Waarom hechting met je baby zo belangrijk is (en hoe pak je dit aan)?

Tijdens mijn zwangerschap was ik al bewust bezig met de binding met mijn kindje. Ik lag regelmatig op de bank met mijn hand op mijn buik. Ik voelde mijn kindje bewegen onder mijn handen en droomde weg. Ik stelde me mijn baby voor na de geboorte. Hoe ik hem vast hield en hoe ik hem voedde. Ik speelde regelmatig een slaapliedje vlak bij mijn buik en praatte tegen mijn baby. In de hoop dat hij na zijn geboorte de geluiden zou herkennen. 

Hechting baby tijdens je zwangerschap

Een goede binding met je kindje geeft je kindje een veilig gevoel. Het heeft meerdere volwassen nodig die hij kan vertrouwen en waarbij hij zich veilig voelt. Dit geeft hem vertrouwen in zichzelf, vertrouwen dat hij nodig heeft om zich te ontwikkelen naar zijn volledige potentieel. 

Je kunt je voorstellen dat de overgang van jouw veilige buik, naar een omgeving met tal van prikkels heel heftig is. Een vertrouwd geluid zoals jouw stem, hartslag of een slaapliedje helpt je kindje om zich veilig te voelen. 

Bekende stemmen

Al tijdens je zwangerschap kun je hier aandacht aan besteden. Praten tegen het kindje in je buik is een mooi voorbeeld. Het mooie is dat niet alleen jij als mama dat kunt doen, maar ook papa en broertjes en zusjes kunnen praten met de kleine. Een mooie manier om je kindje al te laten wennen aan de drukte in je huishouden. En een mooie manier om het hele gezin bewuster de komst van de kleine spruit mee te laten maken. 

Beweging

Felle lichten, harde geluiden en intense geuren, allemaal vreemde prikkels in de echte wereld. Je kindje is er niet aan gewend. In je buik wordt geluid en licht immers gefilterd en geuren bestaan niet. Je kindje kan overprikkeld raken en onrustig worden van al deze nieuwe indrukken. Gedurende je zwangerschap kun je je baby hier al wel op voorbereiden, door veel in beweging te zijn. Door te sporten raakt je kindje beter gewend aan de prikkels om hem heen, na de geboorte kan je kindje hier dan ook makkelijker mee omgaan. 

Moedergevoel

Het is niet gek om na je bevalling nog geen sterke moedergevoelens te hebben. Het kan dan een hele uitdaging zijn om bewust veel tijd te besteden aan de binding met je baby. Weet dat dit vanzelf wel groeit, net als je kindje moet jij ook wennen. 

Het visualiseren van je kindje als pasgeboren baby helpt je wel om sneller een moedergevoel te ontwikkelen. Beeld je kindje dus tijdens je zwangerschap in als new born baby. Ondanks dat je nooit kunt weten hoe het precies zal zijn, deze situatie komt het dichtste bij de werkelijkheid. De overgang van zwanger zijn naar moeder maak je hiermee kleiner en je merkt dat het moedergevoel eerder aanwezig is. 

Dit is een goed teken. Want met sterke moedergevoelens is het makkelijker om voldoende tijd te besteden aan de binding met je baby. Jij voelt de band en wilt je kindje knuffelen en dragen. 

Hechting baby in de kraamtijd

En dan ben je opeens moeder. De bevalling is voorbij en de kraamtijd is begonnen. Je hebt je baby in je armen gesloten. Heftige emoties en misschien al een beginnend moedergevoel. Je kindje is rustig in je armen, daar voelt hij zich immers veilig. 

Huid op huidcontact is op dit moment super belangrijk. Voor je kindje om zich veilig te voelen en voor jou om je moedergevoel te laten groeien. Het hormoon oxytocine, ook wel het gelukshormoon of knuffelhormoon genoemd, zorgt dat jullie je goed voelen. 

Het gouden uur

Het eerste uur na de geboorte wordt ook wel het gouden uur genoemd. Een uur wat heel belangrijk is voor de binding met je baby. Het liefst heb je je kindje het hele uur op je blote borst liggen. Zo is hij nog steeds dichtbij je en kan het wennen aan de nieuwe omgeving. In dit uur gaat je kindje op zoek naar je tepel, om een eerste poging tot het drinken van melk uit je borst. Een reflex wat bij ieder kindje aanwezig zal zijn. Het is niet erg als er nog geen melk komt, want jouw melkproductie moet meestal nog wel op gang komen. En kies je toch liever voor flesvoeding. Ook dan kun je je kindje prima laten zoeken en laten aanhappen. In je moedermelk zitten immers een heleboel hormonen en antistoffen die je kindje een goede start gaan geven. Bang om met een melkoverschot te zitten als je flesvoeding wilt gaan geven, hoef je echt niet te zijn. Om de borstvoeding echt op gang te helpen is veel meer nodig. Geniet vooral van dit eerste mooie moment met je baby.

