Hoe vind ik de ideale balans tussen mijn gevoel en verwachtingen

Hoe verwacht jij dat het moederschap eruit gaat zien? Waarop zijn deze verwachtingen gebaseerd? En hoe ga jij het moederschap aanpakken?

Het ideaalbeeld van het moederschap is vaak anders dan de werkelijkheid. Het moederschap bestaat uit heel veel mooie momenten. Dit zit vaak in de kleine dingen, waar je bewust tijd en ruimte voor moet maken. De rest van de tijd is het vooral hard werken en heel veel geduld hebben. 

Je gevoel en je behoeftes kunnen hierbij ook nog eens botsen met de verwachtingen die je vooraf had. En met de verwachtingen die andere van je hebben. Lastig! 

Ik deel mijn 6 beste tips om de juiste balans te bewaren. Zodat jij je goed blijft voelen en de wrijving met verwachtingen van jezelf en van anderen beperkt blijft. 

1. Verdiep je in het moederschap. 

Luister en lees echte verhalen. Niet alleen de rooskleurige verhalen op bijvoorbeeld social media. Praat met ervaren mama’s. Mama’s die wel het achterste van hun tong durven te laten zien. 

Zo krijg jij een eerlijk beeld over hoe het is om mama te zijn. Dit helpt om realistische verwachtingen te hebben.Verwachtingen die veel minder zullen botsen met jouw gevoel. 

2. Leer je gevoel kennen en herkennen

Heb jij geleerd naar je gevoel te luisteren? Kun jij je gevoel herkennen? Nu is de ideale tijd om hiermee aan de slag te gaan. Je gevoel negeren is er niet meer bij in het moederschap. Je zult keuzes moeten leren maken. Hiervoor heb je kennis nodig, maar je gevoel volgen is in het moederschap minstens zo belangrijk. 

Oefen daarom met het echt voelen van je emoties. Neem hier de tijd voor door bijvoorbeeld te mediteren of mindfulness oefeningen te doen. 

3. Spreek je verwachtingen uit

Je verwachtingen botsen het meeste met de verwachtingen van anderen, omdat je van elkaar niet weet wat de ander verwacht. Spreek daarom vooraf je verwachtingen uit. 

Heb je een etentje bij je ouders, geef vooraf aan hoe laat je wilt eten en hoe laat je naar huis wilt. Niets is zo vervelend om aan tafel te zitten met kinderen die te hongerig en vermoeid zijn om nog te eten. Alleen maar omdat je moeder gewend is een uurtje later te eten dan jij met je kids. Weg is alle gezelligheid. Zonde! Een simpele afspraak vooraf kan zorgen dat de avond een stuk soepeler verloopt.

Hetzelfde geldt voor verwachtingen rondom een kraambezoek, een speelafspraakje of een familiedag. De komst van je kindje heeft je leven op z’n kop gezet. En daarbij vooral het ritme van je dag. Te veel afwijken van jullie ‘normaal’ is erg lastig voor je kindje. Probeer hier duidelijk over te zijn naar anderen. Dit voorkomt een heleboel gedoe. 

4. Zorg goed voor jezelf

Het moederschap is zwaar. Alle verantwoordelijkheden rondom je kindje komen bij je andere verantwoordelijkheden, zoals je werk en je huishouden. En je had het waarschijnlijk al druk zonder deze nieuwe verantwoordelijkheden. 

Wil jij voldoende energie hebben om goed voor je kindje te zorgen en om een leuke mama te zijn? Dan moet je goed voor jezelf zorgen. Eet gezond, beweeg voldoende en ontspan (en slaap). Maak hier tijd voor. Tijd voor jezelf is een voorwaarde om het vol te houden. Zeker de eerste jaren, waarin je kindje geheel afhankelijk is van jou (en je partner). 

Leer keuzes maken. Gebruik hiervoor je gevoel. Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten? Een avondje op pad met je vriendinnen? Of een rondje hardlopen door het bos? Of juist een salade eten in plaats van een pizza? Of een avondje vroeg je bed in?

5. Mama Me-time

Neem iedere dag een beetje tijd voor jezelf. Wat je doet, maakt niet uit. Al is het maar voor 10 min en een keer in de week een langere tijd. Het geeft je de mogelijkheid om weer even op te laden en de energie te vinden om een leuke moeder te blijven.

Zorg dat je echt alleen bent. Geen baby in bed waar jij verantwoordelijk voor bent. Je blijft dan toch alert voor ieder geluidje. Ga iets doen waar jij op dat moment behoefte aan hebt, plezier aan beleefd en met meer energie van terug gaat komen. Al is het maar even genieten van de stilte om je heen. Maar het kan ook een wandeling zijn, je favoriete serie kijken, even naar de sportschool of met je ogen dicht in het zonnetje zitten. Geniet bewust van deze momenten, het is je ideale energieboost voor de rest van de dag of week. 

6. Beleef mooie momenten met aandacht

Beleef de mooie momenten met aandacht en geniet! Voor ieder negatief gevoel, heb je minstens 2 of 3 positieve momenten nodig om je beter te voelen. Vaak stappen we snel over mooie momenten heen, maar blijven we wel hangen in de negativiteit. Leef in het moment en zie de schoonheid in de kleine dingen. Een opmerking van je kind, een eerste lachje, de zonnestralen in je gezicht of de lekkere geur van vers brood. Deze kleine momenten kleuren je dag positief en laten je de struggles van de dag vergeten. 

Onder de verwachtingen van anderen ga je nooit helemaal uitkomen. Het is aan jou om een balans te vinden waarbij jij je goed voelt. Soms moet je geven en nemen, soms kies je beter voor jezelf. Leren ‘nee’ zeggen is hier onderdeel van. Neem de tijd om te bepalen wat de gevolgen van een beslissing zijn en hoe dit past in jouw waarden en normen. Soms moet je mee met de ander, soms moet je nee zeggen. Laat je gevoel leiden door je waarden en normen, zo leer je je grenzen te bewaken. 

Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s
Vorige
Vorige

De kraamweek: genieten, rust en herstel

Volgende
Volgende

Stephanie: Ik heb mijn bevalling gefilmd