Moeder worden, bereid je voor!

Tijdens je zwangerschap wordt je begeleid en op je bevalling wordt je voorbereid. Maar heb jij je ook voorbereid op het moederschap?

Op een praktische manier zijn alle vrouwen wel voorbereid. De babykamer is klaar, de kleertjes hangen gewassen in de kast en alles staat klaar om het kleintje te voeden en te verzorgen. Toch worden veel vrouwen overvallen door de mentale impact van het moederschap en ook de fysieke impact van de zwangerschap en bevalling wordt vaak vergeten. 

Een roze wolk met een grijs randje

Moeders geven aan dat ze hier graag beter op voorbereid hadden willen zijn. Want we zien vaak een roze wolk voor ons als we denken aan de kraamperiode. Lekker knuffelen en je mooie kindje aan de buitenwereld laten zien. Daarbij wordt voor het gemak even vergeten dat je lichaam de eerste dagen, weken en soms maanden pijn doet. Je lichaam is immers aan het herstellen van de bevalling en borstvoeding geven is de eerste weken vaak ook geen pretje. 

Je hele leven staat op zā€™n kop. Alle oude ritmes en routines worden omver geschopt door dat kleine, onschuldige maar ook hulpeloze mensje dat je op de wereld hebt gezet. Dit vraagt mentaal heel veel van jou en natuurlijk van papa. Samen met het slaaptekort, zorgt dit ervoor dat de roze wolk vaak een grijze tot donkergrijze rand heeft.

Voorbereiden op het moederschap

Het is heel moeilijk om je hierop voor te bereiden. Je weet pas hoe het is als je het zelf ervaart. Vaak kom je er dan achter dat je het best af had gekund met een heleboel minder spullen of dat je nou net dat ene ding mist wat wel super handig was geweest.
Waar vaak niet aan gedacht wordt, maar wat echt een aanrader is: bereid je mentaal voor op het moederschap. 

Hoe je dat doet?

  • Leer je gevoel volgen

  • Leer de controle van de dag uit handen te geven

  • Leer verwachtingen van anderen los te laten

  • Zoek zelf naar betrouwbare informatie en maak daarna een keuze vanuit je gevoel

  • Laat het ideaalplaatje los, je kunt niets doen aan wat je overkomt. De manier hoe je hiermee omgaat is veel belangrijker

  • Leer vertrouwen in jezelf en je eigen kunnen, ben niet bang om fouten te maken

  • Leer je grenzen aan te geven en hulp te vragen waar nodig

  • Maak afspraken met je partner, verdeel taken en maak gebruik van elkaars krachten

  • Weet wat een zwangerschap en bevalling met je lichaam doet en hoe je hiervan kunt herstellen

  • Heb aandacht voor het nu 

Het 3e trimester

Vooral de laatste periode van je zwangerschap, het 3e trimester, is een mooie periode om hier al mee te oefenen. Je zwangere lichaam zorgt ervoor dat je beperkt wordt in wat je op een dag kunt doen. Je hebt extra rust nodig en je kunt wel wat hulp gebruiken. Je krijgt voortdurend ongevraagde adviezen of commentaren op jouw aanpak. 

Het lijkt het moederschap wel!

De laatste weken bepaald je lichaam wat jij op een dag aankunt. De ene dag is het wat meer, om de andere dag weer extra rust te moeten nemen. In de kraamperiode zal dit niet anders gaan. Alleen bepaald je lichaam nu niet hoe de dag verloopt, maar is het je baby. Door je hieraan over te geven, ga je merken dat je zelf ook meer rust ervaart. En als mama rustig is, wordt de kleine vanzelf ook rustiger. 

Moeder zijn is balanceren

Het moederschap is voor iedereen zwaar, spannend, nieuw en maakt onzeker. Hoe minder jij je hiertegen verzet, hoe meer jij je gevoel kunt volgen. En dat voelt goed!

Je krijgt zelfvertrouwen, zit lekker in je vel en hebt voldoende energie, ondanks dat een slaaptekort onvermijdelijk is. 

Deze energie helpt je om rustig te blijven als je kindje huilt en om geduld te hebben als je kindje je nodig heeft. Het geeft je de energie om je werk, je gezin en jezelf met elkaar te combineren. Het blijft een zoektocht, je bent altijd aan het balanceren. Af en toe ga je vallen, maar je gaat ook weer op staan. Hoe snel jij kunt opstaan wordt vooral bepaald door je mindset. Het mooie is dat iedereen dit kan leren. 

Neem hier de tijd voor tijdens je zwangerschap en je gaat merken dat jij de overgang naar het moederschap aankunt!

Deze blogpost is geschreven met input van kraamverzorgenden en moeders. Hun ervaringen bevestigen dat een goede voorbereiding op het moederschap mist. Veel nieuwe moeders hebben maanden nodig om hun draai te vinden. Zij geven aan dat een betere voorbereiding hen hierbij had kunnen helpen. Kraamverzorgenden zouden graag zien dat er meer aandacht was voor de mentale voorbereiding op het moederschap en bevestigen dat een juiste mindset hierbij kan helpen. 

Wil jij goed voorbereid het moederschap starten? En ondersteuning van andere moeders in de kraamtijd? Meld je dan aan voor de online cursus: Best9Moms Samen
Vorige
Vorige

Laat je droombevalling geen nachtmerrie worden

Volgende
Volgende

Maria: Hoe herstel je van een drielingzwangerschap