9x krijg meer voor elkaar door meer wilskracht

Wilskracht, is de kracht die jij nodig hebt om te doen wat jij graag wilt doen. Wilskracht heb je nodig om in actie te komen. Zonder wilskracht kom je je bed niet uit in de ochtend of blijf je maar door Facebook scrollen, zonder het echt in je op te nemen. 

Soms is het heel fijn om even niets te doen. Op de bank te ploffen en voor je uit te staren, met of zonder tv aan. Ook als je todo-lijst nog oneindig lang is. Dit is overigens helemaal niet erg, want wilskracht is niet oneindig. Zonder rust en voeding kan het niet herstellen en raakt het op. 

Tijdens je zwangerschap wordt er veel gevraagd van je wilskracht. Vermoeidheid, misselijkheid en andere kwaaltjes, zorgen dat alles wat je wilt doen meer vraagt van jouw wilskracht. Een mooi moment om bewust met je wilskracht aan de slag te gaan. Want als je iets kunt gebruiken in het moederschap dan is het wel heel veel wilskracht!

Mama met wilskracht

Het moederschap is zwaar. Je wilskracht wordt nogal eens op de proef gesteld. Een kind dat niet wil eten, een kind dat voor de 100ste keer vraagt om een snoepje, een baby die maar niet stopt met huilen. Het vraagt allemaal je aandacht, het vraagt allemaal om een mama die rustig en behulpzaam blijft. Vooral dat laatste vraagt heel veel van je wilskracht. Vaak heb je ook nog een waslijst aan huishoudelijke klusjes en je werk waar je met aandacht en wilskracht mee aan de slag moet. Het is niet gek dat je opgebrand raakt, chagrijnig wordt en geen energie meer hebt om in actie te komen. Je wilskracht is op! 

Doelen bereiken

Wilskracht heb je nodig om je doelen te bereiken, kleine en grote doelen. Een goede moeder zijn voor je kind, je werk op tijd af hebben, je huishouden op orde hebben of goed zorgen voor jezelf. Het kost allemaal wilskracht, hoe klein een activiteit of doel ook is. 

Je wil moet sterk genoeg zijn, om in actie te komen. Is de drempel heel groot, dan kost het veel wilskracht en raakt je wilskracht gedurende de dag op. 

Neem bijvoorbeeld je voornemen om niet te snoepen, terwijl je een kast vol koekjes en snoepjes hebt. Iedere keer dat jij voorbij deze kast loopt, heb je wilskracht nodig om niets te pakken. Aan het einde van de dag raakt je wilskracht op en pak je toch een koekje. Nu is het hek van de dam en de koektrommel is leeg voordat jij het door hebt. Na afloop voel jij je schuldig, het is weer niet gelukt. Je motivatie daalt en het wordt steeds moeilijker om dit voornemen vol te houden. 

Herkenbaar? In dit voorbeeld was de drempel te groot. Een kleiner doel of een kleinere stap kan beter werken. Een kast vol snoep en koek vraagt veel wilskracht. Niet snoepen, zonder koek en snoep in huis is veel makkelijker. Het vraagt om veel minder wilskracht om niet te snoepen, dan wel te snoepen. Je moet immers eerst naar de winkel om te kunnen snoepen. 

Train je wilskracht

Wilskracht is wel te trainen. Door kleine veranderingen aan te brengen in je dagelijkse bezigheden, blijf je deze met aandacht doen en zie je dat je de kracht hebt om iets te veranderen. 

Even terug naar het voorbeeld van het niet willen snoepen. Kijk eens naar de momenten dat je snoept. Hoe vaak en hoeveel snoep je? Wat is de aanleiding om te gaan snoepen? Snoep je 1x per dag? Dan is dit makkelijker om te stoppen, dan dat jij 3x per dag snoept. 

Neem je een koekje omdat dit hoort bij een kopje koffie? Dan is dit makkelijker te veranderen, dan dat jij snoept omdat je iedere keer langs de snoeppot op je werk loopt. Of je moet je collega’s kunnen overtuigen om de snoeppot te vervangen voor een schaal vol fruit. 

Hoe train je wilskracht?

Door wilskracht te trainen, bouw je extra wilskracht op. Dit helpt je om nog meer doelen te bereiken. Het geeft je de energie om door te blijven gaan. Het geeft je de kracht om ‘nee’ te blijven zeggen tegen een kind dat blijft zeuren om een snoepje, het geeft je de kracht om keer op keer je baby te troosten als het blijft huilen en het laat je doorzetten om je kind toch groente te laten eten als het weer eens weigert. 

