Het niet geleefde leven van ouders

Zodra je kinderen hebt is je leven voorbij. Dit dacht ik vroeger altijd en dat hoor ik nog steeds vaak om me heen. Zodra je kinderen hebt draait je leven eigen alleen nog maar om je gezin. 

Toch is het ouderschap veel meer. Dat moeten we niet vergeten. Want jij bent er om voor je kind te zorgen en jij bent er om van je kind een verantwoordelijk en zelfstandig mens te maken. 

Maar hoe doe je dat dan?

Een kind grootbrengen vraagt heel veel liefde en geduld. Dit start al vanaf de geboorte. De eerste jaren in het leven van een kind zijn hierin super belangrijk. Een kind kan zich het beste ontwikkelen als het zich veilig voelt en kan ontspannen. Het is aan jou als ouder om deze omgeving voor je kind te creëren. 

Welke waarden en normen geef je mee?

Vanuit deze veilige en ontspannen omgeving gaat je kind leren. Ook dit start al vanaf de geboorte. Leren doen we immers niet alleen op school, thuis is minstens zo belangrijk. 

Welke normen en waarden jij je kind mee wilt geven is aan jou. Belangrijk is dat je hierin het goede voorbeeld geeft. Leef zelf zoveel mogelijk naar jouw normen en waarden. En hé, het is niet erg als dit een keertje niet lukt. Het gaat hierbij om de grote lijn. 

Wil jij dat je kinderen gezond eten en voldoende bewegen. Doe dit dan zelf ook. En dan mag je beste een keer snoepen, ook waar de kinderen bij zijn. 

Zo krijgen mijn kinderen niet iedere dag een snoepje of koekje na schooltijd en zullen ze mij niet snel zien snoepen. Ik wil mijn kinderen meegeven dat snoepen best mag, maar dat dit voor de speciale gelegenheden is. Zo hebben we extra veel plezier als we samen een taart of koekjes bakken en mag daar dan extra van gesnoept worden. En verjaardagen en feestjes zijn een extra groot feest. 

Dromen en ambities

Dit is een klein voorbeeld, maar het gaat verder. Ik wil mijn kinderen meegeven dat het leven niet altijd makkelijk is, maar dat je alles kunt bereiken wat je wilt. Ik wil graag creativiteit stimuleren, ik wil dat ze niet te snel opgeven en ik wil ze stimuleren om hun dromen achterna te gaan. 

Dit kan ik niet bereiken door zelf stil te blijven staan of door wat ze moeilijk vinden maar voor ze te doen. Ik moet het goede voorbeeld geven. Ik kies ervoor om de uitdagingen voor mezelf ook niet de weg uit te gaan. Ik laat zien dat ik graag iets nieuws leer en dat bij mij ook niet alles in een keer lukt. Falen hoort immers bij het leerproces. Ik stel doelen voor mezelf, omdat ik ook ambities heb die ik wil behalen. 

Ben een inspirerend voorbeeld

Mijn 2 jarige geeft het perfecte voorbeeld. Alles wat ik doe, wil hij na doen. Alles wat ik zeg, zegt hij na. En niet alleen van mij, ook van zijn broer, de juf van de kinderopvang en opa en oma zie ik heel veel terug in zijn gedrag. Hij bouwt graag met de lego, net als zijn broer. Hij moppert als iets niet goed gaat, zoals de juf van de kinderopvang. En hij ruimt graag op zoals zijn ouders dat doen. Hij zit vol ambities want ondertussen oefent hij alles wat wij doen, want hij wil alles kunnen wat wij kunnen. Zelf aankleden, zelf tandenpoetsen, zelf eten en zelf lopen of fietsen. Maar ook zelf sporten, want dat doen papa en mama ook. Of de bomen klimmen, zoals zijn grote broer. 

Hoe klein ze zijn, ze zijn heel beïnvloedbaar. Alles wat jij doet of zegt nemen ze in zich op. Het vormt ze langzaam tot een persoonlijkheid. Laat jouw waarden en normen daarom de leidraad zijn voor wat jij doet, zodat je kinderen dit over kunnen nemen. 

Kleine doelen op weg naar een groter doel

Dit gaat niet altijd om grote doelen. Laten we vooral klein beginnen. Zo is mijn oudste nu aan het leren om zijn veters te strikken. We besteden hier dagelijks 2 min aan. Om iets te leren of om ergens een gewoonte van te maken, heb je immers veel herhaling nodig. Iedere dag komt hij een klein stukje verder en dit motiveert hem om het de dag erna nog eens te proberen. 

Dit kun jezelf ook toepassen. Want nu je een kind hebt, is er minder tijd om grote stappen te maken of om aan jezelf te werken. Maar dit hoeft helemaal niet te betekenen dat jij je doelen aan de kant hoeft te schuiven, om voor je kind te kunnen zorgen. 

Het tegendeel is waar! Werken aan jouw ambities en jouw gezondheid geeft je juist de energie die je nodig hebt om het ouderschap aan te kunnen. Geniet van iedere kleine stap die je neemt.

Jouw behoeftes

Het waarmaken van jouw ambities start met het bewust worden van jouw fundamentele behoeftes. Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten? Wil jij vooral vrijheid ervaren of is de verbinding met je gezin veel belangrijker? Wil jij je verder ontwikkelen in je werk of heb jij meer behoefte aan controle en zekerheid? 

Vanuit jouw behoefte kun je kijken wat jij nodig hebt om dit te bereiken. Ik heb bijvoorbeeld heel veel behoefte aan groei en ontwikkeling. Dit haal ik uit mijn werk en uit mijn sport. Hoe mooi is het om iedere keer een beetje beter te zijn, dan dat je de keer ervoor was. Sneller rennen, meer gewicht liften of een workout sneller afronden. Dit geeft mij heel veel energie, welke ik meeneem naar het moederschap. Het geeft mij de ruimte om alle aandacht aan de kinderen te geven als we samen zijn. 

Wil je meer weten over de fundamentele behoeftes? Lees dan dit artikel: Mama met ambities

Zorg dat jij jouw leven leeft

Het is helemaal niet nodig om jouw leven niet te leven, omdat je kinderen hebt. Sommige ambities komen op een lager pitje te staan. Het zal langer duren voordat je doelen behaald, je hebt immers minder tijd. Laat dit vooral niet jouw excuus zijn om het niet te doen. Je krijgt er namelijk zoveel meer voor terug. Het geeft je meer energie, je zit lekkerder in je vel, je krijgt de ruimte om je kinderen echt aandacht te geven als jullie samen zijn en je leert je kinderen om door te zetten en hun eigen dromen waar te maken. 

Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een gratis coachingsessie. Dan kijken we samen welke stappen jij kunt nemen naar meer balans tussen je werk, je gezin en jezelf.
Vorige
Vorige

Wat is de GBS bacterie

Volgende
Volgende

Hoe ervaart een kraamvrouw de overgang naar het moederschap