Hoe ervaart een kraamvrouw de overgang naar het moederschap

De bevalling markeert de overgang van vrouw naar moeder, de start van de kraamtijd. Het is de grootste verandering in het leven van een vrouw. Ik was heel benieuwd hoe vrouwen deze overgang beleven. Ik ben op onderzoek uitgegaan. En waar kan ik dat beter doen dan bij de kraamverzorgenden. Zij hebben van dichtbij de eerste momenten van het moederschap, de kraamweek, heel vaak mogen zien. Zij ondersteunen een nieuwe moeder in de eerste dagen van het moederschap, de kraamweken. Lees mee wat ik hiervan heb geleerd. 

Voorbereiding op het moederschap

Vrouwen worden begeleid tijdens de zwangerschap, bereiden zich voor op de bevalling en in de kraamweek is daar de kraamverzorgende voor de ondersteuning en begeleiding. Maar wat daarna, hoe gaan de rest van de kraamweken? Hier zijn veel moeders (en vaders) niet op voorbereid. 

Vooral de impact van de bevalling op het lichaam en het mentale impact van het moeder worden valt veel vrouwen zwaar. 

Zelfvertrouwen moederschap

Moeders verliezen tijd voor zichzelf en vertrouwen in zichzelf. Het moederschap is zo nieuw dat moeders het niet aandurven om het op een eigen manier aan te pakken. 

Kraamvrouwen zijn het meest onzeker over het geven van borstvoeding en of ze wel een goede moeder zullen zijn. Deze onzekerheid in combinatie met slaapgebrek en een wisselende hormoonhuishouding, zorgt in veel gevallen voor kraamtranen tussen dag 3 en 5 na de geboorte van hun kindje. 

'Wees een goede moeder en maak je onmisbaar voor het gezin. Zo word je gelukkig, verdien je respect en word je geaccepteerd.'

Martha Kaan

Goede moeder

Een goede moeder wordt vaak gezien als een moeder die haar kinderen en gezin op nummer 1 zet. Zie ook de uitspraak hierboven. Dit zorgt juist voor onzekerheid. 

Moeders willen graag aan de buitenwereld laten zien dat alles perfect is, net zoals de perfecte beelden die we op social media krijgen voorgeschoteld. 

De werkelijkheid is vaak anders. Het moederschap is zwaar, moeilijker en minder mooi. Vaak laten nieuwe moeders het niet zien, maar worstelen zij hier wel mee. Sociale steun is in deze periode het belangrijkste. Steun van de partner, familie en vrienden, maar ook van de kraamverzorgende helpt haar in de kraamperiode

Kraamverzorgster

Een mooie taak voor de kraamverzorgenden. Want zeg nou zelf, zij zijn zoveel meer dan iemand die je leert zorgen voor je kindje en je huishouden enkele dagen overneemt.

Loslaten van de controle en overgeven aan het moederschap wordt door de kraamverzorgende zelf genoemd als het belangrijkste wat zij een vrouw willen meegeven.

‘De beste moeder is toch echt de moeder die zichzelf goed voelt bij de eigen aanpak, die een mooie balans kan vinden tussen de zorgtaken, werken en de eigen behoeftes.‘

Ze willen vrouwen leren vertrouwen op hun gevoel, zodat ze de mening van anderen kunnen loslaten en kunnen inspelen op de behoeftes van hun kindje. Ze leren een vrouw om te zorgen voor zichzelf, zodat ze voldoende energie heeft om voor haar kindje te zorgen. En ze laten je inzien dat goed ook echt goed genoeg is, als moeder hoef je niet perfect te zijn. Wat je doet is goed, doe je best en doe dat met liefde!

Een mooie uitspraak om mee af te sluiten. Deze blog krijgt een vervolg. Ik ben namelijk heel benieuwd hoe een kraamverzorgende dit aanpakt. Ik ga mijn onderzoek vervolgen met een serie interviews om dit verder uit te diepen. Voor nu wil ik alle 154 kraamverzorgenden bedanken voor hun deelname. Hieronder vind je een overzicht van de deelnemende kraamzorgorganisaties en bureaus. 


Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s.

Of bereid je voor op het moederschap met de gratis 5-daagse training: Warm-up for Momlife.

Vorige
Vorige

Het niet geleefde leven van ouders

Volgende
Volgende

5 tips voor het moederschap tijdens de Corona Lockdown