Hoe herstel je na je bevalling

Zwanger zijn vond ik een feestje, op de laatste loodjes na. De bevalling was heftig, maar ook heel bijzonder. Maar dan, op het herstel na de bevalling had ik me nooit voorbereid. Niemand had mij verteld wat me te wachten stond en hoe ik hiermee om moest gaan. De pijn, het niet kunnen lopen en de onzekerheid over mijn lichaam. Hierin ben ik niet de enige. De fysieke impact van de bevalling wordt door heel veel vrouwen onderschat. Net als de mentale impact van het moederschap. Want die hormonen nemen een loopje met je in de eerste weken/ maanden. Hoe ga je hiervan herstellen?

Fysiek herstellen na je bevalling

Herstellen van je bevalling start met voldoende rust nemen in je kraamweek. Blijf lekker in bed liggen, knuffel met je kindje. Alleen zo komen je bekkenbodem en je buikspieren echt tot rust. En dat hebben ze hard nodig!

Je bekkenbodem en je buikspieren zijn essentieel voor de balans in je bekken. Door je zwangerschap en de bevalling zijn deze spiergroepen helemaal opgerekt. Ook na een keizersnede. Grote kans dat jij je spieren niet eens meer bewust aan kunt spannen.

Na een aantal dagen goed uitgerust te hebben, kun je langzaam gaan proberen om je spieren weer aan te spannen. Doe dit nog steeds liggend op bed. 

Langzaam kun je dit gaan uitbreiden met oefeningen specifiek voor je schuine buikspieren en je balans (bekken). 

Lukt dit nog niet in je kraamweek? Geen probleem. Rust is nog altijd het belangrijkste. Zodra jij er klaar voor bent kun je de oefeningen alsnog oppakken. 

Herstellen kost tijd

Je herstel heeft tijd nodig. 9 maanden op, 9 maanden af, wordt er weleens gezegd. Dit gaat niet zozeer over je lichaamsgewicht, maar wel over de belastbaarheid van je lichaam. Geef je borstvoeding, neem dan nog wat langer de tijd. Door de wisselende hormonen, heeft je lichaam extra tijd nodig voor het herstel. 

De richtlijnen geven aan dat je na 4-6 weken weer kunt sporten. Maar wat wordt hier dan onder sporten verstaan? Hardlopen en springen kun je nog wel even vergeten, net als het trainen van je rechte buikspieren.  De eerste weken zal het vooral draaien om het opbouwen van balans in je bekken. De schuine buikspieren en bekkenbodemspieren spelen hierbij een grote rol, net als een goede controle over je ademhaling. 

Wil je meer weten over een verantwoorde opbouw van fysieke herstel na je bevalling? Download dan mijn gratis kraambed folder.

Wil je weer sporten na je bevalling? Kijk dan naar de mogelijkheden van Best9Moms.

Voor: 

Mentaal herstellen na bevalling

Je bevalling is heftig, hoe deze ook verloopt. En dan is kindje geboren en is je leven compleet veranderd. Je bent moeder geworden, voor de rest van je leven. Je kunt echt niet meer terug. Ondanks dat je hier maanden naar toe hebt geleefd, is het nooit zoals jij je had voorgesteld. Het moederschap is mooi, maar ook zwaar. Dit doet mentaal heel veel met je. Het heeft tijd nodig om dit een plekje te geven. Neem deze tijd, vanaf dag 1 in je kraamweek. Praat over je ervaringen en gevoelens, schrijf het van je af en neem tijd voor jezelf. Door hier bewust mee aan de slag te gaan, zorg jij dat je lekker in je vel zit. Heel belangrijk, want als het goed gaat met mama gaat het goed met het gezin. 

Steun

Om je rust te nemen en mentaal (en fysiek) te herstellen na je bevalling, is steun van je omgeving heel belangrijk. Van een luisterend oor tot een mama massage. Van een boodschap voor je doen tot een half uurtje op je kindje passen zodat jij even rustig kunt douchen. 

Bedenk vooraf wie je hierbij kan helpen en vraag het gewoon. Mensen zijn bereid om je te helpen. Alleen zullen ze het vaak niet zelf aanbieden of hebben ze geen idee waar ze je echt mee kunnen helpen. Door het zelf aan te geven, maak je het jezelf alleen maar makkelijker. Zo heb jij de rust om te herstellen. 

Actief aan de slag met je herstel na bevalling

Ik raad alle vrouwen aan om actief aan de slag te gaan met hun herstel. Dit moet een prioriteit zijn in je kraamperiode, naast het binden met je kindje. 

Het herstel van jouw lichaam en geest, bepaald namelijk jouw belastbaarheid. Het maakt je weerbaar en geeft je de energie om het moederschap aan te kunnen. Energie om geduldig te zijn, als je kindje maar blijft huilen. Energie om van de bank af te komen, om je kindje in slaap te wandelen. Weerbaarheid om β€˜nee’ te zeggen tegen het zoveelste kraambezoek, waar je niet op zit te wachten. Weerbaarheid om je eigen weg te volgen en de verwachtingen van anderen naast je neer te leggen. Je krijgt de ruimte om je moedergevoel te herkennen en de energie om dit te volgen. 

Wil je leren om jezelf te motiveren om actief aan de slag te gaan, fysiek en mentaal. Wil je leren om je gevoel te volgen in de keuzes die je maakt. Kan ik beter een extra dutje doen, nu mijn kindje slaapt of zijn hersteloefeningen nu een beter idee? Kies ik voor een makkelijke maaltijd of heeft mijn lichaam meer behoefte aan een voedzame salade? Een dag zit vol keuzes. Door iedere keer de makkelijke weg te kiezen, ga je geen doelen behalen. Leer herkennen wat je lichaam nodig heeft en ervaar hoe het is om dit in te zetten om goed voor jezelf te zorgen. 

Best New Moms: Recovery of Body & Mind

Ik heb een programma ontwikkeld om je te ondersteunen tijdens het herstel van je bevalling, mentaal en fysiek. Ik leer je niet alleen hoe je dit doet, maar leer je om jezelf ook te motiveren om het echt te doen. 

Wil je hier meer over weten? Kijk dan hier.

Kun jij wel wat steun en motivatie gebruiken bij het werken aan jouw gezonde leefstijl? Meld je dan aan voor mijn besloten Facebook groep.Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een gratis coachingsessie.
Vorige
Vorige

Zelfvertrouwen voor de kraamweek

Volgende
Volgende

Hoe kies ik mijn kraamzorg?