Wanneer stop ik met het geven van borstvoeding

Borstvoeding het vloeibare goud voor je kindje. Het beste van het beste wat jij je kindje te bieden hebt. Alle vrouwen kunnen borstvoeding geven, op een heel klein groepje na dat geen melk kan aanmaken. In theorie heb je ook altijd voldoende voeding voor je kindje. 

Toch klinkt borstvoeding geven vaak veel romantischer dan dat het in werkelijkheid is. Bij sommige vrouwen gaat het inderdaad als vanzelf, terwijl het voor de ander ware topsport is om überhaupt de melkproductie op gang te krijgen. Altijd gaat er een moment komen dat je gaat stoppen. Het percentage vrouwen in Nederland dat na 2 jaar nog borstvoeding geeft is echt heel laag. Maar wanneer stop je met het geven van borstvoeding?

Even ervan uitgaande dat je wel wilt starten, want sommige vrouwen proberen het niet eens. Eerder ervaringen, het onbekende of al dat gedoe aan je lijf kan je tegenhouden om het niet te doen. En dat is je goedrecht! Kunstvoeding in Nederland is ook helemaal niet verkeerd. Voldoende voedingsstoffen, een stukje gemak, alleen geen goede bacteriën om het immuunsysteem een boost te geven. Er zijn genoeg kinderen, gezond groot geworden zonder borstvoeding.

Adviezen WHO

Toch ben ik een groot voorstander om het in ieder geval te proberen. Dit past ook binnen de voedingsadviezen. 

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om de eerste 6 maanden volledig borstvoeding te geven. Daarna gaat je kindje langzaam vaste voeding eten en zal het minder vaak drinken. Het advies is om door te gaan tot je kindje 2 jaar oud is.  

2 jaar lijkt heel lang. Toch blijven vrouwen die de eerste 9 maanden volhouden, vaak veel langer voeden. Je kindje drinkt dan nog maar een paar keer per dag en het is een gewoonte geworden. Zolang je kindje nog wil, is het ook goed vol te houden. De eerste maanden zijn echter het zwaarste. 

Geef je grenzen aan

Blijf binnen je grenzen, ga niet koste wat het kost door. Borstvoeding geven kost energie, je moet investeren, maar het geeft je ook veel terug. Zo krijg jij er heerlijke knuffel momentjes voor terug, kun je lekker bonden met je kindje en heb jij altijd en overal voldoende voeding bij de hand. 

Aan de andere kant is het lastiger om gescheiden van je kindje te zijn. Kolven werkt niet altijd goed zonder je kindje in de buurt, niet alle kindjes willen uit een flesje drinken en met volle borsten op pad gaan is geen pretje. 

Het is daarom goed om op tijd te stoppen met borstvoeding. Zolang je met verlof bent, heb je vaak alle tijd en energie voor je kindje, zeker bij de eerste. Je kunt de tijd nemen voor het voeden en zelf extra rusten als dit nodig is. Zodra jij gaat werken en je kindje naar de kinderopvang gaat, wordt het een ander verhaal. Natuurlijk heb je recht op tijd en ruimte om te kolven op je werk en zijn ze ervaren in het opwarmen en geven van moedermelk bij de opvang. Toch gaat je werk steeds meer van je energie en aandacht opeisen. Je loopt hierbij het risico dat je melkproductie terugloopt of dat jij te weinig energie overhoudt. 

Ik raad het zeker niet af om te stoppen met borstvoeding, zodra je gaat werken. Er zijn nog veel meer opties. Zo heb ik zelf het aantal borstvoedingen afgebouwd en vervangen met kunstvoeding, zodra ik ging werken. In de ochtend en avond kreeg mijn zoontje nog wel borstvoeding, de rest van de dag kunstvoeding. Dit heb ik nog enkele maanden vol gehouden. 

Heb jij vragen over borstvoeding? Neem dan contact op mijn een lactatiekundige!

