen en erkennen, zorgt dat jij je angsten bewust ervaart. Je leert herkennen wat de oorzaak van je angst is, voordat de angst je overneemt. Jij leert je angst te accepteren en kan actie ondernemen om de angst te verminderen. Het gevolg: je angsten bepalen niet jouw dagelijks leven, maar helpen je om de best mogelijke moeder voor je kindje te zijn. 

2. Sociale steun & zorgen voor jezelf

Het ouderschap moet je zelf uitvinden. Vooral de moeder draagt de last hiervan, haar carrière wordt het meest beinvloedt. De vrouw is namelijk degene die meestal minder uren gaat werken, De verantwoordelijkheid voor de fysieke en mentale gezondheid van het kindje, komt daardoor vooral bij de moeder te liggen. Dit is een zware last. Zonder voldoende sociale steun ga je dit niet redden. In het verleden werd een kind niet voor niets opgevoed door het hele dorp of de hele familie, niet door een moeder alleen!

Een fitte moeder kan meer zelf aan. Zorg goed voor jezelf, zodat jij de energie hebt om je verantwoordelijkheid te nemen. Beweeg voldoende, eet gezond, ontspan en neem voldoende tijd voor jezelf. Om dit goed te kunnen organiseren heb je weer voldoende sociale steun nodig. Zo krijg jij de tijd om aan je gezondheid te werken en mentaal en fysiek te herstellen van de bevalling en de zorg(en) voor je kinderen. 

Mijn tip: 

Je wilt je niet verliezen in de zorg voor je kindje. Iedere vrouw, ook de pas bevallen vrouw, heeft tijd voor zichzelf nodig. Tijd om de prikkels van de dag te verwerken en tijd om aan zichzelf te werken. Bedenk voor je bevalling hoe je dit gaat organiseren. De hele week alleen voor je kindje zorgen is zwaar. Je hebt dan wel verlof, maar je bent lichamelijk en mentaal nog niet herstelt. Extra handjes zijn welkom, van je partner, maar ook van je ouders, vriendinnen of de buurvrouw. 

Het is goed om te weten wanneer jij je grenzen bijna hebt bereikt. Dit leer je door je emoties te herkennen en erkennen. Weet wie je om hulp kunt vragen als het even te veel wordt. Niets is vervelender dan ‘s avonds doodop te gaan slapen, wetende dat ook de nachtvoeding nog op je wacht. Zorg dat je ergens op de dag ruimte hebt om aan je gezondheid en herstel te werken, neem rust, beweeg en eet gezond. Neem tijd voor jezelf, lees een boek, maak een puzzel of klets even bij met een vriendin. Bij voorkeur doe je dit op een moment dat je niet alert hoeft te zijn op het huiltje van je kindje. Zo kun jij even echt ontspannen. 

Sociale steun heb je nodig. Om je zorgen en angsten te uiten, om je te helpen als je het moeilijk wordt en om je de vrijheid te geven om even jezelf te kunnen zijn. Het moederschap verandert iets wezenlijks in je. Je raakt een deel van jezelf kwijt en moet je nieuwe zelf ontdekken. Als je nog geen moeder bent, kun je bijna niet voorstellen wat dit betekent. Hoe fijn is het dan om even weer je oude zelf te kunnen zijn. 

3. Verhalen van moeders

Positieve en negatieve verhalen over het moederschap helpen je om een realistisch beeld te krijgen van wat je te wachten staat. Deze verhalen helpen je om een weg te vinden en je nieuwe zelf te leren kennen. Het geeft je inspiratie in de opvoeding, het helpt je oplossingen te vinden voor uitdagingen die je tegenkomt en het geeft je vooral het gevoel dat je niet alleen staat. 

Vaak hoor je alleen de positieve verhalen. Wat kan het leven van een moeder dan tegenvallen. 24 uur per dag de verantwoordelijkheid van een kindje dragen, is echt niet altijd leuk. Vaker niet leuk dan wel leuk zelfs. Toch is het krijgen van een kindje een verrijking van je leven. Je ontdekt een heel nieuwe kant van jezelf, je leert nieuwe vaardigheden en bovenal je leert onvoorwaardelijke liefde kennen. 

Mijn tip: 

Ga in gesprek met andere moeders. Ga naar een mamacafé, vorm een zwangerschap groepje, spreek met vriendinnen af en praat met je moeder, oma of tante over het moederschap. Hoe meer echte verhalen je hoort, hoe realistischer jouw beeld van het moederschap wordt. Een realistisch beeld zorgt ervoor dat jij beter weet wat je te wachten staat. Het moederschap zal je minder tegenvallen, je zult je minder alleen voelen in de situatie. Weten dat alle moeders struggelen met de juiste balans, helpt je om je over te geven aan de situatie. Je verzetten tegen je verantwoordelijkheden heeft namelijk geen zin, geef mee en probeer een juiste balans te vinden tussen de uitdagingen en je perfecte plaatje. Volg je gevoel bij het vinden van de juiste balans. Jij bent het allerbelangrijkste hierin, weet wat jij nodig hebt om je goed te voelen. Stel hier bij je prioriteiten. Want een moeder die happy is met haar leven, is ook de beste mogelijke moeder voor haar kindje. 

Mama worden komt met heel veel angsten en onzekerheden. Je raakt een deel van jezelf kwijt en je moet een weg zoeken in je nieuwe rol. Deze ontdekkingstocht kom jij het beste door, als jij weet wat jij nodig hebt om je goed te voelen en als jij voldoende sociale steun ontvangt. Als jij de vaardigheden hebt om je emoties te lezen en in te zetten bij het maken van je keuzes. Zo kun jij jezelf tot een topprioriteit maken. Het resultaat: jij zit lekker in je vel en krijgt de ruimte om maximaal te genieten van het moederschap. 

In een ideale wereld bereid jij je al voor op het moederschap, tijdens je zwangerschap. Dit is de ideale periode om de tijd te nemen om je emoties te leren kennen. Heftige emoties zijn er immers in overvloed. Zo weet jij wat jij minimaal nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen en krijg je de tijd om voldoende sociale steun te regelen. Dit voorkomt niet dat de overgang naar het moederschap heftig wordt. Jij hebt echter nu wel de vaardigheden en de weerbaarheid om dit aan te kunnen. 

Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s

Vorige
Vorige

Felicia: Mijn zoon is extreem prematuur geboren

Volgende
Volgende

5 tips: Hoe kook ik snel en gezond voor het hele gezin