Hoe kies ik mijn kraamzorg?

Zodra ik zwanger was plande ik een eerste afspraak bij de verloskundige. Een van de eerste vragen die ik kreeg: heb je de kraamzorg al geregeld. Uh nee, moet dat nu al? 

Ja dat is wel verstandig. Was het antwoord. Ik kreeg wat folders mee en daar moest ik het mee doen. Maar waar te beginnen? En wat is eigenlijk belangrijk bij deze keuze. Zo vroeg in mijn zwangerschap had ik nog geen idee. Jij wel?

Hoe kies je kraamzorg?

Denk ook eens aan de zelfstandige

Ondertussen heb ik zelf verschillende kraamverzorgenden mogen ervaren en heb ik veel kraamverzorgsters gesproken. Vond ik tijdens het mijn zwangerschap lastig om een keuze te maken. Nu zou ik het wel weten. 

Om te beginnen is het goed om te weten dat er veel meer mogelijkheden zijn, dan alleen maar de grote organisaties. Over het algemeen krijg je een berg folders van je verloskundige, toch zijn dit vaak alleen maar de grote spelers. De kleine (zelfstandige) kunnen zich een flyer in de welkomstkoffer gewoonweg niet veroorloven. 

Je verloskundige kent echter veel meer goede kraamverzorgenden. Start je zoektocht naar een goede kraamverzorgster bij je verloskundige. Vraag haar wie zij zou adviseren. Zij heeft naast alle grote organisaties ook veel ervaring met de kleinere en zzp’ers in de regio. 

Benieuwd naar mijn kraamweken? Lees hier hoe ik dit heb ervaren: Kraamperiode 1 & Kraamperiode 2.

Verschillen tussen grote en kleine kraamzorgorganisaties

Een van de grootste verschillen merk je al bij de intake. Een zelfstandige zal altijd de intake zelf doen. Zo wordt zij een vertrouwd gezicht. De intake wordt een moment waarop je kunt inschatten of er wel een klik is met de kraamverzorgende. Heel belangrijk, want zij gaat je ondersteunen in een van de meest bijzondere periodes in je leven. Ook na de intake kun je met je vragen bij haar terecht. 

Een grote organisatie werkt met vaste intakers. Zij vragen naar je wensen en behoeftes en proberen een kraamverzorgende voor je te vinden die hier bij past. Of dit een match is? Dat ga je pas ervaren in je kraamweek. Heb je tussentijds vragen? Dan kun je wel bij je kraamzorgorganisatie terecht, maar krijg je iedere keer iemand anders te spreken. 

KCKZ protocol

Het tweede verschil is te vinden in de zorg die wordt geboden. In de kraamzorg gelden een heleboel protocollen, de KCKZ protocollen, vanuit het Kenniscentrum Kraamzorg. Veiligheid is hierbij het belangrijkste uitgangspunt. Een zelfstandige kraamverzorgende zal sneller een zijstap nemen van de protocollen als de situatie hierom vraagt. Zo kan zij makkelijker inspelen op jullie behoeftes. Wat zorgt voor veel meer rust in je gezin. 

Daarnaast onderscheiden veel zelfstandigen zich, doordat ze extra zorg bieden. Vaak zonder meerprijs. Zo zijn er kraamverzorgenden die baby- en mama massages geven, Dunstan babytaal aanleren of allerlei leuke activiteiten bedenken voor je oudere kinderen. Veel kraamverzorgenden houden ook na de kraamweek nog contact. Zo heb je altijd nog een plek waar je met je vragen terecht kan. 

Een grote organisatie heeft natuurlijk ook specialistische zorg in huis. Zo werken zij samen met verschillende coaches en deskundige rondom de geboortezorg. Heb je hier behoefte aan, dan kun je daar zeker gebruik van maken.

Natuurlijke kraamzorg

Naast de reguliere zorg, bestaat er ook natuurlijke kraamzorg. Deze vorm van kraamzorg is ontstaan vanuit de antroposofie en gaat uit van het versterken van het bewustzijn voor de innerlijke ontwikkeling. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke verzorgingsproducten. Er is aandacht voor warmtezorg, door bijvoorbeeld het gebruik van wikkeldoeken van natuurlijke materialen. Aan de waarden rust, ritme, aanraking, geborgenheid en omhulling, wordt extra aandacht besteed. Natuurlijke kraamzorg wordt aangeboden door gespecialiseerde kraamverzorgenden. Deze vind je als zelfstandige, maar ook bij sommige grotere organisaties.

Wanneer kraamzorg regelen?

De leukste en beste kraamverzorgenden zitten al snel vol. Ben je zwanger? Ga dan snel op onderzoek uit. Soms is het nodig om je al aan te melden, zodra je een positieve test in je handen hebt. Mocht dit niet gelukt zijn, een grote organisatie neemt je altijd aan. Hier zit wel een nadeel aan. In zeer drukke periodes, zoals de zomervakantie, kan het zijn dat ze zorguren minderen, omdat ze niet genoeg personeel hebben. Of je krijgt 2 verschillende kraamverzorgenden in 1 week, verre van ideaal. Kies je voor een grote organisatie, kijk dan eens welke werkt met kleinere teams en regio's. Zij kunnen vaak wel persoonlijke zorg bieden en garanderen dat je één kraamverzorgende krijgt. Zo krijg je alsnog het beste van beide werelden. 

Jouw behoeftes

Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat je een keuze maakt die bij jou past. Maak de keuze vanuit je behoefte. Zie je een kraamverzorgende vooral als praktische hulp in de periode na je bevalling? Dan kun je prima bij een grote organisatie terecht. 

Wil je meer zorg en vooral persoonlijke zorg? Ga dan eens kijken bij een kleinschalige organisatie of zelfstandige kraamverzorgende. Leer de kraamverzorgende eerst kennen en volg je gevoel bij het maken van een keuze. 

Ook als je voor een grote organisatie kiest heb je een keuze. Voelt het op dag 1 niet goed? Heb je geen klik op persoonlijk vlak of past haar werkwijze niet bij je? Je hebt recht op een andere kraamverzorgende. Trek aan de bel en vraag om een ander. Het is jouw week, je kunt het niet over doen. Zorg dat jij de regie houdt en geniet!

Deze blog heb ik geschreven naar aanleiding van een serie gesprekken met kraamverzorgenden van verschillende kleine en grote organisaties. Dames: bedankt voor jullie input!
Wil jij goed voorbereid het moederschap aan gaan? Best9Moms helpt je om de overgang van vrouw naar moeder soepeler te laten ervaren. Wil je hier meer over weten? Maak een afspraak voor een gratis coachgesprek of neem een kijkje op mijn website: Best New Moms
Vorige
Vorige

Hoe herstel je na je bevalling

Volgende
Volgende

De perfecte mama, het perfecte plaatje