Rust en verbinding

In de dagen en weken na de geboorte van je baby wil je bewust de tijd nemen om je kindje te leren kennen en de verbinding aan te gaan met elkaar. Niet alleen mama speelt hierbij een rol. Het is belangrijk dat ook de andere gezinsleden een band opbouwen met je baby. 

De voedingsmomenten zijn hier ideaal voor. Geef je borstvoeding? Neem hier de tijd voor, leer samenwerken met je kindje. Geef je flesvoeding? Dan kan ook papa deze rol regelmatig overnemen. Combineer het geven van een flesje met een knuffelmoment. Kijk goed naar je kindje en maak contact. 

Een voeding kan soms lang duren en op het begin voed je iedere paar uur. Het is niet gek als de verveling soms toeslaat. Probeer wel bewust contact te blijven maken met je baby. Gebruik het moment niet altijd om even op je telefoon te scrollen, een film te kijken of een gesprek met het kraambezoek aan te knopen. Allemaal afleiding voor je baby, waardoor het lastiger is om te drinken. Daarbij hebben baby’s behoefte aan bewuste aandacht, die heb je niet als je met je gedachten ergens anders bent. In de eerste weken is je kindje ook nog aan het leren om te drinken, uit de fles of uit de borst. Door hier bewust aandacht aan te geven, creëer je rust en verbinding waardoor je kindje sneller leert. Het heeft immers het gevoel er niet alleen voor te staan. 

Denk maar eens aan de momenten dat jij nieuwe vaardigheid moest leren. Alleen op je zolderkamertje is het veel lastiger om snel stappen te maken, dan op het moment dat er iemand naast je zit die je helpt, tips geeft en aanmoedigd. Voor een baby is dit niet anders.  

Leer je baby kennen

De tijd die je samen met je baby doorbrengt, kun je gebruiken om je baby beter te leren kennen. Door goed te kijken en open te staan voor de juiste signalen, kun jij steeds sneller gaan zien of je kindje honger, slaap, aandacht of een schone luier nodig heeft. Heel handig, want hoe beter jij kunt inspelen op de behoeftes van je kindje hoe meer hij kan ontspannen. Een ontspanning die zorgt voor meer rust in huis. Uiteindelijk krijg jij zo meer ruimte om je kindje langzaam meer los te laten en tijd voor jezelf te nemen. Tijd om bij te komen van de heftige slapeloze nachten, tijd om jezelf op te laden en tijd om even iemand anders te zijn dan de moeder van je kindje. 

Voorbereiden op het moederschap

De eerste weken na de geboorte zijn heftig. Je wilt er zijn voor je kindje. Maar je hebt ook ruimte nodig om je bevalling te verwerken en te herstellen van je zwangerschap en bevalling. Het moederschap heeft een grote impact op je leven, zeker bij een eerste kindje. Veel aanstaande moeders (en vaders) onderschatten dit. Ze zien wel in dat de bevalling heftig gaat worden en bereiden zich hierop voor. Maar het moederschap, dat doen we wel even. Ze staan er praktisch in. Kleertjes, de kinderkamer en een kinderwagen zijn snel aangeschaft en de kraamverzorgende leert alles over de verzorging van de baby. Maar na 8 dagen sta je er echt alleen voor. Nog vol hormonen en met een lichaam dat nog lang niet herstelt is. Naar je oude patronen en gewoontes kun je niet meer terug. In deze periode kun je wel wat hulp gebruiken in het vinden van een nieuwe balans. Een balans waarin ruimte is voor de behoeftes van je kindje, maar zeker ook voor jouw behoeftes. Zet deze niet opzij, dit gaat je niet gelukkig maken. 

Lees meer over de ervaringen over de kraamtijd van andere vrouwen: Hoe beleefd een kraamvrouw de overgang naar het moederschap?

Wil jij je goed voorbereiden op het moederschap en begeleid worden in het herstel van je bevalling? Bekijk dan de mogelijkheden van het Best New Moms programma.
Vorige
Vorige

Geniet meer van je baby door te vertragen

Volgende
Volgende

Hanneke: Mijn ervaring met de kraamtijd