Haptonomie tijdens de zwangerschap
Zwangerschapscursussen zijn er in overvloed. Zwangerschapshaptonomie is een van de velen, vaak minder bekende, cursussen. Haptonomie leert je om te verbinding te maken met je kindje en om te vertrouwen op je lichaam. Het is een bewezen effectieve manier om met bevallingsangst om te gaan. Een mooie manier om je optimaal voor te bereiden op de komst van je kindje.
Wat is haptonomie
Haptonomie komt van de hapsis en nomos, wat gevoel en norm betekent. Haptonomie is een manier om in contact te komen met je gevoel en je diepere zelf.
Door middel van gesprekken, aanraking en bewegingsoefening wordt er geprobeerd de volgende vraag te beantwoorden: ‘Wat leeft er in je lichaam en wat betekent dit voor jou?’.
Zo kom jij uit je hoofd en leer je meer vertrouwen op je lichaam.
Haptonomie kan helpen bij emotionele klachten en bij lichamelijke klachten. Er zijn onderzoeken die bewijzen dat kankerpatienten voordelen hebben tijdens de periode van chemotherapie. Ook zwangerschapshaptonomie lijkt effectief voor het verminderen van bevallingsangsten.
Haptonomie is een alternatieve geneeswijze welke verder ingezet wordt voor: depressie, onverwerkte ervaringen, stress, hyperventilatie, rugpijn, buikpijn en hoofdpijn.
Zwangerschapshaptonomie
Haptonomie tijdens de zwangerschap wordt ingezet om bevallingsangsten te verminderen en om contact te maken met het ongeboren kindje. Het is een ideale manier om je samen met je partner voor te bereiden op de komst van je kindje. Zwangerschapshaptonomie doe je dan ook samen met je partner. Heel belangrijk, want samen sta je sterker dan alleen.
Binnen de zwangerschapshaptonomie kun je kiezen voor losse sessies of een heel traject. Bij een heel traject komen 3 onderwerpen aanbod:
1. Contact met je kindje: Je kindje voelt al tijdens de zwangerschap. Door je hand op de buik te leggen krijg je de mogelijkheid om elkaar te leren kennen. Voor de vader een manier om de zwangerschap nog echter te maken, een mooie manier om je bewuster te worden van het vaderschap. Voor mama een mooie manier om bewust bezig te zijn met de signalen van haar kindje en haar lijf. Het maakt je vertrouwd met je lichaam. Je wordt gevoeliger voor de signalen van je lichaam, dit geeft je vertrouwen en kracht voor het natuurlijke proces van de geboorte.
Het geeft je de gelegenheid om bewuster bezig te zijn met de aanstaande verandering, het gezin dat je samen gaat vormen. Het geeft je de kans om gevoelsmatig al ruimte te maken voor je kindje in je gezin. De overgang naar de nieuwe gezinssamenstelling gaat zo geleidelijker.
2. Voorbereiden op de bevalling: Angst voor de bevalling is vaak een angst voor de pijn van de weeën. Tijdens de haptonomie sessies wordt hier aandacht aan besteed. Jij leert te vertrouwen op je partner, waardoor je je helemaal over kunt geven aan het opvangen van de weeën. Je leert praktisch hoe je de weeën kunt opvangen en leert omgaan met de pijn. Je partner leert hoe hij kan zorgen dat jij je bewust blijft van zijn aanwezigheid en steun, waardoor jij meer kunt ontspannen en je kunt focussen op de bevalling. Aanraking speelt hierbij een grote rol.
3. Na de bevalling kun je haptonomie gebruiken om terug te kijken op de grote veranderingen die de geboorte van je kindje met zich meebrengt. Wat is de plek van jullie kindje in je gezin, wat zijn jullie rollen en hoe kunnen jullie elkaar hierbij ondersteunen. De binding met je kindje is al begonnen tijdens de zwangerschap, maar het is heel goed om hier in je kraamperiode ook aandacht aan te besteden. Je leert dat het aanraken, verzorgen, tillen, dragen, voeden, troosten en spelen met je kindje allemaal waardevolle contactmomenten zijn. Te samen zorgt dit voor een veilige hechting van je kindje.
Haptonomie en je baby
Al tijdens de zwangerschap ontwikkelt je baby de tastzin. Door je hand op je buik te leggen kun je contact maken met je kindje. Je nodigt je kindje uit om naar je toe te komen, als dit goed voelt zal je kindje dit ook doen. Je kindje gaat zich hierdoor veilig en welkom voelen. Het versterkt jullie onderlinge band en creëert een basis voor veilige hechting.
Het mooie is dat niet alleen mama dit kan doen, maar ook papa, broertjes en zusjes. Een mooie manier om het hele gezin bij de zwangerschap te betrekken en aan elkaar te laten wennen.
Een kindje dat zich veilig voelt zal makkelijker contact met zichzelf en anderen maken en rustiger en met vertrouwen naar de buitenwereld kijken.
Haptonomie oefeningen
Haptonomie bestaat uit oefeningen waarin je contact maakt met je kindje. Dit kun jezelf doen, maar je partner kan dit natuurlijk ook doen. Het is een mooie manier om kennis te maken met elkaar. Je kindje gaat je hand herkennen, maar zal ook de hand van papa leren kennen.
De volgende haptonomische oefening kun je zelf doen, gewoon thuis op de bank of in bed.
Ga rustig liggen op je rug
Leg je handen op je buik
Adem rustig in en uit en voel
Voel je de beweging in je buik of komt je kindje naar je toe?
Praat rustig met je kindje
Verplaats je hand op je buik, beweegt je kindje met je mee?
Blijf contact houden en praat rustig tegen je kindje.
Zwangerschapshaptonomie is een mooie manier om je samen met je partner voor te bereiden op de komst van je kindje. Het gaat uit van de behoeftes van je kindje en de signalen van je lichaam. Het helpt je om met vertrouwen op een natuurlijke wijze te bevallen en om je kindje een veilige plek te geven in je gezin.
Wil je ook jouw gevoel en behoeftes leren kennen en inzetten bij het maken van bewuste keuze? Keuzes die je helpen om vol in je energie te zitten en je de ruimte geven om al je ambities waar te maken. Zodat jij alles uit het leven haalt en de beste moeder voor je kindje bent.
Maak daneen afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s