Wanneer stoppen met borstvoeding

Voor mij was het duidelijk dat ik moest stoppen, toen mijn zoontje zijn interesse in borstvoeding begon te verliezen. Het is natuurlijk harder werken dan uit een fles drinken en als je snel bent afgeleid door de prikkels om je heen of liever wil spelen, dan ben je snel klaar met borstvoeding. Het werd steeds meer een strijd om hem voldoende te laten drinken, zodat hij zonder honger kon gaan slapen. Voor mij het teken dat het klaar was. Ik heb de laatste voedingen langzaam afgebouwd, door te kolven. Dit gaf mij veel meer rust. Ik kon namelijk zelf bepalen wanneer ik kolfde en mijn zoontje dronk veel beter uit de fles.

Niets moet!

Ik vind borstvoeding top, maar het moet niet! Zolang je kindje goed drinkt, jij voldoende energie hebt en het past met alle andere verantwoordelijkheden in je leven, dan werkt het. Maar jij moet er niet aan onderdoor gaan, omdat je het zo graag wilt. Hier word jezelf niet gelukkig van en je kindje ook niet. Dat is de strijd niet waard! 

Kunstvoeding heeft ook zo zijn voordelen hoor. Mijn kindjes gingen ineens doorslapen. Moedermelk is lichter verteerbaar, waardoor je kindje eerder wakker worden voor een voeding in de nacht. Moedermelk geef je onbeperkt en vaker in kleinere hoeveelheden. Bij kunstvoeding weet je precies wat je kindje binnenkrijgt en heb je richtlijnen per leeftijd. Hierdoor kun je het ritme van je kindje veel meer sturen, lekker praktisch als jij vaker op pad wilt. 

Stoppen met borstvoeding

Stoppen met borstvoeding gaat overigens niet vanzelf. De meeste vrouwen hebben minstens een maand nodig om de voedingen af te bouwen en te stoppen met het produceren van melk. Dit is wel afhankelijk van het aantal voedingen dat je geeft op het moment dat je besluit te stoppen. 

Het advies is om 1 voeding per week te minderen. Zo krijgt je lichaam de tijd om een nieuwe balans te vinden tussen de vraag en het aanbod van de melk. Soms duurt het wat langer of kan het sneller. Mijn graadmeter was het gevoel van mijn borsten. Zodra ik geen stuwing of harde plekken meer had als het tijd was voor de volgende voeding, dan had ik de mogelijkheid om een nieuwe voeding eraf te halen. Harde plekken en stuwing kunnen de oorzaak van een borstontsteking zijn en dit wil je echt niet! Pijn, koorts, antibiotica, masseren en warmte kompressen. Heel veel gedoe en ongemak, wat vaak te voorkomen is door de tijd te nemen gedurende het afbouwen van de voedingen. 

Volg je gevoel bij het maken van keuzes. Ook als het om borstvoeding gaat. De zogenaamde ‘borstvoedingsmaffia’ zullen je altijd adviseren om door te gaan. Maar waarom? Jij en je kindje moeten jullie er fijn bij voelen. 

Mocht je graag borstvoeding willen geven, maar lukt het niet zo goed? Vraag om raad! Een lactatiekundige kan je helpen. Zij is speciaal opgeleid om vrouwen en baby’s te helpen met voeden. Zeker in de eerste weken kan dit handig en soms noodzakelijk zijn. Voeden moet je echt leren en je kindje ook. Zie het niet als teleurstelling of falen om hulp te vragen. Ik heb dit bij mijn eerste kindje ook nodig gehad. Ik had nooit borstvoeding kunnen geven zonder de lactatiekundige. Bij mijn 2e kindje heb ik hier de vruchten van geplukt en ging het voeden meteen stukken makkelijker. Alles is te leren, als jij het maar aandacht geeft!

Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s
Vorige
Vorige

Waar let ik op bij de keuze voor een kinderopvang

Volgende
Volgende

Hoe vertel ik mijn werkgever dat ik zwanger ben