Geke: De koekjes zijn altijd lekkerder bij de moeders van Instagram

Al jong wist ik dat ik moeder wilde worden. Ik kon me zo goed inbeelden hoe het zou zijn als ik kinderen zou hebben. We zouden de hele dag samen boekjes lezen en koekjes bakken. Er zou veel geknuffeld en gelachen worden en ik zou als moeder door en door gelukkig zijn. Het grappige is dat ik vaak op Instagram deze droom zie uitkomen, bij anderen wel te verstaan. Daar zie ik lachende moeders in de keuken met hun kindertjes met schattige schortjes koekjes bakken. Maar waar blijft mijn droom die uitkomt?

De realiteit

Natuurlijk kon ik ergens ook wel bedenken dat de realiteit met kinderen wel anders zou zijn dan in mijn tienerdromen. Toen bedacht ik me ook wel dat het leven met kinderen niet perfect zou zijn. Maar nu ik kinderen heb is het verschil tussen mijn droom en de realiteit wel erg groot. Misschien herken je dat wel. 

Moeders op Instagram

Maar wat mij nu verbaast is dat ik eigenlijk op Instagram de plaatsjes vind die ik voor ogen had in mijn tienerjaren. Zo mooi, zo lief, zo gelukkig allemaal. Die moeders kunnen wel koekjes bakken met hun kinderen zonder dat ze kriebelig worden van het geknoei, of zonder dat de kinderen ruzie maken over wie de boter in de kom mag doen. Die moeders kunnen wel boekjes lezen met hun peuters zonder dat die de bladzijde probeert te verscheuren of gaat springen op de bank. Hoe doen die moeders dat toch? Nou ik kan je vertellen: niet. Natuurlijk is het logisch dat je de mooie foto’s op je pagina zet. Die mooie plaatjes wil je delen, gewoon omdat ze mooi zijn. Maar niet alles wat je ziet is echt. 

Moeder zijn op je eigen manier

Ik denk dat elke moeder wel een soort ideaalplaatje heeft voordat ze moeder wordt. En bij het krijgen van kinderen lijkt dit plaatje lang niet altijd uit te komen. Je bent misschien een stuk minder geduldig dan dat je had bedacht, of je merkt dat je veel minder tijd hebt om leuke dingen met de kinderen te doen dan dat je had gehoopt. Misschien kom je er achter dat je (net als ik) het spelen met je kinderen eigenlijk helemaal niet zo heel leuk vindt. Soms kan het aanvoelen als falen als je niet de moeder bent die je bedacht had te zijn. Maar weet je? Supermama’s bestaan niet echt, alleen maar in je hoofd. Wat er dan overblijft is dat jij moeder bent van de kinderen waar je superveel van houdt. Je mag op zoek gaan naar die manier van moederen die geschikt is voor jou en jouw situatie. En nog belangrijker: vergeet geen fouten te maken he, daar leer je van.

Koekjes bakken

O ja, en wat dat koekjes bakken betreft. In het kader van ‘als het niet gaat zoals het moet dan moet het zoals het gaat’ heb ik een nieuwe manier. In plaats van dat ik met alle drie mijn kinderen samen koekjes ga bakken laat ik de kinderen één voor één in de keuken komen voor het maken van hun koekjes. Op die manier is het voor mij te overzien zonder ruzie en zijn er niet teveel personen in de keuken. Daarbij heb ik dan nog tijd om leuke foto’s te maken voor in hun fotoalbum en voor Insta.

Deze gastblog is geschreven door Geke Douw, eigenaar van de mamablogsite Niet volgens boekje. Deze blogsite gaat over het ouderschap op je eigen manier, vol met verhalen en tips over het ouderschap, regelmatig met een dikke knipoog. Neem ook gerust een kijkje haar Facebook en Instagram.
Vorige
Vorige

Mayke: Mijn peuter eet niet, wat nu?

Volgende
Volgende

Haptonomie tijdens de zwangerschap