Mijn 9 tips om je wilskracht te trainen

  1. Beperk je doelen: hoe meer doelen, hoe meer wilskracht. Kies een belangrijk doel en richt je eerst alleen hier op. 

  2. Kleine stappen: grote veranderingen vragen veel wilskracht, kleine veranderingen hebben minder wilskracht nodig. Met veel kleine, makkelijke stapjes kun je ook een grote verandering bereiken. 

  3. Omarm routine, minimaliseer keuzes: hoe meer keuzes op een dag, hoe meer wilskracht je nodig hebt. Hoe meer routines/ gewoontes je hebt waarover je niet na hoeft te denken, hoe meer wilskracht je overhoud voor het behalen van je doelen. 

  4. Formuleer doelen/ gedrag positief: ik ga niet snoepen, zorgt ervoor dat je het makkelijker volhoudt dan dat je zegt ik mag niet snoepen. 

  5. Niet denken, maar doen: het nadenken over een taak kost al veel wilskracht en daarmee energie, door de taak ook snel uit te voeren bespaar je deze wilskracht en energie en kun je die ergens anders inzetten. 

  6. Deel je doelen: door je doelen te delen, krijg je succeswensen en complimenten. Hier krijg je meer energie en wilskracht van. 

  7. Besef van controle: als je beseft dat jij controle hebt over je gedrag, je keuzes en de uitkomst van deze twee, heb je een beter beeld van wat er gaat gebeuren. Dit gebrek aan onzekerheden, zorgt dat je meer wilskracht hebt om de activiteit te gaan doen. 

  8. Gebruik je luie ik: zorg dat slechte gewoontes meer moeite kosten en goede gewoontes minder. Gebruik hiervoor de 20 sec regel. Kost het 20 sec extra om een slechte gewoonte uit te voeren. Kost het bijvoorbeeld meer moeite om een koekje uit de koektrommel te halen, dan een appel uit de fruitschaal te pakken, dan pak je sneller de appel. 

  9. Visualiseer gevaar: maak de uitkomst van een slechte gewoonte visueel voor jezelf. Door hierover na te denken en het resultaat voor je te zien, ga je minder snel door met de slechte gewoonte. Dit werkt overigens ook met goede gewoontes. Door in je visualisatie ook de juiste keuze/ reactie te zien bij een slechte gewoonte, maak je in het echte leven ook sneller de juiste keuze. Door het weigeren van een taartje op een verjaardag vooraf te visualiseren, is het makkelijker om ook echt nee te zeggen als je op het feestje bent. 

Meer energie voor meer wilskracht

Het bereiken van doelen kost je wilskracht en energie. Energie kun je opbouwen door goed voor jezelf te zorgen. Maak hier een gewoonte van, zodat zorgen voor jezelf geen wilskracht kost maar echt energie gaat opleveren. Beweeg voldoende, eet gezond en neem op tijd rust.

Zo kun je heel veel energie krijgen van sporten en bewegen. Maar als de drempel voor jou hoog is om überhaupt je sportschoenen aan te trekken, dan kost dit meer wilskracht dan dat het je energie oplevert. Wil je van meer bewegen een gewoonte maken, start dan niet met een abonnement bij de sportschool. Trek gewoon eens je sportschoenen aan en loop een rondje door het huis. Klaar! 

De volgende dag trek je weer je sportschoenen aan en wandel je een blokje rond in de wijk. Na 5 min ben je weer thuis. Iedere dag maak je het rondje een klein beetje groter. Deze opbouw kost je weinig wilskracht en geeft je wel veel energie. Je krijgt zelfs al energie van het aantrekken van je schoenen. Je mag immers trots zijn dat jij dit doel hebt behaald. Je raakt gemotiveerd om door te gaan. Hiermee bouw je meteen ook meer wilskracht op! 

Iedere dag wandel je een stukje verder of sneller. Uiteindelijk ben jij klaar om te gaan hardlopen in plaats van wandelen of heb je voldoende wilskracht opgebouwd om naar de sportschool te gaan. Doe ook dit in kleine stapjes, zodat je niet al je wilskracht opgebruikt. 

Wilskracht is dus niet oneindig, maar wel te trainen! Neem kleine stapjes op weg naar je doelen, zorg goed voor jezelf voor meer energie en neem op tijd rust. Het behalen van je doelen was nog nooit zo makkelijk!

Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s
Vorige
Vorige

Zwangerschap en sporten: hoe pak je dit aan?

Volgende
Volgende

Hoe kun je leren om vaker ‘nee’ te zeggen zonder schuldgevoel